8. 11. 2020

Křišťál



Křišťál je kamenem kamenů - dodává energii, čistí a chrání.
Vlastnosti a účinky křišťálu:
Je to energetický posilovač, čistič, harmonizující a silný kámen. Chrání auru proti negativním vlivům z okolí. Projasňuje mysl, zvyšuje sebevědomí, nabíjí novou energií, zklidňuje. Podporuje trpělivost, moudrost a dokonalost. Pomáhá se sebezdokonalováním, samostatností, vytvalostí. Je to univerzální krystal, který zesiluje energii a dále ji uvolňuje a reguluje, aby dosáhl harmonie. Působí na všechny neduhy. Zajišťuje klidný spánek.
V oblasti zdraví stimuluje imunitní systém, ovlivňuje funkci štítné žlázy, srdce, krevní oběh, plíce, zažívací ústrojí, pomáhá při nevolnostech, závratích, bolestech hlavy a migréně, tlumí horečku. Příznivý účinek má i na vlasy, pokožku, nehty, sliznice a snižuje otoky. Posiluje tok energie a uvádí tělo do rovnováhy.
https://www.svetmineralu.cz/kristal/ 


Křišťál je bezbarvá odrůda křemene (SiO2). Většinou se vyskytuje ve formě krystalů v klencové krystalové soustavě s tvrdostí 6,5–7,5 Mohsovy stupnice. Vzniká jako většina křemičitanů vykrystalizováním z magmatu. Křišťál je hojně využívaným kamenem ve šperkařství (většinou s vrostlicemi), v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Oblíbený je jako sbírkový kámen. 

Formy křišťálu      

Křišťál je bezbarvá odrůda oxidu křemičitého. Křišťál tvoří krystaly i jejich srostlice. Vzácnějšími útvary křišťálu je „žezlový křišťál“. Jedná se o krystaly, které byly v průběhu vytváření krystalu na nižších úrovních obaleny okolními příměsemi a zastavily jeho růst. Tím pádem mohl růst krystalu pokračovat pouze v jediném bodě a to na nejaktivnějším místě-vrcholu krystalu. Díky tomuto vznikl útvar tvaru žezla. Tento útvar je ale spíše charakteristický pro ametyst, u něhož je důvodem zastavení růstu železo, které je přísadou v křišťálu.
Křišťál také tvoří vlasatce, což jsou krystaly křišťálu, ve kterých jsou vrostlice rutilu – podle jeho barvy se tento krystal nazývá Amorovy šípy nebo Venušiny vlasy. Nejkrásnější vlasatce pocházejí z Brazílie a dolů v Uralu v Rusku. Podobný jev se vyskytuje u citrínu, kde jsou ve struktuře plynné nebo vodní vrostlice a při nasvícení proti přímému světlu vypadají jako „zlatý déšť“.
Asi tím nejhezčím a nejzajímavějším útvarem u křišťálu jsou tzv. fantomy. V určité etapě růstu sloužil křišťál jako základ pro růst krystalků jiného minerálu. Rostoucí krystal křišťálu poté některé krystalky odhodil a jiné obalil nebo vstřebal, tím pádem se staly krystalky součástí – uzavřeninami, označením růstové zóny krystalu. Fantomy se vyskytují i v jiných minerálech, například v kalcitu.

Křišťál v dějinách

Mnozí vědci považovali křišťál za zkamenělý led, mezi ně patřil také Plinius starší. Právě z tohoto tvrzení bylo odvozeno slovo křišťál z řeckého výrazu Krustallos – led. Lidé již v neolitu používali úlomků křišťálu jako ostré hroty šípů a kopí. Podle antických legend bohové pili víno pouze z křišťálových pohárů. Proto byly v antickém Římě považovány křišťálové džbány a číše za luxusní předměty a pyšnili se jimi jen nejbohatší a císaři. Povídá se, že císař Nero začal ztrácet moc poté, co v záchvatu hněvu rozbil svou sbírku křišťálových číší.[1]
Čirý a průhledný křišťál byl od dávných dob považován za symbol rovnováhy a čistoty a používán na talismany. Křišťálové předměty se v Rusku cenily velmi vysoko. Ve zbrojnici Moskevského kremlu je uložen křišťálový samovar vybroušený z jediného kusu křišťálu, který patřil Petru I. Křišťálové koule byly v různých zemích nezbytnou součástí říšských insignií. Takové koule byly součástí žezla skotských králů nebo byly používány samostatně jako jablko (například říšské jablko ruských carů).
                          https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99i%C5%A1%C5%A5%C3%A1l


Křišťál je nejmocnějším a nejuniverzálnějším kamenem v celé kamenné říši. Již po chvilce ucítíte, jak se celým vaším tělem rozbíhají jeho jemné a průzračně čisté vibrace, jak jeho jasné světlo čistí vaši duši od nánosů starých křivd, smutků a strachů a nahrazuje je radostí, životem a čistou energií. Jeho duhové odlesky ve vás znovu probudí nevinnou dětskou energii a touhu po poznání. Jeho jemná energie čistí důkladně naši auru, odhání od nás negativitu, pomáhá nám se uzdravit a opět si užívat život tak, jak si přejeme.

Opalit - syntetický měsíční kámen je jedním z kamenů intuice. Jeho jemná, tajemná zář nám dává nahlédnout pod pokličku věcí, pochopit ty jemné a často velmi nepatrné náznaky, které nám ukazují naší cestu. Vede nás životem tak, jako večernice provází námořníky na širém moři.
Jeho kouzelně něžné vibrace nám pomáhají odhalit pravou lásku, uklidňují naši rozbouřenou mysl... Dávají nám sílu vyslechnout i názory druhých, pochopit jejich jednání. Jeho jemná zář nás bude provázet ve snech a pomůže nám pochopit jejich poselství a zjeví nám jejich opravdový, skrytý význam. Díky svým jemným, ale důsledným vibracím v nás harmonizuje a dává do souladu naši rozumovou, srdeční a duševní harmonii a čistí tak naši duši i tělo od všeho špatného, ať už jsou to špatné návyky, zkušenosti, vlastnosti nebo jen zážitky.
Pomáhá nám dobrat se pravdy pod nánosem polopravd a lží. Dává nám poznat pravý důvod naší existence zde na Zemi a přidává sílu k rozhodnutím, která musíme učinit, i když se jich tak trošku bojíme. Navozuje pocit bezpečí a jistoty, posiluje lásku a dodává nám odvahu hledat novou lásku, naše ideálního partnera. Jeho jemná bílá záře v nás probouzí něžné a jemné city a myšlenky. Je taktéž výborným ochranným kamenem, obzvlášť malé děti určitě ocení tohoto společníka, který je ochrání proti drobným úrazům a odřeným kolenům.


https://www.kamenyprozdravi.cz/Pro-krehkou-vilu-Naramek-Opalit-Kristal-d317809995.



4 komentáře:

  1. Křišťál je nádherný,chtěla bych ho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se koupit a není tak drahý. Já ho mám, jezdí k nám paní na trhy a má tyto kameny ♥♥✿✿✿

      Vymazat
  2. Leni máš tady samé zajímavé věci....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Jindří, je to taková změna. Připravuji články - olejíčky.

      Vymazat