14. 1. 2021

Sibiřská čaga

 

Čaga (Inonotus obliquus) se považuje za jednu z nejstarších léčivých hub na světě. Velmi oblíbenou je hlavně v tradiční ruské a celkově východoevropské medicíně (Pobaltí, Polsko, … ale i v takovém Finsku), kde se používá nejčastěji ve formě odvaru – čaje.

Čaga samotná je typ parazitní dřevokazné houby, která se objevuje na stromech z tvrdého dřeva – v oblibě má zejména břízy v chladnějších klimatických podmínkách. Natrefit na ni můžete v lesích Ruska, severní a východní Evropy, ale také v Koreji, Kanadě či USA. Její léčivé schopnosti oceňuje stále více lidí na celém světě. Znáte tuto originální houbu i vy? Ne? Tak pokud se chcete o ní dozvědět více a zajímají vás i například účinky a jak se správně užívá, čtěte náš článek až dokonce a dozvíte se.



čaga odvar 

Co to vlastně Čaga je + něco málo z historie

Technicky vzato je čaga vlastně černá koncentrovaná hmota mycelia dřevokazné houby Rezavec šikmý (Inonotus obliquus). To vyčnívá povětšinou z březových stromů. Má tmavou, tvrdou a popraskanou vnější vrstvu (připomíná spálené dřevěné uhlí), které se nazývá sklerotium. Uvnitř má však žlutohnědou do rezava laděnou barvu. A díky tomu je pak snadno rozpoznatelná od ostatních hub.

Chaga je nejznámější na Sibiři, kde se z ní vaří různé odvary a čaje používané doslova jako “lék” na rakovinné nádory. Místní tuto hubu volají: Dar od boha. Sibiřská Čaga je však známa i v tradiční čínské medicíně.

Chaga - dřevokazná houba 

Její účinky jsou známy již několik tisíc let, znali ji už v Mezopotámii či Egyptě před více než 4000 lety. Podrobně popsaná je i v čínském herbáři Shen Nong Ben Cao Jing. Na území Ruska (zejména Sibiř) se kromě léčení používala i při šamanských rituálech, kde dostala i své jméno Chaga. Čagu znal car Vladimir Monomach, Rasputin, Alexandr Solženicyn se o ní zmiňuje ve svém románu Rakovina. Čagu znali i původní obyvatelé Ainu, kteří obývali ostrov Honšú a v menší míře i Hokkaidó. Čaj z houby užívali při trávicích potížích a bolestech žaludku a také ho využívali k náboženským obřadům (prášek z houby). A nakonec, houba byla dokonce známa i Indiánům v Severní Americe. Svou novodobou historii houba píše od roku 1864, kdy ji začal zkoumat J. G. N Dragendorff v St. Peterburgu. Nejvýraznější zájem moderní medicíny se začal projevovat v 20. století, kdy se zdokumentováno její složení a vědecky se začaly zkoumat její účinky.

Čaga složení

Čaga je opravdová superpotravina bohatá na živiny a další bioaktivní látky. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • polysacharidy – obsahuje takzvané strukturální polysacharidy nacházející se v chitinový stěnách, ty poskytují energii, podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému, zdraví střev a jater a podporují normální hladinu cukru v krvi
  • beta-D-glukany – nejdůležitější schopností je modulovat imunitní systém, beta-D-glukany pomáhají také normalizovat hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi (čti více o glukanech)
  • fytosteroly – v chaga houbě je přítomno několik fytosterolů, jde o 45% lanosterolu, 25% inotodiolu a zbývajících 30% tvoří ergosterol, fecosterol a další, některé studie ukazují účinek lanovosterolu a inotodiolu na rakovinné buňky, při lanosterolu se zase prokázal pozitivní účinek na viry
  • triterpeny betulin a kyselina betulínová – silné terapeutické činidla, u kterých se předpokládají účinky na podporu zdravé hladiny cholesterolu, kromě toho se zkoumá jejich přínos k udržení zdravého profilu cholesterolu a vztah k rakovině a virům
  • antioxidanty – čaga obsahuje mnoho pigmentu melanin, který je charakteristický vysokou hladinou antioxidantů (polyfenoly), čaga má dokonce nejvyšší skóre ORAC* (míra antioxidační účinnosti) v rámci všech superpotravin, extrakt z houby obsahuje 1104 jednotek ORAC na gram
  • skupinu vitamínů (B – komplex), vitamin D
  • minerály – draslík, rubidium, cesium, měď, selen, zinek, železo, mangan, hořčík, vápník
  • SOD (superoxid dismutáza) – důležitý antioxidant přítomen i v chaga, patří do skupiny enzymů, které hrají důležitou roli při ochraně našeho těla proti oxidaci a volným radikálům. Účinnost se také měří v ORAC skóre.

 *Co je to ORAC?

Jde o metodu, jejímž úkolem je změřit hodnotu antioxidantů v potravě. ORAC jednotka tedy udává schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály.

Až 80-90% světové populace (odhad) nezkonzumuje ani polovinu doporučené dávky antioxidantů potřebných k tomu, aby mohli bojovat s volnými radikály, se kterými přijde naše tělo do kontaktu. Strava s vysokou hodnotou ORAC má tedy pro střízlivě uvažující lidi doslova cenu zlata. (zdroj)

               Účinky čagy na lidský organismus

    Toto jsou asi nejznámější schopnosti a možné účinky, které sibiřská chaga má:

1. Rakovina

    Některé výzkumy prokazují, že houba čaga je schopná zpomalit růst u  některých         typů                nádorů     a předcházet zhoubnému bujení buněk, přestože     princip účinku ještě není znám.

Čaga je známá tím, že obsahuje vysoké množství antioxidantů a tak dokáže napomoci tělovým buňkám odolávat působení volných radikálů. Pokud lidský organizmus těchto látek neobsahuje dostatečné množství, dochází k poškození buněk následkem oxidačního stresu. Ten stojí za vývojem rakovinných buněk a dalších zdravotních problémů.

Chaga:

  • je schopná zpomalit vývoj některých typů rakoviny (rakovina plic, prsu a vaječníků – studie prokazující, že cenné složky chaga hub u myší zpomalují vývoj rakoviny)
  • triterpeny v odvaru (čaji) z čagy podporuje ničení rakovinných buněk a přitom nepoškozuje normální zdrave buňky


 TIP na produkt - Chaga Mushroom
Chaga Mushroom 125g
  houba chaga s velmi vysokou hodnotu ORAC (měření antioxidačních vlastností)
  obohacení stravy o velmi silný antioxidant
  posílení imunitního systému
  prevence chorob

 https://bioporadce.cz/caga/

 

 

4 komentáře:

  1. Leni no máš tady zase plno rad děkuji **************************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když na něco pěkného narazím, tak to přidám na blog pa, pěkný víkend ⚛ ღ☘

      Vymazat
  2. To je zajímavé,vůbec neznám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. četla jsem o tom v časopise a bylo to zajímavé čtení, tak jsem šla hledat na net ⚛ ღ ♥

      Vymazat