Vohrnouše
- Těsto:
- 300 g mouka hladká
- 300 g mouka polohrubá
- 60 g cukr krupice
- 100 g máslo
- 250 ml mléko
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička sůl
- 2 žloutek
- 150 g na omaštění máslo
- dle potřeby tuk na vymazání formy
- Náplň:
- 120 g mák
- 30 g cukr moučkový
- 300 g švestky
Připravíme
kvásek (v polovině teplého mléka rozpustíme droždí se 2 lžícemi mouky a lžící
cukru), necháme vykynout na teplém místě.
Do
mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr, žloutky, vejce
a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně přidáváme zbylé vlažné mléko, až se
vytvoří hladké vláčné těsto.
Přikryté
utěrkou je necháme kynout asi 35 minut.
Vykynuté
těsto na vále opatrně rozválíme a nakrájíme na obdélníky a do každého vložíme
vypeckované, na kousky nakrájené švestky a posypeme je sladkým mákem nebo
perníkem. Hrany těsta zformujeme okolo náplně.
Do
dobře vymazaného pekáče vkládáme jednotlivé kousky, jejichž boky potíráme
tukem, aby se neslepily. Zbylým tukem potřeme okraje jednotlivých kousků a
pokapeme i makovou náplň.
Necháme
ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové
"vohrnouše" posypeme moučkovým cukrem.
Zajímavý název dobroty.Neznám.Recept by za vyzkoušení stál,švestek je dost.
OdpovědětVymazatJíťo já je teď peču každý týden hihihi. V Pátek jsem pekla pekáč pro n eteřinku a teď se vrací Jíťa o víkendu z dovolené , tak je chce také. Je to jako buchta jen to neuzavřeš a sypu perníkem, protože u nás mák nemusejí. Dělám změnu proti tomuto receptu, dělám kynuté na buchty jen z oleje. Nedávám ani Heru ani máslo. Prima den ⚛ ღ ♥
VymazatA jejda zde někdo peče hihi...zkoušíš Leničko troubu viď a nebo trénuješ už na vánoce haha...díky za recept ale já švestky za teplou úpravu nemám ráda je to můj problém..🌹💖👱👀👍👍👍
OdpovědětVymazatHi hi hi ano zkouším 🌼💕🌸 Já teď pču vohrnouše každý týden, teď přiujede Jíťa a chce je opět, dokud jsou švětky. No tak každý má jiné chutě. papa
Vymazat