20. 1. 2021

Kůra vrby bílé a tři mušketýři


Zánět, horečka, bolest – to jsou tři příznaky, které signalizují, že v organismu není něco v pořádku. Organismus nám to tímto včasným poplašným signálem dává najevo, aby byla šance zasáhnout, dokud je ještě čas. Uvedené příznaky – často i všechny najednou – zažije během života zřejmě každý z nás, ale určitě je nezařadí mezi příjemné „společníky“.

Příčinou toho, že se uvedené příznaky hlásí společně, je fakt, že je způsobují stejné látky, vyskytující se při fyziologických procesech. Poranění buněčné membrány, ať jsou již jeho příčiny jakékoliv, aktivizuje mechanismus, jenž nás formou bolesti na poranění upozorní, případně vyvoláním horečky a spuštěním zánětlivého procesu aktivizuje ochranu organismu. Tato signalizace je však často předimenzovaná. Je-li bolest nesnesitelná nebo horečka vyšší, než je pro ochranu organismu nevyhnutelné, celý průběh pak organismus ještě více poškozuje. V takovém případě tedy musíme bezpodmínečně zakročit. Z těchto důvodů se ve farmaceutickém průmyslu začalo s výzkumem nesteroidních přípravků (např. nesteroidní analgetika, nesteroidní antiflogistika, antipyretika, atd.).

Poněvadž se bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy a různá zánětlivá onemocnění vyskytují velmi často, patří uvedené nesteroidní přípravky s obsahem složek, jež účinkují proti všem třem příznakům, k nejčastěji užívaným lékům.

Jejich nejznámější složku tvoří kyselina salicylová, která se nejčastěji používá dodnes. Naneštěstí se při užívání těchto léků vyskytují mnohé nepříznivé vedlejší účinky jako např. dráždění sliznice gastrointestinálního traktu, které může později způsobit až vředové onemocnění. Často se vyskytuje i hučení v uších, závratě, bolesti hlavy, dokonce i případy protinurie (bílkovina v moči). Na salicyláty jsou navíc obzvláště citliví astmatici.

Naštěstí existuje přírodní řešení, které je velmi účinné a aspirin dokáže nahradit. Je to výtažek z kůry vrby bílé (Salix alba), jakýsi přírodní aspirin, jenž však nemá žádné vedlejší účinky. Obsahuje účinnou látku salicin, který na rozdíl od kyseliny salicylové trávicí trakt nedráždí, obsahuje totiž kyselinu salicylovou v takové molekulární formě (saligenin-glykosid), že nemá kyselý charakter. Látka saligenin v játrech oxiduje na kyselinu salicylovou a odtud se dostává do oběhu, jehož prostřednictvím uplatňuje své příznivé léčebné účinky.

Čínští lékaři užívali kůru vrby bílé na zmírnění silných bolestí již před několika tisíci lety. V Evropě ji začali používat mnohem později. Tato látka výborně působí proti revmatismu, protože zmírňuje zánětlivý proces v organismu a má antipyretické účinky (snižuje horečku). Působí také při gastritidě (zánětu žaludku) a zánětech močového měchýře. Známé jsou i její antiparazitární účinky.

V různých terapeutických procesech jsou známy i její účinky na ředění krve. Zabraňuje koagulaci (slepování) krevních destiček, což je velmi podstatné při výskytu embolických srdečních a cévních onemocnění. Podle mnohých zkušeností užívání již minimálního množství kůry vrby bílé má preventivní účinky proti výskytu nemocí srdce a cév.

Bílá vrba pro vás – White Willow

Indikace: Přípravek se především používá proti zánětům a na předcházení bolestí, zejména při revmatických chorobách. Společně s vitaminem E a omega 3 nenasycenými mastnými kyselinami pozitivně působí v prevenci infarktu myokardu, trombózy a embolie.

Fyziologické účinky:
přírodní léčiva působí na organismus zpravidla pomaleji než analogické syntetické přípravky, proto pociťujeme jejich účinky až po několikadenním užívání;
výrobek nemá vedlejší účinky, ale v ojedinělých případech se na něj může vyskytnout mírná přecitlivělost;
těžce nemocní a pacienti s chronickým onemocněním by užívání přípravku měli v každém případě konzultovat s odborným lékařem;
při akutním onemocnění a vysoké teplotě bezpodmínečně vyhledejte lékaře.

Zdroj: Nutritional Freedom Association

Pro pomoc nemusíte chodit daleko – bylinky proti zánětu kloubů – Hillvital

 

https://empatia.cz/clanky/zdrave-telo/potravni-doplnky/kura-vrby-bile-tri-musketyri/

 

2 komentáře: