Tuhle velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami zvládne upéct každý. Vyzkoušejte ji také:
Velikonoční nádivka je jedním z typických pokrmů, které by rozhodně neměly na velikonoční tabuli chybět. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu. Určitě si pochutnáte a budete ji chtít dělat po celý rok. Co všechno do takové nádivky patří?
Velikonoční nádivka jedině s kopřivami
Tradičně se velikonoční nádivka připravovala z obraného masa telecí hlavy, dnes se však lze setkat s různými variacemi. V receptech se objevuje uvařené kuřecí, králičí, jehněčí nebo vepřové maso. Nejčastěji se ale používá maso uzené.
Nezaměnitelnou ingrediencí jsou také čerstvé kopřivy – nejlepší je na ně vyrazit už v březnu či dubnu, kdy jsou jejich zelené lístky krásně mladé, chutné a plné vitamínů. Pokud nemáte možnost natrhat si kopřivy v přírodě, v období Velikonoc se objevují také na pultech vybraných obchodů v úseku zeleniny.
Recept na velikonoční nádivku
Budete potřebovat:
- 7 rohlíků (ideálně 1–2 dny starých)
- 200 ml mléka
- 6 vajec
- 300–400 g vařeného uzeného masa (množství zvolte podle toho, jak moc masovou budete nádivku chtít)
- 50 g másla + trochu na vymazání
- 2 hrsti čerstvých kopřiv (pokud nemáte, lze nahradit např. čerstvými špenátovými listy)
- 1 lžíci nasekané čerstvé petržele
- 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky
- trochu strouhanky na vysypání pekáče
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
Tip: Pokud máte rohlíky čerstvé nebo jim chcete dodat výraznější chuť, můžete je nejprve nakrájet a nechat opéct v troubě při 150 °C asi 10–15 minut.
Jak na to:
- Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát. Mezitím si oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky vyšlehejte spolu s rozpuštěným máslem a přilijte k namočeným rohlíkům. Přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Z bílků ušlehejte sníh.
- Listy kopřiv spařte a poté ihned zchlaďte v ledové vodě, následně důkladně osušte a nasekejte.
- Do mísy k rohlíkům přidejte kopřivy a petržel, uzené maso nakrájené na kostičky a vše společně promíchejte. Na závěr po menších dávkách opatrně vmíchejte sníh.
- Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vymažte máslem, vysypejte strouhankou a nalijte do něj směs. Pečte asi 20–30 minut dozlatova.
- Podávejte posypané pažitkou. Nádivka je ideální coby příloha – pokud do ní ovšem dáte více uzeného masa, bude výborná i samotná.
Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6242-tuhle-velikonocni-nadivku-s-uzenym-masem-a-koprivami-zvladne-upect-kazdy-vyzkousejte-ji-take#utm_content=freshnews&utm_term=n%C3%A1divka%20s%20uzen%C3%BDm&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Velikonoční nádivku dělat budu,ale kopřivy jsem zatím nikde neobjevila.Všechno leze pomalu a teď tu máme zpátky zimu
OdpovědětVymazatUž jí mám hotovou, kopřivy nikde dala jsem petrželku. pa hezké svátky ⚛ ღ ♥
VymazatZrovna dnes jsem dělala nádivku. Sice bez kopřiv, ale s petrželkou a domácí slaninou, a také byla dobrá :-)
OdpovědětVymazatJá jí dělala v sobotu a také jsem dala petrželku a uzené ♥ ღ ☼
Vymazat