5. 11. 2022

Jak naložit léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s lípou, levandulí nebo růží 

Jak naložit léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s lípou, levandulí nebo růží 

Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. Bylinkový med využijeme v kuchyni třeba při přípravě dezertů i marinád, hodí se na oslazení čaje a limonády. A v neposlední řadě poslouží našemu zdraví. Podle použitých bylin většinou zmírňuje kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích. Máme pro vás recept, jak a jaké léčivé byliny a koření naložit do medu.  

Med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zase trochu jinak využít léčivé rostliny z přírody, pěstované na zahradě, na balkoně či okenním parapetu nebo běžné koření, pokud už máme dost sirupů, olejů, octů a tinktur. Jak a jaké byliny a koření naložit do medu?  

Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. 

Jak domácí bylinkový med používat

Domácí bylinkový med se výborně hodí k oslazení teplých i studených nápojů, dezertů a moučníků můžeme si ho dát na chléb s máslem nebo na třeba na palačinky. Dá se přidat do marinád a zálivek. Podle druhu použitých bylin poslouží jako lahodný pomocník při léčení některých zdravotních potíži, většinou zmírňuje bolesti v krku, kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích.

Byliny a koření vhodné k naložení do medu

Do medu nakládáme buď čerstvě natrhané, nebo sušené léčivé rostliny a koření, většinou listy, květy a semena. Použít můžeme buď jen jednu oblíbenou bylinu, nebo dvě až tři libovolně kombinovat, ale pozor, aby se zbytečně „netloukly“, to by pak výsledná vůně a chuť nemusely být příjemné a i léčivé benefity by mohly přijít vniveč. K naložení do medu se hodí například tyhle byliny a koření.

Květy, rozkvetlá nať

Listy, nať

Koření

  • skořice (pomáhá přizažívacích potížích a nechutenství, připocitu plnosti)
  • vanilka (poradí si s celkovou únava organismu a vyčerpáním, depresemi, nespavostí)
  • fenykl (snižuje nadýmání)
  • zázvor (má pozitivní účinky na trávicí systém, pomáhá pro nachlazení))
  • badyán (řeší virové infekce, kašel, bolest v krku)

Domácí med ochucený bylinami a kořením

Ingredience

Příprava

Med pomalu zahříváme ve vodní lázni na maximální teplotu 50 °C. Jakmile je zcela tekutý, přidáme do něj byliny – nadrtíme je nebo najemno nasekáme a vložíme do kávového filtru nebo plátěného pytlíčku, zavážeme a vložíme do zahřátého medu. Uzavřeme a necháme v chladu rozležet alespoň týden, aby se do medu uvolnilo aroma a léčivé látky z bylin a koření. Med občas promícháme. Pak filtr či pytlíček vyjmeme. Bylinkový med přelijeme do malých skleniček. Uzavřeme a skladujeme v chladu. 

https://draft.blogger.com/blog/post/edit/4716667394729229142/6013307584271953349 

 

6 komentářů:

  1. Leni,to je zajímavé.To musím poradit kámošce.Ona je přes bylinky a manžel je včelař.Máme od něj med a Naďa teď do něj naložila ořechy.Tak to může zkusit i s bylinkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, jééé ořechy to buide dobrota. To mám ráda. Určitě budou dobré i bylinky.

      Vymazat
  2. Leni, já dávám do medu zázvor. Ale čerstvý, nastrouhaný. Sklenici do lednice, vydrží rok. Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Leni no vidíš zázvor mám také ráda. Prima den.

      Vymazat
  3. Do medu jde naložit spoustu věcí Leni a vždy je výsledek super.♥

    OdpovědětVymazat