Jak vyrobit domácí máslo
Na výrobu domácího másla nebudete potřebovat nic jiného než dvě čtvrtlitrové smetany. Ovšem pozor! Smetana musí být neošetřená metodou UHT. Proto nekupujte trvanlivou, ale jen tu čerstvou. Také sáhněte po smetaně ke šlehání – z jiné máslo neuděláte. Měla by mít minimálně 30 % tuku, ale v tomto případě platí pravidlo, že čím více, tím lépe.
Ideální je, pokud má smetana pokojovou teplotu. Nalijte ji do vyšší nádoby a začněte šlehat pomocí ponorného mixéru. V momentě, kdy budete mít krásné kopečky šlehačky, kterou byste běžně použili na dezerty nebo na jahody, nepřestávejte šlehat.
o, co chcete, je, aby se smetana "srazila", a tuk
se tak pomalu začal oddělovat od podmáslí. Pokračujte ve šlehání, dokud se
podmáslí odděluje, a postupně ho slévejte. Můžete jej vypít nebo použít
například na upečení domácího chleba.
Jakmile už šleháte pouze hustou hmotu, vyklopte ji a na dřevěném prkénku hněťte
pod proudem studené vody, aby se z ní vyloučilo veškeré podmáslí a dostali jste
kompaktní hladký bochánek. Takto připravené máslo dejte do máslenky, do alobalu
nebo do potravinové fólie.
Bylinkové i slané máslo za pár korun
Dokud je domácí máslo ještě měkké, neváhejte a upravte si ho podle své chuti.
Jednoduše do něj přidejte sůl nebo česnek a bylinky a připravte si slané nebo
bylinkové máslo, které je v obchodech výrazně dražší než máslo neochucené.
Jak na to? Čerstvé bylinky omyjte a nasekejte na co nejdrobnější kousky. Česnek
prolisujte a utřete se špetkou soli nebo použijte sušený. Všechny zvolené
ingredience přidejte do misky se změklým máslem a několik minut důkladně
míchejte. Hotové máslo uložte na hodinku do lednice, pak ho dejte do
potravinářské fólie a vytvarujte do válečku. Zabalte do alobalu a uložte do lednice.
Bylinky kombinujte podle toho, co vám chutná nejvíc. Jaké se k čemu hodí
Leni,za tenhle článek moc děkuji.Uvažuji o tom už dlouho,že zkusím domácí máslo.Když jsme jezdívaly se sestrou k tetě na prázdniny,tak jsme viděly,jak se dělá máslo v máselnici.Já jsem velice skromná,nejvíce si pochutnám na domácím chlebu,s domácí lučinou a ráda bych měla i domácí máslo.Pochlubím se třeba taky na blogu.
OdpovědětVymazatVčera jsem si upekla vynikající chleba z kvásku.
Ahojky Jíťo, určitě se povede.Mám také ráda chleba s máslem a lučinou.Vidíš šikulko jak pěkně pečeš no však i rohlíčky máš skvělé. Prima den 🌼💕🌸
OdpovědětVymazatJsi moc šikovná Leni možná to taky zkusím...
OdpovědětVymazatDěkuji Jindří, neboj se toho jde to dobře. Jen to prská když šleháš. Určitě se do toho dej 🌼💕🌸pa hezký den 🌼💕🌸
Vymazat