19. 4. 2022

 

Beethovenův platan:

 Zvětšit fotografii

Umístění zastavení:

platan se nachází v zahradě u velkopřevorského paláce na Velkopřevorském náměstí

Technický stav: dobrý
GPS souřadnice: 50.0862847, 14.4068792 

Náměstní dominuje památný platan, který zdvihá svoji korunu ze zahrady u velkopřevorského paláce. Monumentální platan je nejmohutnějším a nejstarším stromem svého druhu nejen na území hlavního města Prahy, ale i v rámci celé republiky se svým vzrůstem a estetickou hodnotou řadí na přední příčky. Obrovitý kmen má obvod bohatě přes 7 m. Samotné kosterní větve připomínají tloušťkou jednotlivé stromy.

 

Podle pověsti byl zasazen už ve 12. století při příchodu řádu maltézských rytířů do Prahy. Ovšem pravda je taková, že mohl být vysazen nejdříve při barokní přestavbě paláce v letech 1725–1727, na které se podílel architekt italského původu Bartoloměj Scotti. Mladý stromek byl tehdy přivezen jako zvláštnost. Strom je druhem platanu javorolistého, který je křížencem platanu východního a západního. Ke zkřížení těchto druhů došlo kolem roku 1700 v botanické zahradě Kew Garden v Londýně.

Zajímavostí je, že platan je v průběhu své historie spojen s hudbou. Je nazýván Beethovenovým platanem. Vypráví se totiž, že pod ním rád sedával šestadvacetiletý Ludwig van Beethoven během svého několikatýdenního pobytu v Praze roku 1796. Od roku 1951 v paláci sídlilo hudební oddělení Národního muzea, které zde vybudovalo expozici historických hudebních nástrojů. Pak se pod stromem konala četná hudební a divadelní představení, známá jako Koncerty pod platanem. Strom je v této souvislosti zmiňován i v krásné literatuře, například v knihách Jindřišky Smetanové (Koncert pod platanem, Ustláno na růžích a pod nebesy). Dnes platan svojí statnou korunou zastřešuje známou ohradní zeď nazývanou podle legendárního hudebníka a mírového aktivisty Johna Lennona, kde jeho příznivci uctívají umělcovu památku.

Stáří stromu je zhruba 290 let.

Velikána si můžete prohlédnout celého, pokud je otevřena přilehlá kavárna, která má zahrádku přímo v zahradě velkopřevorského paláce.

 
Zdroj: http://www.prazskestezky.cz/naucne-stezky/za-nejmohutnejsim-a-nejstarsim-platanem-prahy/beethovenuv-platan/

 

 

4 komentáře:

  1. Leni, ráda jsem si přečetla... Mám moc ráda staré stromy a jejich příběhy. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Je to určitě krásný strom.Ale daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o tom vůbec nevěděla, kdybych to nečetla v časopise. Pak jsem to hledala na netu.

      Vymazat