11. 9. 2022

 Tuřín:

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se konzumuje kulatý zduřelý kořen a mladé listy. Je to otužilá rostlina obsahující niacin (vitamín B) a vitamínu Latinsky: Brassica napus convar. napobrassica


Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin. Je to vynikající plodina pro oblasti se studeným klimatem. V některých zemích používané jméno „švédská ředkev“ připomíná odolnost této zeleniny.

V 16. století se objevoval tuřín na jídelníčku ve Francii a celé jižní Evropě, v roce 1755 se rozšířil z Holandska do Anglie, kde se stal velmi populárním a byl nazýván „ředkvové zelí“.

Společně s ředkví vodnicí byl tuřín použit jako první čerstvé krmivo v zimě pro ovce a krávy, čímž se podařilo zajistit dostatek mléka i v obdobích, ve kterých ho dříve nebyl dostatek. V období hladomoru byl tuřín pojídán především na venkově a do dnešních dnů je považován za jídlo chudáků.

Pokud tuřínem pohrdáte, je to škoda, protože se jedná o robusní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovatelných zelenin. Nové odrůdy tuřínu jsou odolné proti nákazám. Jsou chutnější a vynikajícím doplňkem zimní stravy.

Odrůdy: Tuříny odrůdy Acme mají kulaté kořeny se slabě červenavou pokožkou. Nať je náchylná k nákaze padlím. Naopak odrůda Angela, která tvoří purpurové kořeny, je proti padlí odolná. Best of All je odrůda se žlutavou dužinou a červeným povrchem kulatého až zašpičatělého kořene vynikající kvality a jemné chuti. Velmi otužilá je odrůda Lizzy, která má kulaté kořeny se žlutou dužninou a purpurovou pokožku. Tato odrůda je odolná proti předčasné tvorbě květů i proti popraskání. Marian je červená odrůda se žlutou dužinou je velmi chutná a rychle roste. Produkuje obrovské množství velkých tuřínů, které jsou odolné proti nádorovosti košťálové zeleniny a padlí.

Truříny můžeme nakrájet na kostičky nebo kolečka a opékat je podobně jako pastiňák, nebo je přidávat do dušených zeleninových směsí a k dušenému masu. Velmi chutná je směs tuřínu a brambor, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew 


 

6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Četla jsem o tom v časopise a poté jsem si uvědomila, že se tato zelenina hodně používala v minulosti i v něktzerých románech se vyskytuje.

      Vymazat
  2. Tuřín jsme dříve na zahrádce měli, ale nevím , že by ho mamka vařila k obědu, asi to bylo pro kozu a králíky ♥ Nepamatuji se ♥ byla jsem ještě dítě ♥

    OdpovědětVymazat