Bylinky proti jarní únavě:
Voňavé bylinky jsou plné prospěšných látek i chuti. Dobře poslouží gurmánům i lidem, kteří rádi pečují o své zdraví přírodní cestou. Dovedou i povzbudit a zlepšit náladu.
Pěstovat voňavé, pohledné bylinky se vyplatí. Poslouží mnoha způsoby – od kořenění jídel, přípravy léčivých čajů a koupelí přes bylinková vína a šťávy až po hojivé masti. Vytvoříte s nimi krásné a příjemné zákoutí zahrady, daří se jim ale i na kuchyňském parapetu, kde budou vždy při ruce.
Kouzelná bylinková zahrádka
Čím lepší podmínky bylinkám jim poskytnete, tím budou košatější a voňavější:
- Většina z nich potřebuje co nejvíce slunce – vyberte proto místo, na které paprsky dopadají co nejdéle.
- Polostín svědčí pouze vlhkomilné mátě, snese jej i petržel či kerblík.
- Místo by mělo být chráněné před větrem.
- Většina bylinek potřebuje propustnou půdu.
- Těžké jílovité půdy provzdušní písek a kompost, písčité půdě zase kompost pomůže udržet vlhkost a dodá jí živiny.
- V případě těžkých půd napomůže vyvýšený záhon či drenáž ze stružek a odvodných trubek.
Tip: Bylinkám se dobře daří i na skalce, nebo na „bylinkovém šneku“ – skalce šité na míru bylinkám. Spirála z kamenů vyplněná zeminou poskytne sušší místo na vrcholu a vlhčí v dolní části.
Bylinkový parapet
Bylinky lze pěstovat i na velmi malém prostoru. Silně aromatické bazalky, kterým vzhledem k jejich teplomilnosti slunné místo za oknem velmi svědčí, navíc odpuzují mouchy a komáry a odradí je tak od návštěvy vašeho bytu. Pozor je třeba dávat na zálivku – bylinky nesnášejí přemokření, ale v malých květináčích brzo trpí suchem. Zálivka by měla být mírná a častá.
Bylinky v kuchyni
Nejzdravější a nejlahodnější jsou bylinky čerstvé, proto je přidávejte především do salátů a do teplých pokrmů až ke konci přípravy.
- Bazalka je výtečná v rajčatovém salátu, k italským těstovinám i k pokrmům z hub.
- Rozmarýna, levandule, šalvěj či tymián se používají na ochucení drůbeže a ryb.
- Šalvěj, meduňka a máta zpestří i tvarohové pomazánky.
- Máta je výborná nejen k tradičnímu okurkovému salátu, ale i k salátu ovocnému a sladkým dezertům.
- Saturejka a yzop se hodí k luštěninám, které navíc díky ní nepůsobí tolik nadýmavě.
- Estragon se přidává do polévek a pokrmů z ryb.
- Oregano či čerstvá majoránka zpestří pokrmy z brambor a neobejde se bez nich pizza i mnohé těstoviny.
- Listy fenyklu se přidávají do polévek a k dušené zelenině.
- Myrta či majoránka dodají grilovanému masu příchuť i pokud se jejich větvička pouze položí na oheň.
Pro odpočinek
Bylinky mohou prospívat nejen vnitřně. Pokud dvě hrsti nasekané nati v plátěném sáčku vložíte pod proud vody, snadno si připravíte voňavou koupel dle libosti. Důkladnější přípravou je nálev. Meduňka a levandule mají účinek uklidňující, máta, rozmarýna a oregano prokrvující a osvěžující, šalvěj a heřmánek hojivý a protizánětlivý.
Zdroj:https://www.ireceptar.cz/zahrada/bylinky-proti-jarni-unave.html
jarní únava na mě zatím nedolehla.Syn maluje kuchyň,chodbu WC a koupelnu,tak zatím mi uklízení jde,třeba se únava dostaví potom.Bylinky jsem zvyklá pít na ledas co.
OdpovědětVymazatLeni,hezké dny
Ahojky Jíťo, tak budeš mít co uklízet, ale zase to budeš mít hezké. pa pěkný víkend.
Vymazat