14. 9. 2020

Podivné houby


Je posetá červenými kapkami a voní po jahodách – tato nápadná houba se vyskytuje roztroušeně i v našich lesích. Jedná se o lošákovce palčivého (Hydnellum peckii) a jak už český název napovídá, kvůli palčivosti jde o nepoživatelný druh. 
 
 
Číšenka rýhovaná (Cyathus striatus)
Rýhovaný pohárek s vajíčky na dně - tak vypadá číšenka rýhovaná, neobvykle vypadající houba.


Číšenka rýhovaná není jedlá, ale o to zajímavější. Poohlédněte se po trouchnivějícím dřevě na půdě s dostatkem humusu.

Jak vypadá

Tato houba měří přibližně centimetr do výšky, stejně tak i v průměru.Mladá číšenka má tvar hrušky nebo kužele, její povrch pokrývají štětiny červenohnědé barvy. Časem se plodnice rozevírá a lze spatřit bílou blánu. I ta se pak roztrhne a houba pak vypadá tak, jak vidíte na obrázku : pruhovaná vnitřní strana (za vlhka lesklá) a viditelné rýhy.
Na dně plodnice leží několik takzvaných peridiol, což jsou dílčí plodnice ukrývající výtrusy. Drží na číšence v rosolovité hmotě a pomocí stopky.

Kde a kdy roste

Číšence vyhovuji humózní půdy a vlhko. Najdete ji nejčastěji na rozkládajícím se listí nebo trouchnivějících větvích a pařezech listnatých stromů.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/atlas-hub/cisenka-ryhovana-cyathus-striatus.A100725_143556_atlas-hub_mot

zajímavost

Číšenka rýhovaná se rozmnožuje pomocí svých peridiol, které připomínají drobná vajíčka. Vymršťují se kapkami deště až do dálky půl metru. Pak se rozpadnou, čímž se uvolní výtrusy.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/atlas-hub/cisenka-ryhovana-cyathus-striatus.A100725_143556_atlas-hub_mot

Chlorociboria
 
Zelená barvicí látka (Chlorociboria aeruginascens) je houba, kterou často nevidíme, ale důkazy o jejím fungování zanechává modrozelená skvrna na dřevě, která se rozkládá. Bohaté deště letos v létě umožnily plodit mnoho méně viděných hub. Tento není výjimkou. Je to nádherná malá šálková houba.

 
 

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jsou zvláštní, člověk žasne co vše roste. Dala jsem podivné houby asi do třech článků. Pa pěkný den ⚛ ღ ♥

      Vymazat