19. 2. 2021

Svatomartinské rohlíčky z kysané smetany s ořechovou náplní:

 

ingredience pro:

24 rohlíčků
Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 1 změklé máslo
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • vejce na potření
  • cukr moučka
Na náplň (místo cukru je skvělý med)
  • 250 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 80 ml mléka
  • 4 lžíce tuzemského rumu
  • 1 špetka skořice
Článek

Postup

Krok 1: Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.

Krok 2: Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní.

Krok 3: Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.

 

Krok 4: Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/svatomartinske-rohlicky-z-kysane-smetany-s-orechovou-naplni-67821#seq_no=9&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=prozeny.web.nexttoart&dop_req_id=DO92Q1sQELT-202101131315&source=article-detail 


 

 

6 komentářů:

  1. Leni samou nádheru tady zase máš ************************

    OdpovědětVymazat
  2. Také je dělám,jsou rychlé a moooc dobré i s jablky.Ty podusím na kaši.Hned zmizí...

    OdpovědětVymazat
  3. Ty bych si dala hned.Ořechové náplně mám moc ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vyzkouším podle Jindřišky s jablíčkama ⚛ ღ☘

      Vymazat