17. 6. 2021

 

Lantana čili libora, rostlina pro krásu a užitek:


Lantana, zajímavá okrasná rostlina s pozoruhodným květem a insekticidními účinky, pochází z tropů. Lze ji pěstovat ve formě keře nebo na kmínku jako přenosnou rostlinu.

Ačkoliv se s lantánami můžeme setkat v subtropických a tropických oblastech celého světa, všech přibližně 160 druhů, které botanika v současnosti uznává, pochází především z Nového světa a jen malá část roste ve střední a jižní Africe. Na mnoha místech, kde jsou lantány nepůvodní, ale zdomácněly tam, často velmi rychle zplaňují a stávají se nepříjemnou invazní dřevinou, která potlačuje původní rostlinná společenstva.

U nás, díky mrazivým zimám, toto nebezpečí nehrozí. Proto můžeme lantánu pěstovat jako ideální přenosnou rostlinu bez obav, že by se rozšířila jako nebezpečný plevelný keř. Rod Lantana patří do čeledi sporýšovité (Verbenaceae) a naprosto nejčastěji je v kultuře zastoupen druhem Lantana camara, který je pěstován ve velkém množství odrůd lišících se především barevností květů resp. hustých strboulovitých květenství.

Lantány upoutají barvoměnou jednotlivých jemně vonných kvítků, která se odehrává v důsledku jejich postupného stárnutí. V jižních zemích se pěstují i další druhy jako je např. fialově kvetoucí Lantana montevidensis, často používaná jako nízká obruba záhonů. Plodem lantán je peckovice nejčastěji fialově černé barvy. Vstřícné listy lantán mají při pomnutí příjemnou vůni podobnou citronu.

Lantana montevidensis 

Zásady pěstování

Lantana, českým pojmenováním libora, se u nás pěstuje poměrně dlouho a zmiňují se o ní již zahradnické knihy z počátku minulého století. Josef Vaněk ve svém 1. dílu Zahradnické květinářství z roku 1949 o ní na str. 702 už dokonce píše jako o poměrně běžné zahradnické kultuře, kterou jejím charakterem a nároky přirovnává k fuchsiím. Lantána je opravdu nenáročná.

Po 15. květnu, kdy již nehrozí příchod pozdních jarních mrazíků, ji umístíme ven a dopřejeme jí plně osluněné stanoviště. Dokonce můžeme lantánu vysadit volně nebo květináč zapustit do záhonu. Vyžaduje pravidelnou a dosti vydatnou zálivku doplněnou alespoň jednou za dva týdny komplexním hnojivem nebo speciálním hnojivem pro kvetoucí rostliny.

Řízek pro vegetativní množení

Řízek pro vegetativní množení

Podle lokality v polovině nebo na konci září přeneseme lantánu k zimování. Během toho jí dopřejeme především co největší světelný požitek. Lantánu není možné zimovat v úplné tmě! Teploty se mohou pohybovat od 10 do 20 °C, přičemž platí přímá úměra, čím vyšší teplota, tím větší množství vody. I přesto je zálivka během zimních měsíců výrazně omezená. Mějme však na paměti, že rostlina není opadavá, a proto svými listy neustále odpařuje vodu. Na pěstební substrát není nijak náročná. Velmi se osvědčil přídavek kvalitního zahradního kompostu do rašelinového pěstebního substrátu.

Rozmnožování lantán

Lantány rozmnožujeme nejčastěji řízkováním během konce léta nebo podzimu vyzrálými (dřevitými) řízky. Tyto odebereme a ošetříme stimulátorem podporujícím zakořeňování. Zasadíme je do substrátu vytvořeného smícháním rašeliny s agroperlitem v poměru 1:1 a překryjeme folií pro zvýšení vzdušné vlhkosti. Pokojová teplota zcela vyhovuje pro bezproblémové zakořeňování. Zakořeněné řízky zasadíme do květináčků o průměru přibližně 8 cm a teprve cca za 3–4 měsíce, tj. po úplném prokořenění, je přesazujeme do větších. V úvahu připadá i jarní výsev semen do vytápěného skleníku nebo jednoduše na okenním parapetu. Překryjeme je asi centimetrovou vrstvou jemnějšího substrátu, který udržujme přiměřeně vlhký.

Lantána na kmínku

Lantána se pěstuje ve formě volně rostoucího keře nebo v elegantnější podobě na kmínku. Oba způsoby mají svá pro i proti, nicméně pro stromkovou formu hovoří především určitá úspora místa, efektnější vzhled a po vypěstování kmínku i jednodušší udržování korunky.

Jednoduchý postup vypěstování kmínku je uveden pod schematickými nákresy.  Důležité však je upozornit, že v prvních letech, než kmínek řádně zesílí, je nutné používat pevnou oporu.

Zapěstování kmínku

Zapěstování kmínku

Lantána a její využití:

Použití lantán v lidovém léčitelství je opravdu široké. Používají se nejen listy, ale také plody a kořeny. Extrakty, čaje nebo odvary jsou nasazovány proti kašli, při horečce, úspěšně jsou používány proti lehčím formám malárie. Dobře jsou také známé její antimykobakteriální účinky!

Mycobacterium tuberculosis je patogenní bakterie způsobující většinu případů tuberkulózy, přičemž např. v jihozápadní Ugandě je s pomocí extraktů z libory úspěšně potlačována. Také víme, že látky obsažené v esenciálním oleji získaném z listů nebo plodů jsou toxické pro hmyz, houby a bakterie. Těchto skutečností si všimli vědci a pracují na vývoji preparátů založených na přírodních látkách obsažených v lantánách. Ačkoliv mohou být pro některé živočichy jedovaté, na lantánách často škodí svilušky a molice.

Lantana Feston Rose 

Každý, kdo se rozhodne si nějakou lantánu vypěstovat, jistě nebude zklamán. Při dodržení jednoduchých zásad je péče o tuto nenáročnou rostlinu opravdu minimální. Pamatujme však, že pro kvalitní a bohatou násadu květů vyžaduje především dostatečně slunné místo během vegetace a co nejsvětlejší přezimování. Teprve potom nás potěší svými krásnými květy měnícími barvu, kvůli čemuž dostala především v Jižní Americe trošku pejorativní lidové pojmenování „palabra de mujer“ – slovo ženy. 

Zdroj: https://izahradkar.cz/zahrada/okrasne-rostliny/dreviny/lantana-cili-libora-rostlina-krasu-uzitek/

4 komentáře:

  1. Leni,to je moc pěkná kytička.Květy mi připomíná kolopejku,ale listy jsou jiné.
    Má krásné barvy.Nejhorší je to s přezimováním,kam potom s nimi.
    Tak ať ti dělá radost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hodně zajímavá a prý barvy různě mění, tak uvidím. Ani nevím jak bude přirůstat.děkuji Jíťo.

      Vymazat
  2. Leni to je krásná kytička.Určitě se jí bude u tebe dařit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jindří, snad ano. Má ráda slunce. Bude problém jí uchovat přes zimu.

      Vymazat