16. 1. 2021

Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)

 

Je to aspirin v podobě rostliny. Nebo jinak – tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) dal vzniknout aspirinu. Dříve než se přišlo na to, jaké jsou léčivé účinky této divoké bylinky, používala se díky své velmi příjemné vůni jako vonná rostlina do prostor domů, také se přidával do ovocných džusů a medoviny.

Jak to vlastně bylo s tím aspirinem?

V první polovině 19. století byla v poupatech tužebníku jilmového objevena látka salicin – ta stejná látka, která se už před tím izolovala z vrby bílé. Salicin snižuje horečku, bolest a je protizánětlivý. Avšak ve vysokých dávkách má salicin nežádoucí účinky v podobě nevolnosti, průjmu, břišního krvácení, dokonce mohl navodit i smrt.

Němečtí chemici se však snažili snížit nežádoucí účinky ze salicinu a kyseiny salicylové a přidali k nim tedy i z tužebníku acetylovou skupinu a získali tak výslednou kyselinu acetisalicylovou. Byl to však dlouhý název tak se chemici shodli, že jej zjednoduší a k prvnímu písmenku „a“ přidali slovo „spirin“. To proto, že tužebník se dříve latinsky nazýval Spiraea. A tak vznikl Aspirin. Látka, která má nižší nežádoucí účinky a zesílené analgetické účinky a také lépe ulevovala od horečky a zánětů.

Léčivé účinky tužebníku jilmového

Rostlina jako taková nemá samozřejmě tak silné účinky jako aspirin. Rostlina sama o sobě je studnicí mnoha látek, které společně fungují jako celek, takže se nemusíme obávat, že bychom měli po silném nálevu nežádoucí vedlejší účinky popsané výše u samostatné látky salicinu. Naopak, celá rostlina funguje naprosto jinak než samostatně izolovaná a koncentrovaná látka. Tužebník je dokonce velmi šetrný vůči žaludku. Dokonce je vhodný i pro malé děti při zažívacích potížích.

Tužebník pomáhá například proti bolestem hlavy, při menstruačních bolestech, artritidě, nachlazení….vezmeme to tedy popořádku.

Nachlazení

Tužebník je potopudný a tím pomáhá snižovat horečku a zánětlivé procesy, je velmi vhodný jako čaj v kombinaci s květem bezu a lípy.

Zažívací potíže, průjem

Tužebník má svíravé účinky, takzvané „stavící“ účinky na trávicí trakt při průjmech. Pomáhá také zklidňuje žaludeční šťávy – pomáhá tedy zklidňovat bolesti žaludku, pálení žáhy. Dokonce je doporučová na zlepšení střevní mikroflóry po antibiotické léčbě.

Čistí a odplavuje toxiny

Tužebník je také močopudný a napomáhá pročišťovat močové cesty a celkově organismus, zlepšuje látkovou výměnu a mírní kožní choroby.

Protirevmatický účinek, proti artritidě

Pomáhá odplavovat soli z těla a tak působí společně s protizánětlivými účinky proti revmatismu a dně. Tužebník bývá součástí protirevmatických čajů.

Kde tužebník roste?

V Evropě a Asii ve vlhčích oblastech okolo potoků, na okrajích vlhkých lesů, na podmáčených loukách, v okolí rybníků. Je to rostlina cca 1,5 metru vysoká a má hranatý stonek se zpeřenými listy, které jsou ze spodní strany šeadavé až plstnaté. Takto se bezpečně pozná od tužebníku obecného, který má spodní stranu také zelenou a má jednotlivé lístky podstatně tenší než tužebník jilmový. 

Co se sbírá?

Sbírá se květ nebo nať s květem. Rozkvétá v červnu.

Jak se tužebník připravuje?

Je možné si z něj udělat čaj buď ze samotného nebo v kombinaci s dalšími bylinkami, které podpoří konkrétní účinek. Nebo si jej můžeme dopřát jen tak jednou za čas na podpoření imunity.

Například čaj pro snížení horečky připravíme:

  • 1 díl květu tužebníku jilmového
  • 1 díl květu bezu černého
  • 1 díl květu lípy srdčité
  • 1 díl mateřídoušky

Jednu polévkovou lžíci směsi spaříme 1 litrem vroucí vody a necháme 10 minut luhovat. Pak podáváme velmi teplý lehce oslazený medem.

Čaj na pročištění organismu a proti revmatismu – vyplavení solí a odpadních látek z těla dle Zentricha a Janči:

  • 10 dílů květu tužebníku jilmového

  • 5 dílů nati rdesna ptačího – truskavce

  • 5 dílů květu vřesu

  • 3 díly kořene jehlice trnité

  • 2 díly nati meduňky lékařské

Příprav čaje je obdobná jako u prvního receptu.

https://bylinkovyraj.net/tuzebnik-jilmovy/

 

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Četla jsem o tom v Květech a pak jsem hledala na netu,zajímavé také to neznám ⚛ ღ ♥

      Vymazat
    2. Ani já to neznám už jsme tři Leni hihi :-)

      Vymazat
    3. hihih ano tři ⚛ ღ ♥

      Vymazat