17. 1. 2021

Kopřiva

 

Na začátku jara se toužíme dosytit zelenou barvou – jíme zelené bylinky, očima hltáme každou malou travičku, která se po zimě objeví v trávě. A pídíme se po oblíbené kopřivě. Možná více nosíme zelené oblečení. Zelená barva je jarní. Dynamická. Přináší sílu zrození nového. Víte, jak kopřivu užívat? Na co jsou dobré kořeny kopřivy? Jak vám kopřiva pomůže?

Krvetvorba, odkyselení, vitalita

Kopřiva obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů. Například vitamín A. Abychom ho mohli v těle využít, potřebujeme k tomu tuk. Určitá skupina vitamínů je rozpustná v tucích. Proto si dejte ke kopřivě také kvalitní za studena lisovaný olej. Recepty najdete níže.

Užívání kopřivy nám pomáhá při vyplavování škodlivin z těla, posiluje ledviny a močový systém, působí močopudně, zlepšuje stav pokožky (při ekzémech, vypadávání vlasů, lupech,..), působí na překyselený organismus a celkově podporuje očistu našeho těla.

Blahodárné účinky bylin si můžete dopřát i ve formě bylinného octa.

Kopřivu si můžete nasušit. Suší se v tenkých vrstvách, aby se nezapařila. Dobře usušenou kopřivu poznáte tak, že má tmavě zelenou barvu a příjemně voní. Když si ze správně usušených listů připravíte nálev, je lahodné chuti.

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky si můžete přečíst v článku.

Recepty z kopřivy:

Zelený elixír života

Nápoj z kopřivy si dopřejte maximálně po dobu 10 – 14 dní. Skvěle vás na jaře oživí, podpoří očistu a je vhodný při únavě, ale delší užívání nedoporučuji.

  • Rozmixujte hrst kopřivy s vodou (na hrst kopřivy přidejte 1/2 litru vody).
  • Přeceďte přes sítko nebo plátýnko.
  • K tomu si dejte ještě čajovou lžičku kvalitního za studena lisovaného oleje. Jaký máte rádi? Skvělé jsou ořechové oleje – lískový, vlašský. Nebo slunečnicový, avokádový, dýňový. Olej pomůže využití vitaminu A, jak už jsme si napsali výše.

Zelené kopřivové mléko

Až budete chtít ochutnat něco opravdu speciálního, dejte si kopřivové mléko. Je to trochu obdoba zeleného elixíru, ale přidáte navíc živé enzymy z konopného semínka. S mlékem kravským, kozím, apod. nemá nic společného, ale přesto jako mléko vypadá. Proto jsem ho tak nazvala. A je to opravdu vitamínová jarní bomba!

  • Přes noc namočte konopná semínka.
  • Druhý jen je propláchněte, stejně tak hrst kopřivy.
  • Všechno rozmixujte s vodou, přeceďte a přidejte čajovou lžičku oleje. (Množství: malá hrst konopných semínek, hrst listů kopřivy, 1/2 l vody).

Zelené mléko má velmi příjemnou chuť. Dopřejte si ho třeba jednou až dvakrát za týden a připravujte ho vždy čerstvé. Doporučuji ho kombinovat s kopřivovou maskou. Dosytíte se zevnitř i zevně. I vaše duše se zaraduje, když jí dopřejete chvíli poklidu a relaxace.

Revitalizační kopřivová maska

Už jste někdy zkoušeli pleťovou masku, která by vám pleť vyhladila, rozzářila, zkrátka krásně opečovala, abyste se i vy mohla rozzářit? Tuším, že ano. U téhle masky je ještě další bonus navíc. Když vám trochu steče ze rtů, můžete ji v klidu sníst a pochutnat si. Jsou tam jen suroviny, které jsou jedlé. To se o všech pleťových maskách říct nedá…

Když ubývala Luna, sbírala jsem kořeny rostlin. Potom bylinky povyrostly a přemýšlela jsem, jak si užít kopřivu i jinak. Podělím se s vámi o recept, který jsem si hned zamilovala.

Připravte si kopřivovou masku

  • Připravte si čerstvě natrhané kopřivy – postačí vám jedna malá hrst.
  • Kopřivy rozmixujte s hrnkem vody a přidejte jedlý za studena lisovaný olej – vynikající na pleť je třeba mandlový nebo meruňkový.
  • Zahustíte pohankovou moukou – stačí 1-2 polévkové lžíce – použijte buď celozrnnou nebo hladkou (bílou)
  • Vzniklou kašičku naneste na obličej, pusťte si oblíbenou hudbu a zavřete si oči. Nebo se začtěte do oblíbené e-knihy :)
  • Masku nechte působit půl hodiny, ať si stihnete něco přečíst a pak ji smyjte vlažnou vodou. Připravujte ji ideálně vždy čerstvou.

Až tenhle kopřivový zázrak vyzkoušíte, nejspíš vás napadne, kde v zimě vezmete čerstvou kopřivu… Chápu vás, měla jsem stejné myšlenky. Ale nejspíš masku vyzkouším i ze sušených kopřiv, které předem chvíli namočím ve vodě.


Lahodné kopřivové pesto

Dejte si něco na zub. K jaru patří pesto – z bršlice, česneku medvědího, kopřivy a dalších bylinek. To kopřivové už potěšilo hodně mlsných jazýčků. Běžte do zahrady a natrhejte si kopřivy, příprava pesta je jednoduchá. Pesto skladujte v chladu, nejlépe v lednici. Vydrží i několik měsíců, když navrch dolijete čerstvý olej.

  • Přes noc si namočte slunečnicová nebo dýňová semínka. Ráno propláchněte vodou.
  • Čerstvé listy kopřivy omyjte a rozmixujte. Přidejte semínka, trochu kvalitního oleje a soli.
  • Uchovejte v zavařovačce (v lednici) a navrch nalijte trochu oleje.

Tinktura z kopřivy

Tinktura se připravuje z listů a kořenů kopřivy. Užívá se při trávicích potížích, únavě, kožních chorobách, svalových bolestech. Vnitřně užívejte 10 kapek nebo potírejte přímo na oblast, kde potřebujete hojivé působení. Tinkturu zředěnou vodou můžete použít i na jemnou masáž vlasové pokožky pro posílení růstu vlasů.

  • Nakrájejte listy, přidejte pokrájené kořeny a zalijte pálenkou.
  • Macerujte měsíc a potom přeceďte.
  • Tinkturu následně uchovejte v temnu.

Odvar z kořenů kopřivy

Když chcete sbírat kořeny kopřivy a kořeny rostlin obecně, jděte na ně, když Luna na nebi ubývá. V té době se síla účinných látek stahuje do kořenů rostliny. Požádejte rostlinu o tuto sílu. A sbírejte jen takové množství rostliny, které budete potřebovat.

Kořeny rostlin mají silnější účinky než jejich nadzemní části. Ale u kořene kopřivy dbejte jen na dočasné užívání, je to velmi silně působící bylinka. Užívejte nejdéle 10 až 14 dní pokud víte, že netrpíte potížemi s ledvinami.

Z kořenů kopřivy si připravte odvar. Pomůže vám při poruchách trávení, podpoří činnost žlučníku, celkově posílí při vyčerpání a jarní únavě.

  • Nasbírejte si hrst čerstvých kořenů v čistém prostředí. Nejlépe na zahradě, kde víte, že nepoužíváte umělá hnojiva, herbicidy a další chemikálie.
  • Kořeny pokrájejte na menší kousky, spařte 1/2 litrem vody a povařte 10 minut. Dalších 10 minut nechte vyluhovat a přeceďte.
  • Odvar přelijte třeba do termosky a popíjejte během dne.

Semínka kopřivy

V pozdním létě si můžete nasbírat semínka kopřivy. K čemu jsou vhodná, jak je sbírat, zpracovat, sušit a užívat si přečtěte v článku.

https://lindamahelova.cz/kopriva-dvoudoma/

 

 

8 komentářů:

  1. Leni dalši super četba zajimavé ******************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Bětuško, až budou kopřivy něco vyzkouším ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. O kopřivě je to zajímavé,už si nemohu vzpomenout na co jsem ji používala.Možná na vlasy a někdo ji přidává i do velikonoční nádivky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí používala na vlasy a te%d jí dávám do nádivky,m stejně jako ty Jíťo ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  3. Leni díky za recepty, kopřiva je zdravá snad na všechno i já ji hodně používala na vlasy 👍v nádivce je to mňamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nádivce jí mám také ráda, až porostou tak vyzkouším do mléko ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  4. Také mi maminka jako malé oplachovsla kopřivou vlasy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dobé na vlasy, ale já vyzkouším to mléko ⚛ ღ ♥

      Vymazat