28. 8. 2020

Šrucha



Šrucha (Portulaca) je podle současného taxonomického pojetí jediný rod čeledi šruchovité (Portulacaceae) vyšších dvouděložných rostlin z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to dužnaté byliny s jednoduchými listy a pravidelnými květy. Rod zahrnuje asi 116 druhů a je rozšířen v teplejších oblastech celého světa. V květeně České republiky se jako neofyt vyskytuje šrucha zelná. Šrucha velkokvětá je v různých kultivarech pěstována jako okrasná letnička. 


Šruchy jsou jednoleté nebo vytrvalé byliny s plazivým nebo vystoupavým stonkem. Kořeny jsou hlízovité, dužnaté, vláknité nebo mrkvovité. Listy jsou vstřícné nebo střídavé, obvykle přisedlé, ploché nebo s okrouhlým průřezem. Květy jsou pravidelné, oboupohlavné, jednotlivé nebo ve vrcholových hlávkách podepřených listeny zákrovu. Květy se obvykle otevírají jen za slunečného počasí. Kalich je nenápadný, kališní lístky jsou na bázi srostlé v krátkou trubku. Koruna je prchavá, složená ze 4 až 5, výjimečně až 8 korunních plátků, volná nebo srostlá jen na bázi. Tyčinek je 4 až mnoho a jsou přirostlé na bázi korunních lístků. Semeník je polospodní až spodní, s jednou čnělkou a 2 až 7-ramennou bliznou. Plodem je kulovitá přisedlá tobolka, pukající kolem dokola. Semena jsou drobná, okrouhle ledvinovitá, většinou leskle černá nebo kovově šedá, řidčeji hnědá.

Šrucha zelná setá (Portulaca oleracea subsp. sativa) je v tropických zemích především Starého světa oblíbená listová zelenina.[7] Jako letnička se u nás běžně pěstuje šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora), a to i v pestrobarevné směsi a v plnokvětých kultivarech.  




4 komentáře:

  1. Nádhera,moje mamka měla vždycky hodně kytiček na zadradě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Jindří. Letos ani šrucha nebyla na truhu, alespoň u nás ne. Tuto růžovou jsem vypěstovala ze semene, ale už na ní je dlouho. Zozkvétá na sluníčku. Zda tam v trsu bude ještě jiná barva nevím.

      Vymazat
  2. Krásná kytičky,povědomá.Já chodím na tolik zahrádek,že si nevzpomenu,kde jsem ji viděla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí mám ráda, je to nenáročná letnička 🌹🌻🌹

      Vymazat