6. 11. 2020

Divizna velkokvětá: majestátní bylina s léčivými účinky - Latinský název: Verbascum densiflorum

 


Divizna patří mezi léčivé rostliny, které jsou používány po celá staletí. Dlouhodobě se totiž ví, že účinkuje proti nemocem průdušek a při nachlazení a kašli, neboť podporuje vykašlávání hlenů, léčí záněty a zmírňuje dráždění horních cest dýchacích, vše ale postupně…

Výskyt: diviznu velkokvětou nalezneme po celé Evropě, protože je velmi nenáročná, takže vyroste i na místech, kde se jiným rostlinám nedaří. Běžně se tedy vyskytuje i v České republice.

Popis a účinné látky: tato dvouletá bylina z čeledi krtičníkovitých je velmi majestátní, neboť může dosahovat až dvoumetrové výšky. Divizna disponuje v prvním roce přízemní růžicí listů, z níž ve druhém roce roste lodyha s vejčitými listy a žlutými květy. Ty se objevují od května do září. Plodem je tobolka. Účinné látky nalezneme především ve květech, přičemž se jedná o třísloviny, sliz, saponiny, flavonoidy či silice.

Užitečné části: sbírány jsou tudíž květy, a to bez kalichu, ale někdy také listy.

Blahodárné účinky divizny velkokvěté

Divizna patří mezi léčivé rostliny, které jsou používány po celá staletí. Dlouhodobě se totiž ví, že účinkuje proti nemocem průdušek a při nachlazení a kašli, neboť podporuje vykašlávání hlenů, léčí záněty a zmírňuje dráždění horních cest dýchacích. Doporučována je ostatně i při astmatu. Dále působí pozitivně na některé orgány v lidském těle, a to především na brzlík, játra a slezinu. Navíc má kladný vliv na vylučování, neboť pomáhá vypuzovat moč a také při průjmech.

Ženám může divizna pomoci s menstruačními problémy, ale zajímavé jsou rovněž její zevní účinky. Odvar lze použít ke kloktání a pak působí proti bolestem zubů. Zevně navíc zaujme i pozitivním vlivem na hojení drobnějších ran, revma, hemoroidy a bércové vředy. Vyzkoušet ji přitom můžete i proti opuchlinám, při bolestech svalů, ale také očí. Divizna velkokvětá tedy umí lidem účinně pomoci s nejrůznějšími komplikacemi.

Upozorňujeme: jakmile rostlina vysemení, umírá. Pak už ji ale raději nepoužívejte, neboť semena jsou prudce jedovatá!

Další využití divizny

Divizna velkokvětá je používána nejen jako léčivka, ale také jako okrasná rostlina (viz níže). Její květy jsou využívány rovněž k aromatizaci likérů či barvené látek a vlasů. Díky svému pylu je navíc hojně využívána také ve včelařství. Její kuchyňské uplatnění se potom neomezuje pouze na přípravu nálevu, ale můžete si vlastnoručně vyrobit i diviznový sirup, jenž je vhodný k léčbě nachlazení i jako sladidlo do čajů.

Recept na sirup z divizny: 400 květů zalijte ve sklenici litrem vroucí vody a přidáte na plátky nakrájený citrón. Tuto směs necháte jeden den luhovat. Následně přecedíte do hrnce, vymačkáte pevné části přes látku, přidáte cca 1 kg cukru a přivedete k varu. Pak už stačí jen počkat, až vznikne sirup, který je vhodné skladovat tmavém a suchém místě.

Jak si diviznu vypěstovat na zahradě?

Divizna velkokvětá je díky své výšce majestátní rostlinou, která zaujme i svými květy (odtud ostatně její druhový název). Budete-li si ji tedy chtít vypěstovat na zahradě, vzhledem k nenáročnosti nejde o větší problém. Nezáleží totiž ani na kvalitě půdy, ani častém příjmu vody. Diviznu lze vypěstovat ze semen, ale můžete si ji rovněž předpěstovat. V obou případech je vhodné umístění na zahradu na jaře či na podzim, přičemž byste měli rostlinu pěstovat na jižně orientovaných svazích.


 https://www.bylinkovo.cz/divizna-velkokveta/

Žádné komentáře:

Okomentovat