28. 9. 2020

Rozmarýn pro svěžest a povzbuzení


Rozmarýn je právem považován za jednu z nejpůvabnějších, nejvoňavějších a nejoblíbenějších bylinek. Také jeho povzbudivá a osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Rozmarýn můžeme snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásný i užitečný. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného Středomoří.

Rozmarýnový čaj léčí, čistí i povzbuzuje

  • Má dezinfekční a antiseptické účinky.
  • Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, posiluje paměť a usnadňuje soustředění.
  • Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také velmi rychle upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.
  • Rozmarýn podporuje činnost jater a vylučování žluči, proto se používá při kořenění tučných a masitých pokrmů.
  • Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměl by se tudíž užívat v těhotenství, neboť jeho působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.

    Rozmarýn do koupele i do šatníku

  • Při koupeli rozmarýn podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá při revmatismu.
  • Nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk.
  • Nálev z rozmarýnu je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda.
  • Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla (podobně jako květy levandule).

Rozmarýn v kuchyni

Jedinečné uplatnění má rozmarýn také v kuchyni, a to čerstvý i sušený, neboť si své aroma dobře zachovává. Nejlepší jsou křehké mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, které je třeba najemno nasekat. Ovšem i květy jsou velmi lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat i přidávat do džemů a marmelád. Listy skvěle doplní tučná masa (vepřové, kachní, skopové). Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky lze použít jako grilovací jehly. Vůně a chuť rozmarýnu je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů jen menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový olej či ocet.

Zdroj: ireceptar.cz
Rozmarýn je od pradávna považován za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Kromě toho, že dokáže dokonale ochutit celou řadu pokrmů, má i mnoho léčivých účinků.

 Zdroj: https://zdravezdravi.cz/bylinky/10-lecivych-ucinku-rozmarynu

2 komentáře: