Svatomartinské rohlíčky z kysané smetany s ořechovou náplní:
ingredience pro:
- 400 g hladké mouky
- 1 změklé máslo
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- vejce na potření
- cukr moučka
- 250 g vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 80 ml mléka
- 4 lžíce tuzemského rumu
- 1 špetka skořice
Článek
Postup
Krok 1: Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.
Krok 2: Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní.
Krok 3: Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.
Krok 4: Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.
Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/svatomartinske-rohlicky-z-kysane-smetany-s-orechovou-naplni-67821#seq_no=9&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=prozeny.web.nexttoart&dop_req_id=DO92Q1sQELT-202101131315&source=article-detail
Leni samou nádheru tady zase máš ************************
OdpovědětVymazatděkuji Bětuško, samé dobrůtky ⚛ ღ ♥
VymazatTaké je dělám,jsou rychlé a moooc dobré i s jablky.Ty podusím na kaši.Hned zmizí...
OdpovědětVymazatJsou výborné a s jablky vyzkouším ⚛ ღ ♥
VymazatTy bych si dala hned.Ořechové náplně mám moc ráda
OdpovědětVymazatJá vyzkouším podle Jindřišky s jablíčkama ⚛ ღ☘
Vymazat