Thymus serpyllum
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)
Jako první každého napadne – jaký je
vlastně rozdíl mezi tymiánem a mateřídouškou? V první řadě je to
v kvetení. Tymián začíná kvést na přelomu května až června dle sezóny
a mateřídouška o měsíc později. Další rozdíl je v růstu – tymián tvoří
30 – 40 cm vysoké dřevnaté keříčky, mateřídouška je vysoká pouze do 10
cm, protože je to plazivá rostlina. V mnoha publikacích je tymián
a mateřídouška spojená dohromady, ale zde jim budeme věnovat pozornost
zvlášť. Pokud by vás zajímaly informace také o tymiánu pro srovnání, článek najdete tady.
Je to vytrvalá bylina. Roste
na slunečných stráních, kolem pěšinek, při okrajích lesů a velmi ráda
roste na mraveništích a na lukách. Potřebuje mnoho slunce a tepla,
a proto se vyskytuje na kamenitých plochách pastvišť, kde půda vyzařuje
hodně tepla. Při poledních slunečních žárech se z fialových kvítků šíří
aromatická vůně, která vábí hmyz a včely.
Pěstování
Lze ji namnožit přímo z přírody,
nasbírejte lodyhy, pokud mají květy tak je odstřihněte a lodyhy zahrňte
půdou tak, aby byly velice šikmo, cca pod úhlem 30 – 45 stupňů. Horní
třetina vyčnívá nad povrch. Dbejte na zalévání, aby řízky mohly
zakořenit a nevyschly. Do druhého roku už krásně obrazí a bude se plazit
do šířky a tvořit okrasný polštář. Stejně jako tymián po 3-4 letech
„stárne“ a zůstává po ní dřevnatá báze, tak je potřeba ji také
obnovovat. Každoročním sestříháváním jí prodloužíme životnost – kromě
sběru v létě ji sestříháme i na podzim po odkvětu.
Na obrázku je starší porost mateřídoušky, který už je silně zdřevnatělý a má minimální přírůstky.
Sběr
Mateřídoušku sklízíme při nakvétání za slunečného počasí, nejlépe v poledne. Sbíráme celou nať i s květem.V kuchyni
Sdrhnuté lístky a květy používáme podobně jako tymián.Účinky mateřídoušky
Mateřídouška má zázračné účinky
na duševní pohodu. Kdo ráno vypije šálek čaje z mateřídoušky místo kávy,
pocítí rychle jeho blahodárné účinky – duševní svěžest, příjemný pocit
v žaludku, nedostaví se ranní kašel a nastane všeobecný pocit blaha.
Zhotoví-li se polštářek ze sušených
rostlinek, mateřídoušky, řebříčku, heřmánku, nasbíraných za slunečného
dne, a současně se pije z těchto bylinek čaj, pomáhá to při neuralgii
trojklanného nervu.
Mnoho nepokojných a nervózních dětí mělo po koupeli v mateřídouškovém čaji opět zdravý spánek. Ale i dospělí lidé nervově podráždění nebo deprimovaní se po takových koupelích v krátkém čase cítí zdrávi.
Působí na rozpouštění hlenů a podporuje jeho vykašlávání. Při nemocích dýchacích cest je mateřídouška spolu s jitrocelem starým osvědčeným prostředkem.
Čaj z mateřídoušky a jitrocele s citrónem pomáhá při zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli.
Připraví se čerstvý 4krát až 5krát za den. Tento čaj účinkuje bezpečně
i při nebezpečí zápalu plic, tehdy se pije každou hodinu po doušcích.
Dále omezuje bolestivé stahy hladkého svalstva. Při křečích v žaludku a při menstruaci, jakož i při křečích v břiše můžeme mateřídoušku doporučit zevně i vnitřně. Denně se vypijí dva šálky čaje.
Lze připravit i olej z mateřídoušky, ten nachází použití při obrně, mrtvici, roztroušené skleróze, chřadnutí svalů, při revmatismu a podvrtnutí.
Obdivuhodný je sirup z mateřídoušky. Při prochladnutí se užívá před jídlem. Doporučuje se i při epileptických záchvatech.
V knize Marie Treben je uvedeno, že podobné výše uvedené účinky má i tymián.
Uchovávání
Sušení – nasbírané natě sušíme na dobře větraném místě, uchováváme v dobře uzavíratelných nádobách chráněné před sluncem a vlhkostí.
Výroba mateřídouškového oleje
– v poledne nasbírané bylinky naplníme volně do láhve a zalejeme
olivovým olejem, který se lisoval za studena – panenský (extra virgin).
Olej má být na dva prsty nad bylinkami. Necháme stát 14 dní na slunci
nebo v blízkosti kamen.
Bylinný polštářek – sušené bylinky se napěchují do plátěného polštářku, který se zašije.
Sirup – na slunci
nasbíranou nať a květy při ukládání do sklenice mírně navlhčíme
namočenou rukou. Vrstvy zasypeme přírodním cukrem a silně stlačíme. Celé
necháme stát asi tři týdny na slunečném místě. Stonky a květy jsou
po scezení prosycené cukrem, proto je propláchneme trochou vody a tu
přilijeme do sirupu. Potom tekutinu na slabém ohni odpařujeme, nesmí se
však při tom vařit. Sirup nesmí být řídký ani hustý, proto ho necháme
jednou či dvakrát na zkoušku vychladnout.
tak ty jsi super dobrá tak tolik toho napsat děkuji ************************Leni
OdpovědětVymazatO mateřidoušce jsem četla v časopisu a napdlo mě udělt článek, také jsem někdy překvapena na co vše bylinka je 🌼💕🌸
Vymazat