27. 6. 2022

 

Pěstování angínovníku:

  • Angínovníku svědčí zimování při nižších teplotách a omezené zálivce (za mírných zim vydrží i na záhoně), ale snese i celoroční pobyt v teple.
  • Vyžaduje dostatek světla, nevadí mu přímého slunce. Zvláště pokud ho v zimě pěstujeme v teple, postavíme ho těsně k oknu bez záclony. Řešením je i umělé osvětlení, zářivky s denním spektrem, které umožní rostlinám asimilovat, mají malou spotřebu a jejich světlo je příjemné i nám samotným. 

V dobrých podmínkách angínovník nejen kvete, ale i plodí V dobrých podmínkách angínovník nejen kvete, ale i plodí 

Shutterstock.com / High Mountain 

  • Substrát udržujeme mírně vlhký, ale ne mokrý. Ideální je propustný substrát s drenáží na dně nádoby, který můžeme hojně zalévat bez obav. U rostlin pěstovaných pro konzumaci je vhodný například substrát pro bylinky nebo pěstování zeleniny, nejlépe v biokvalitě. Namíchat si vlastní můžeme z kvalitního, vyzrálého kompostu a listovky. Jako drenáž na dně nádoby poslouží jemný štěrk, písek nebo perlit, užitečná je i drť ze dřevěného uhlí.
  • Ze stejného důvodu nehnojíme hnojivy určenými pro pokojové nebo okrasné rostliny, ale buď hnojivy na bylinky a zeleninu, nebo vlastními organickými hnojivy – například silně naředěným kopřivovým výluhem. Do substrátu můžeme při přesazování přimíchat trochu sušeného granulovaného hnoje, který rostliny „nespálí“, nebo rohoviny. Šikovné jsou i tekuté koncentráty organických hnojiv, které lze přidávat do zálivky. V zimě však hnojíme pouze v případě, že má rostlina dostatek světla, zvláště pokud jí dopřáváme umělé osvětlení.
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/anginovnik-krasna-pokojovka-poskytne-prvni-pomoc-pri-boleni-v-krku.html 
  • Angínovník můžeme množit dělením trsů, nejlépe při jarním přesazování, nebo semeny.

4 komentáře: