6. 8. 2021

 

Tygřice – pěstování:

Pěstování “tygřího květu” – tygřice – nabídne vaší letní zahradě pestrobarevné, i když krátce kvetoucí (zpravidla pouze jeden den) květy. Tygřice nese botanický název Tigridia, protože střed květu připomíná tygří srst. Květy tygřice se v zahradě objevují postupně – po dobu dvou až tří týdnů. Nabízejí tak velkolepou podívanou, i když jde o květinu vcelku subtilní. Dorůstá totiž jen do výšky 40 – 50 cm. O to více však vyniknou její velké květy o průměru 10 – 15 centimetrů


O rostlině

Na třicet druhů rodu Tigridia se vyskytuje především v Mexiku a Guatemale a patří do čeledi Iridaceae (kosatcovité). Květy tygřice, které se podobají gladiolám, můžeme dnes vidět v barvě růžové, červené, bílé, žluté, krémové, oranžové nebo šarlatové. Tygřice kvete od července do září.

 

  • Okvětní lístky  jsou poskládané do tvaru trojúhelníku. Plné barvy, které zdobí vnější okraje květu, se postupně do středu “rozbijí”. Střed květu má pak pro někoho vzhled tygří kůže, jinému zase připomíná mušli. Jeden stvol se může pyšnit často až pěti velkými květy.
  • Listy mají vzhled vějíře a přidávají rostoucí tygřici na kráse. Tyto listy na podzim odumírají.

Jak na pěstování tygřice

Sázení cibulek

Cibulky se sázejí do hloubky 5 – 10 cm ve vzdálenosti 10 – 15 cm v dubnu až květnu. Po výsadbě je třeba je zasypat vrstvou dobře vyzrálého kompostu.

Uskladnění cibulek

Tygřice není mrazuvzdorná, proto je třeba cibule v říjnu z půdy vyjmouta a do jara uložit do suchého písku při teplotě asi 10 °C. Líbit se jim bude i v papírovém sáčku při teplotě mezi 5 – 10 °C.  Dceřiné cibulky oddělujeme až těsně před výsadbou – tedy na jaře. 

Stanoviště

Tygřici vysazujeme na místa, kde si bude moci užívat horkého odpoledního slunce. Vyžaduje tedy teplé stanoviště s humózní a propustnou půdou. Během růstu je důležitá dostatečná a pravidelná závlaha. Několikrát před květem i v době květu je dobré přihnojit rostlinu slabou směsí tekutých hnojiv.

 

Pěstování v nádobách

Tygřici můžeme pěstovat i v nádobách v lehké půdě se štěrkovou drenáží. Měla by být však chráněna před chladnými dešti. 

Tip pro vás

Pro tygřici je vhodná skupinová výsadba nebo kombinace s nízkými půdopokryvnými trvalkami. Hodí se i na řez květů.

Zdroj: https://www.obyvat.cz/tygrice-pestovani/

 

 

 

2 komentáře:

  1. Leni, tygřice má zajímavý květ, škoda že kvete tak krátce. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Leni, je hodně zajímavá. Prima víkend.

      Vymazat