30. 9. 2020

Granátové jablko

 

 Granátové jablko: ovoce, které dokáže pomoci našemu srdci 


Granátové jablko již není v České republice úplnou novinkou, přesto jej spousta lidí doposud neochutnala. Jedná se přitom o chuťově zajímavé ovoce, které působí pozitivně i na naše zdraví. Z botanického hlediska je granátové jablko plodem granátovníku obecného (Punica granatum), jenž roste především ve středomořském prostoru, ale pěstován je na mnoha dalších místech světa (Asie, Severní a Jižní Amerika). Plody jsou i přes 10 cm velké bobule, uvnitř kterých jsou stovky šťavnatých zrnek v pouzdrech.

Mohlo by vás zajímat: původní domovinu granátového jablka musíme hledat na ostrově Sokotra u Somálska, odkud se postupně rozšířil do dalších částí světa.

Granátového jablka a léčivé účinky

Obsahuje téměř 80 % vody, takže se podílí na hydrataci organismu. Dále je kvalitním zdrojem vitamínů (především některých ze skupiny B-komplex a vitamínu C), minerálních látek (zejména draslíku a sodíku), organických kyselin (citrónová, jablečná) a esenciálních aminokyselin. Díky svému složení tak kupříkladu má výtečné antioxidační vlastnosti.

Pravidelná konzumace granátových jablek však pozitivně působí především na kardiovaskulární systém, neboť snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje krvetvorbu a krevní oběh a pročišťuje tepny, takže zabraňuje ateroskleróze (kornatění tepen). Dále posiluje imunitu a kladný vliv má rovněž na trávící soustavu (podporuje např. zažívání a zabraňuje zácpě). 

Granátové jablko bývá dáváno do souvislosti i s pročištěním organismu a podporou funkce ledvin (účinkuje i při ledvinových kamenech). Navíc dokáže působit proti zánětům a infekcím. Díky obsahu účinných látek bývá šťáva z granátového jablka doporučována rovněž sportovcům, jimž pomáhá i již zmíněným obsahem vody. A někdy se dokonce hovoří i o prevenci vzniku nádorových onemocnění.

Z granátové jablka se nevyrábí pouze grenadina

Pokud máte rádi míchané nápoje (např. Tequilu Sunrise), nepochybně znáte grenadinu, což je sirup z granátových jablek, jenž má hořkosladkou chuť a krásně červenou barvu. Toto ovoce lze samozřejmě využít i na přípravu šťávy, z níž se následně připravují další nápoje jako např. džusy. Granátové jablko však nachází uplatnění i při přípravě pokrmů. Můžete jej použít k některým druhům masa (např. k rybám nebo drůbeži) a navíc ve studené kuchyni (zde především při přípravě ovocných salátů). 

 
https://www.bylinkovo.cz/granatove-jablko/

 

4 komentáře:

  1. Super. Já jsem ho.kupovala pro Charlie, papouška, ale sama jsem hi nikdy, neochutnala. Teď to tedy zkusím.Diky za zajímavý článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ho Jaruško ochutnej je výborný ⚛ ☼ ⚛

      Vymazat
  2. Nikdy jsem ho ještě neměla.Zajímavé

    OdpovědětVymazat