Kdoule, kdouloň a kdoulovec – jak se v nich vyznat a jak je připravit
Příroda nám všechny své letošní ovocné dary už nabídla. Jen pár kousků
ještě čeká na přemrznutí. Kromě oblíbených jablek a hrušek můžeme stále
sbírat i méně obvyklé podzimní plody. Pojďme spolu ochutnat kdoule a
kdoulovec.
Pravděpodobně jste už o nich slyšeli, ale málokdo je pozná a zpracovává. Což je škoda. Jsou totiž plné vitamínů, voňavé, chuťově zajímavé a dá se z nich připravit spousta tradičních i netradičních pokrmů.
Jak je rozeznat a jak připravit?
Kdoule
Kdoule je plod stromu kdouloně. Do Evropy se kdouloně dostaly ve středověku, kdy byly pro své léčivé účinky s oblibou vysazovány v klášterních a zámeckých zahradách.
Stále oblíbené jsou na jihu Evropy, kde se z nich tradičně připravuje želé, které se podává se sýrem. U nás se s kdouloněmi můžeme setkat v parcích a velkých zahradách. Planě rostou na jihu Moravy, v Polabí a místy v Praze. Najdete je i v naší ovocné mapě.
Kdoule mívá malé chloupky a tvar podobný jablku či hrušce. Říká se jim také „Venušino jablko“. Kdoule jsou žluté a nádherně voní po vanilce nebo po citrusech. Syrové plody jsou tvrdé a sladkokyselé, sluší jim proto tepelná úprava. Jsou z nich skvělé marmelády a želé. Můžeme je přidávat do šťáv, kompotů nebo usušit jako ovocný pergamen. Nádherně ovoní a nové chuťové rozměry dodají třeba jablečnému pyré nebo jablečným moučníkům. Kdoule jsou výtečné pečené nebo na másle osmahnuté s jablky a se skořicí. Můžeme je přidávat do kvašeného zelí.
Kdoulovec
S kdoulovcem a jeho plody, který se můžeme setkat téměř všude. Tento keř se totiž u nás s oblibou pěstuje jako okrasný pro své nádherné květy a lesklé listy. Jeho domovem je východní Asie. Tmavě žluté plody kdoulovce jsou menší než kdoule a na rozdíl od nich lesklé a hladké. Jsou velmi aromatické, a tak je naše babičky dávala do prádla na ovonění.
Málokdo ale ví, že jsou jedlé. Díky vysokému obsahu pektinu pomáhají zahustit marmelády a želé. Plody jsou velmi kyselé. Můžeme jimi tedy snadno nahradit citrón či si z jejich osvěžující limonádu. Dají se fermentovat se solí na způsob marockých kvašených citrónů nebo naložit jako rakytník do medu. Kousky plodů můžeme v malém množství (jsou velmi aromatické) přidávat do pečení či do kvašené zeleniny. Možnosti použití jsou téměř neomezené.
Kdoulovcový „citrón“ a osvěžující limonáda
Suroviny:
– zralé plody kdoulovce
– voda
– případně sladidlo
Plody kdoulovce očistíme a zbavíme jádřinců. Rozmixujeme je na vysoké otáčky s vodou. Na 3 dl vody nám stačí jeden plod. Přeceděnou štávu používáme místo citrónové.
Na přípravu limonády dáme vody více a po přecezení podle potřeby dosladíme. Na zdraví!
Autorka textu a fotografií
DENISA ŠIMLOVÁ
Nadšená kuchařka experimentátorka, která věří ve zdravé jídlo. Sběračka darů přírody. Propagátorka společného nakupování surovin. Máma 2 divoženek. Hledačka krásy v každodennosti. Píše blog Nakupujeme společně.
Ty gdoule dávala moje babička na Valašsku do zelí byla jsem malá a ani jsem nevěděla že to nejsou jablíčka.Zrovna nedávno jsem na to myslela.Hezký den a opatruj se.U nás prší.😹😹😹
OdpovědětVymazatJá to neznám vůbec, ale zaujalo mě to 🌹🍋🌹
Vymazat