19. 1. 2021

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale)

 

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale), starší název řeřicha potoční, někdy také řeřišnice bílá je rostlina z čeledi brukvovitých. Byla oblíbená už u starých Řeků a údajně si ji oblíbil i Napoleon Bonaparta. Výklad latinského názvu vychází prý z latinského obratu “nasum torquere”, což znamená „zkroutit nos“ – pravděpodobně však jde o lidovou etymologii. Jinak je to proto, že se jedná o rostlinu silně aromatickou. Cíleně pěstována začala být právě v Bonapartově vlasti, ve Francii. V České republice patří mezi chráněné druhy.

Potočnice lékařská je vytrvalá rostlina, která dorůstá výšky až 90 centimetrů. Má hranatě rýhovanou, lysou a dutou lodyhu. Bílé květy se žlutými prašníky kvetou v hroznovitém květenství. Plody jsou šešulky obsahující ve dvou řadách jedno semeno.

Má sytě zelené, lesklé listy. V přírodě si oblíbila stinná místa u pramenů, v příkopech nebo v potocích.  Roste téměř po celé Evropě, ale i na dalších kontinentech s výjimkou Austrálie.

Jako rostlinná droga se používají v lidovém léčitelství stonky a listy. Ty obsahují v čerstvém stavu vitamin C, vitamin E, vitamin D a provitamin A. Dále obsahuje hořčičnou silici glykonasturtin a z minerálů železo, draslík, jód nebo síru.

Rostlina je používaná v léčitelství (spíše v historii) na posílení trávení, imunity, při zánětech, k podpoře vylučování žluči, na snížení hladiny krevní cukru, při chudokrevnosti nebo jako povzbuzující tonikum.

Potočnice lékařská měla, a i ještě má využití v kuchyni, byť je v české kuchyni neznámá.

Dříve byla její semena využívaná jako náhrada hořčice. V kuchyni některých národů se zelené listy potočnice přidávají do salátů (mají pálivou chuť podobnou ředkvičkám nebo slabšímu wasabi). Nať je používána jako koření (údajně dodává lehce pikantní chuť).

Extrakt z potočnice se používá i šampónech jako přísada, která podporuje regeneraci vlasů.

Důležité je upozornit na jedno riziko spojené se sběrem čerstvé potočnice, i když se vzhledem k tomu, že je u nás chráněná a neměla by se sbírat, jedná o upozornění informativní. Tento zdravotní problém se právě objevil ve francii, kde je potočnice lékařská pěstována. Jde o to, že listy a stonky mohou být během růstu kontaminovány metacerkáriemi motolice jaterní, proto je potočnice lékařská považována za jeden z častých zdrojů infekce člověka.

Metacerkárie je poslední larvální stádium motolic, které je již infekční pro definitivního hostitele. Hostitel se nakazí pozřením těchto stádií a v trávicím traktu se působením trávicích enzymů naruší cysta a motolice se uvolní z cysty a migruje skrze střevní stěnu do břišní dutiny. Motolice jaterní je kosmopolitně rozšířený parazit ze třídy Trematoda (motolice) parazitující v játrech, respektive jaterních žlučovodech ovcí, skotu a celé řady dalších savců, včetně člověka. Vyvolává fasciliózu. Fasciolóza je onemocnění zvířat a člověka způsobené motolicemi druhů Fasciola hepatica a Fasciola gigantica. Onemocnění postihuje játra a žlučový měchýř.

https://www.celostnimedicina.cz/potocnice-lekarska-nasturtium-officinale-htm.htm

6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Většinou nějaké zajímavosti čtu ve Květech a pak hledám na netu, pa hezký večer ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Máš tu samou nádheru pěkné čteni ****************************Leni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Bětuško 🌃💫❤️ dobrou noc 🌃💫❤️

      Vymazat