31. 5. 2022

 

Rýmovník – pěstování:

Proč mít rýmovník v každém pokoji obzvláště na podzim?… | iReceptář.cz

Rýmovník, jak už název napovídá, je bylinka, která se již od minulých dob využívá při rýmě. Jestliže tedy chcete ulevit svému nachlazení, vyplatí se ji mít doma. Rýmovník neboli molice je sice poměrně neobvyklá bylina, můžete si ji však vypěstovat i na své zahrádce nebo v bytě jako pokojovku.

Nemusíte si ji pořizovat pouze jako léčivku, její výrazné aroma oceníte například i tehdy, když budete chtít odpudit hmyz, jelikož i tak spolehlivě funguje. Její vůně připomíná několik bylinek smíchaných dohromady, především pak mátu, meduňku či kafr. Je sice silná, ale rozhodně není nepříjemná.

Jak pěstovat rýmovník

Rýmovník také nese název kubánské oregano. Už toho lze odvodit, že se jedná o tropickou rostlinu. I přes své exotické jméno je však tato bylinka poměrně nenáročná a dá se pěstovat v běžných podmínkách.

Důležité je jí dopřát dostatek světla. Pozor si dejte pouze na ostré sluneční paprsky a během těch nejsilnějších ji chraňte. Ideální je tedy pěstování na polostinném stanovišti.

Pravidelná zálivka

Zálivka rýmovníku je mírná, především v zimě se nevyplatí rostlinu přelévat. Stejně tak jí vadí průvan nebo přísun chladivého vzduchu. Při větrání místnosti tedy postupujte opatrně.

Rýmovník se pěstuje především jako pokojová rostlina, dá se ale pohodlně i letnit – například venku na terase nebo na okenním parapetu. V zimě by neměla teplota klesnout pod 12 °C, takže rýmovník nemusíte zazimovat, ale můžete ho ponechat jenom ve chladnější místnosti s dostatkem denního světla.

Údržba během roku

Rýmovník také vyžaduje pravidelné přesazování, ke kterému doporučujeme přistupovat na začátku jara, než se rostlina probere z odpočinkového období. Dobré je ji také několikrát do roka přihnojit nebo zaštípnout, aby si udržela pěkný a kompaktní tvar.

Odštípnuté kusy – řízky můžete vsadit do písčité zeminy a přikrýt sklenicí. Výhonky lze také nechat zakořenit ve vodě. Výška rostliny činí maximálně 30 cm, bez problémů tak docílíte kompaktního vzrůstu. Při pravidelném zaštipování je rýmovník bohatší.

Kde rostlinu pořídit

Rýmovník dnes bez problémů zakoupíte ve specializovaných květinářstvích. Je však k vidění i v supermarketech. Na péči je opravdu nenáročný a můžeme ho proto doporučit i úplným začátečníkům, kteří se pěstování rostlin jinak nevěnují. Hodí se i do malých bytů, jelikož je skladný a nevyžaduje příliš náročné stanoviště.

Rýmovník není jen pěknou dekorací

Rýmovník se řadí mezi rostliny, které jsou dekorativní listem. Jeho drobné lupínky mají ale i praktické využití při zmírnění příznaků nachlazení.

V kuchyni se rýmovník využívá na ochucení salátů či polévek. Výborně dochutí také maso – používá se například do marinád na grilování. Rovněž se z něj a z dalších bylin dá připravit vynikající čaj nebo nálev.

https://www.sklizej.cz/rymovnik-pestovani/ 

6 komentářů:

  1. Rýmovník mám doma.Mám ráda jeho vůni.Akorát,že na rýmu nikdo moc netrpíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ho také doma i v práci. Dělám si i čaj.

      Vymazat
  2. Mám jich doma několik, krásně to voní♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neteř jich měla také hodně vše ostříhala a udělala mast. Super. papa

      Vymazat
  3. Rýmovník jsem dostala od dcerky ale zašel, tak mi dala nový a zatím jde hihi...prý ho raději zalévat převařenou vodou :-) Zjisti tu mast ráda bych také si udělala. Hezké dny Leni♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si dělám čaj. On pěkně voní. Na tu mast ze zeptám. pa ⚛ ღ ♥

      Vymazat