Popis
Kořen kmínu je vřetenovitý, tenký, slabě větvící. Listy jsou pochvaté, lysé a dvakrát peřenosečné. Kmín má 30–100 cm vysokou lodyhu. Květenstvím je složený okolík a plodem kmínu je vejčitá a ze strany silně smáčknutá, světle až tmavohnědá dvounažka. Na plodech jsou siličné kanálky, kde se vytváří silice. Semena obsahují 3–7 % éterických olejů obsahujících karvon a limolen.Využití
Jde o jedno z nejstarších používaných evropských koření. Jeho používání je doloženo už ze starověku. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel, dále pak v konzervárenství, v likérnictví, ve farmacii a mnoha dalších odvětvích potravinářského průmyslu. Přidává se při vaření brambor, do kyselého zelí, k masům a do salátů.[1]V ČR se kmín pěstuje přibližně na 1000 ha s průměrným výnosem 0,5 tun na 1 ha. Spotřebuje se ročně přibližně 1400 t kmínu, z toho domácí produkce je schopna zajistit produkci 500 t. Zbytek se dováží převážně z Německa a Nizozemí.
Obsažený karvon pozitivně ovlivňuje trávení.
Kmín také hodně používám dávala sem to dětem jako čajíček -**********************
OdpovědětVymazatJ8 také ho používám. V sobotu jsem ho koupila u nás na trhu, krásně voní 🌼💕🌸
VymazatZajímavé.Já jsem ho používala podle rady Heleny Růžičkové,když mě bolel zub.
OdpovědětVymazatJá jsem zse použávala hřebíček, prima den ⚛ ღ ♥
Vymazat