1. 8. 2021

 

Hledík – pěstování:

Hledík (Antirrhinum) je působivá a nádherně kvetoucí letnička (někdy dvouletka či krátce žijící trvalka), která by neměla chybět v žádné venkovské zahradě. V současném sortimentu najdeme vzrůstově vyšší, středně vysoké i nižší kultivary. 

Pár slov o hledíku

Hledík větší (Antirrhinum majus) pochází z jižní Evropy. Právě z tohoto planě rostoucího druhu (plevelná trvalka), který dosahuje výšky 15 – 100 cm, má protáhlé úzké listy a v dlouhých hroznech uspořádáné trubkovité květy s pyskem, které rostou v hroznech na dlouhých stoncích, bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů. Hledíky někomu tvarem připomínají zvířecí tlamičky, jinému přilbu s hledím.

 

Kultivary se vyskytují v širokém rozsahu barev, od červených, růžových, přes fialové, žluté, bílé, bronzové, oranžové až po dvoubarevné. Nevyskytují se pouze v modré barvě. Kvetou od června do prvních mrazíků. Snadno množí samovýsevem, který z nich dělá mnohaletou, takřka bezpracnou ozdobu letní zahrady („krátce žijící trvalka“).

Popis rostliny

Listy hledíku jsou spirálovitě uspořádané, široce kopinaté, dlouhé 1 – 7 cm a široké 2 – 2,5 cm. Původní rostliny mají růžové až fialové květy. Plodem je oválná tobolka, velká 1 – 1,5 cm, která obsahuje četná malá semena. Rostlina je pevná a nepotřebuje oporu, i když vyšší druhy využívají ochranu jiných rostlin. Jemně a kořenitě voní.

Alergici a čmeláci

Hledíky milují alergici a čmeláci. 

  • Alergici proto, že pyl je ukryt hluboko v květu a nerozprašuje se do okolí. 
  • Trubkovité květy s pyskem svou délkou znesnadňují včelám opylení, takže nektar a pyl zůstává čmelákům. 

A protože hledíky pyl ukrývají, obvykle se nesprašují, takže i vysemeněné rostliny si podrží barvu květů rodičů – nemísí se mezi sebou.

Hledíky – pěstování

Umístění

Upřednostňuje slunečné a teplé stanoviště, snese plné slunce i polostín.

Zemina

Nejlépe se jí daří v propustné, hlinitopísčité půdě s dostatkem vápníku.

Zálivka

Na vodu je rostlina středně náročná. Rostliny pěstované v nádobách je třeba zalévat pravidelně a v závislosti na počasí. 

Hnojení

Aby rostliny bohatě kvetly, je dobré je během sezóny přihnojovat tekutým hnojivem určeným pro balkónové rostliny. Osvědčuje se i hnojení rostlinnými výluhy, ideální je na dusík bohatý kopřivový zákvas.

Kvetení

Kvete od června do října (celé léto a podzim).

Choroby a škůdci

Vyskytnout se může plíseň šedá, žlutá skvrnitost, rez. Na listech rostlin občas parazitují saví a žraví škůdci (např. mšice), jichž se zbavíte pomocí mýdlové vody nebo aplikací insekticidního přípravku. Nejvíce škody však páchají na mladých rostlinách plži, a to především ve večerních a nočních hodinách. Zvláště ohroženy jsou rostlinky po výsadbě. 

Hledíky – rozmnožování

Hledík se rozmnožuje se semeny, často samovýsevem. Pokud se však nechcete spoléhat na samovýsev, můžete si rostlinky předpěstovat každý rok nanovo. 


 

Rozmnožování semeny

  • S výsevem začněte v únoru a březnu do okenních truhlíků nebo pařeniště. 
  • Vysetá semena zasypte tenkou vrstvou zeminy, přitlačte a opatrně zalijte. 
  • Semínka nejlépe klíčí při teplotách v rozmezí 18 – 20 °C. Doba klíčení je cca 14 dní. 
  • Mírné mrazíky by rostlinu neměly ohrozit, proto vzrostlé sazeničky můžete přesazovat již od konce dubna.

Pokud jste si nestihli vypěstovat si vlastní sazeničky ze semínek, hledíky dosud nepěstujete, takže se nemůžete spolehnout na samovýsev, ještě ani v této době nemusíte rezignovat na letošní květy. Sazenice jsou stále k mání, a ještě v červnu je můžete umístit na záhon, kde vám pokvetou celé léto. 
Jakmile rostlina dosáhne výšky zhruba 10 cm, zaštípněte ji, aby se větvila a rozrostla se do šířky. Aby vám hledíky dlouho kvetly, zbavujte rostlinu zespodu uvadajících květů, čímž podpoříte další násadu poupat. 
Pokud neodstraníte všechna uvadlá květenství, budou se hledíky snadno množit samovýsevem. Příští rok tak budete mít vystaráno.
Přestože hledíky dobře odolávají chladu, většinou jejich růst ukončí první podzimní mrazíky. 


Vysoké a střední formy hledíků jsou užitečné pro zdůraznění vertikálních linií v záhonové výsadbě. Nízké druhy jsou vhodné na okraje záhonů a do květináčů. Vysoké formy se také skvěle hodí k řezu.

Zdroj:https://www.obyvat.cz/hledik-pestovani/

 

 

 

 

 

7 komentářů:

  1. Leni, hledíky jdou moc hezké kytičky. Připomínají mě babičku, měla je na zahrádce...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Leni, babička je také mívala, mě se moc líbí. Tento jsem si pořídila pro radost ☘ღ ♥

      Vymazat
  2. Leni také jsme je měli...😄☘️☘️

    OdpovědětVymazat
  3. Hledík mám ráda od dětství.Babičky ho měly na zahrádkách a později i já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička je měla také. Jí jsem si pořídila alespoň jeden ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  4. Jsem zase zpátky na prvním příspěvku,ale stihla jsem si přečíst vdolky.Dělávala jsem je často,když jsem hlídávala vnoučata,ale jiný recept.Docela bych ho vyzkoušela,manžel má vdolky rád

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, stále ten blog zlobí. Já mám vdolky ráda. Bude tady několik receptíků ⚛ ღ ♥

      Vymazat