Kořen pampelišky rozproudí lymfu, pročistí tělo i pleť, hojí žaludek
Právě na podzim je nejvhodnější doba k využití pokladu, který
roste na každé zahradě. Kořen pampelišky je pro naše zdraví skutečně
přínosný. Vyrýpněte si ho i do zásoby – nejlépe to jde po dešti.
Pampelišky mnohdy považujeme za plevel a snažíme se je ze
zahrady vystrnadit. Přitom zjara krásně kvetou a sytí včely, mladé listy
můžeme přidávat do salátů – doplní vitamíny, působí proto detoxikačně a
podporují snižování nadváhy. Na podzim pak nabízejí ten nejcennější
poklad - léčivé kořeny. Sklízet je sice můžeme po celý rok, ale právě na
podzim je v nich obsaženo nejvíce účinných látek – rostlina si před
nastávající zimou stahuje svou sílu pod zem. Sbíráme nejlépe kořen dvou a
víceletých rostlin, které jsou silnější a snáze se zpracovávají.
Jak kořen pampelišky pomáhá?
Kořen pampelišky lékařské (Taraxacum officinale), známé
dříve jako smetanka lékařsá, je skvělým přirozeným zdroje hořčin
(konkrétně jde o taraxacin a taraxasterin), které působí jako elixír na
játra, na jejichž dobré funkci závisí naše zdraví. Dovede povzbuzovat
činnost i všech dalších trávicích orgánů – tedy i žlučníku, který
stimuluje k lepšímu vylučování žluče. Pomáhá tak při žlučníkových
onemocněních.
Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky,
steroly, fytoncidy a polysacharid inulin. Celkově povzbuzuje
metabolismus a lymfatický oběh a také ledviny, díky čemuž přispívá k
pročištění těla, může odstranit únavu a vylepšit pleť. Dále kořen
obsahuje třísloviny, aminokyseliny, minerální látky či polysacharid
inulin prospěšný při cukrovce. Hojí záněty žaludeční a střevní sliznice.
Pomoci může i při chorobách močových cest a ledvinových kaméncích, díky
obsahu polysacharidu inulinu působí podpůrně i při cukrovce.
Jak kořen pampelišky užívat?
V době, kdy kořeny sbíráme, je můžeme pojídat čerstvé – jejich
hořkosti možná přijdeme na chuť. Stačí je nakrájet na tenké křupavé
plátky a smíchat se zeleninou podle libosti, zalít olivovým olejem,
octem (nejlépe bylinkovým), osoleným jogurtem nebo kysanou smetanou.
Užívat lze i šťávu z čerstvého kořene – 3x denně polévkovou lžíci.
Obvykle se však na pročišťující kůru užívá 2x denně po dobu tří týdnů
odvar z čajové lžičky sekaného kořene (čerstvého či sušeného) na šálek
vody. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem a medem. Pokud si chceme
kořen uschovat do zásoby, sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do
teploty 50 °C, a to dokonale, jinak snadno zplesniví. Usušený kořen
skladujeme v suchu, neboť i dobře vyschlá droga přijímá vzdušnou
vlhkost, která ji časem znehodnocuje. Sušený kořen můžeme rovněž
rozemlít na prášek a užívat lžičku denně. Sušený kořen pampelišky je
možné koupit i v prodejnách bylin, jeho latinský název zní Radix
taraxaci.
Moc zajímavé...my jsme dělali z kvėtu med...
OdpovědětVymazatTaké jsem dělala med, byl výborný 🌹🌻🌹
VymazatTak to je skvělé, ani jsem nevěděla, že kořen pampelišky je takto všestranný. V kavárně si dávám limonádu, která obsahuje kořen právě pampelišky, ani jsem nevěděla, že toho tolik dokáže. Hlavně ty močové cesty, často trpím záněty. Díky za pěkný článek :)
OdpovědětVymazatEliss, děkuji. Jakmile natrefím na další zajímavosti budu je zveřejňovat. Hodně zdravíčka přeji 🌸🥀 🌹
OdpovědětVymazatTak to jsem o pampelišce nevěděla,že je i na žaludek.Na něj jsem vyzkoušela jiné byliny.Zajímavé
OdpovědětVymazatTaké mě to překvapilo ⚛ ღ ♥
VymazatTak to překvapilo i mě...díky :-)
OdpovědětVymazatPokud najdu opět něco zajímavého přidám článek. papa 🌼💕🌸
Vymazat