30. 8. 2021

 

Trvalky, které vydrží mráz:

Trvalky jsou víceleté rostliny zahrnující množství druhů, které se liší velikostí, tvarem i květy. Jejich pěstování (v závislosti na druhu) není náročné a právě lety získávají na atraktivitě. Některé trvalky jsou stálezelené, jiné bez problémů přečkají zimu a vydrží mráz, aby se na jaře opět probudily k životu. Kvetoucí trvalky potěší nejen na záhoně, ale také jako řezané květiny ve váze či v sušené podobě.

Trvalky neboli pereny

Trvalky neboli pereny je souhrnný název velké skupiny nedřevnatých okrasných bylin. Do této skupiny řadíme – kromě skalniček, cibulnatých a hlíznatých rostlin – i různé druhy travin, kapradin, ba dokonce i některé vodní rostliny. Některé dokáží vydržet i mrazivé počasí a není je proto nutno zazimovávat mimo zahradu. A právě na tyto rostliny se dnes zaměříme. Trvalky, které odolávají mrazu a na záhonech vydrží několik let, často i desetiletí, nebývají nějak zvlášť náročné na údržbu. Jejich obliba proto stále roste. Pusťte se i vy směle do jejich pěstování.

Jaké trvalky zvolit?

Při výběru trvalek je třeba brát v úvahu zejména jejich nároky na stanoviště. Vysazovat spolu můžete pouze ty, které snesou podobné podmínky. Teprve pak se můžete zabývat tím, jaký mají tvar a barvu květů. Stínomilné druhy se uplatní ve stínu domu, pod stromy a keři. Výborně se jim bude dařit na severní straně pozemku, kde zasvítí slunce jen dopoledne. Trvalky vhodné do polostínu snesou i slunné stanoviště, pokud jim zajistíte dostatek vláhy. Slunné stanoviště provází horký vzduch, ostré slunce a nedostatek vláhy. I zde je však možné pěstovat mnoho druhů trvalek.

Podle výšky

Trvalky mohou být půdokryvné a plazivé, které jsou vysoké od 5 do 30 centimetrů. Nádherně lemují květinové záhony a přirozeně je oddělují od trávníku. Mají nízké nároky na pěstování, dokonce nedají šanci plevelům.

Trvalky mohou být nižší (do 40 cm) – dají se pěstovat i v nádobách na balkonech, i vysoké (do 150 cm). Mezi ty vyšší patří různé druhy trav a kapradin. Trávy působí v moderní zahradě velmi elegantně. Při výběru buďte ale opatrní, protože mohou vyrůstat až do výšky dvou metrů a rozrostlými trsy snadno zastíní ostatní rostliny.

Mrazuvzdorné trvalky do vaší zahrady

Na slunné stanoviště

Bylinky do kuchyně: pažitka, saturejka, estragon a meduňka.

Na záhoně vyniknou: denivka, pivoňka, floxa, astra, krásnoočko, kopretina, lilie, třapatka (Echinacea) a některé druhy kakostů.

Růst plevele potlačí:

jahodník, šanta, dobromysl, saturejka, rozchodník, čistec, ožanka, rdesno, mochna, levandule, šalvěj, pelyněk…

Do polostínu

Šater (nevěstin závoj), hvozdíky a rozrazily, hrachory a čemeřice, sasanky a bledule, srdcovky, konvalinky, bohyšky, náprstníky, rododendrony, kontryhel, barvínek, mochnička, hluchavky, kontryhel, bergenie, některé druhy kakostů, zběhovec

Do stínu

Bergenie, čechravy, barvínek, oměj, některé druhy prvosenek, ostřice, bika, rákosík. Ve stínu bývá i vlhko, proto zde najdou své místo i kapradiny.

Na skalku

Netřesk, lomikámen, ježatec, kosmatec, devaterník, dračíky, tařička, yzop, ožanka, zvonky

Na vlhké stanoviště

Blatouchy, přesličky, vrbina, pomněnky, devětsil, tužebníky, upolíny, rdesno, poměnkovec, kakosty, kostival, kosatce, ostřice, orobinec…

Do vody

Orobinec, zevar, puškvorec, pryskyřníky – mělká voda; lekníny a stulíky – hladina.

Kdy a jak trvalky vysazovat

Nejvhodnějším termínem pro založení záhonu s trvalkami je jaro. Vypěstované rostliny s kořenovým balem můžete ale vysazovat i v létě, tedy klidně i nyní. Urychlíte si tak čas čekání na kvetení.

Pozor na příliš hustou výsadbu

Příliš hustá výsadba není vhodná, protože trvalky se lety rozrůstají. Stačí tři až pět kusů z jednoho druhu. Půda musí být dobře zkypřená, vyčištěna od kořenů trávy a plevele. Můžete přidat kvalitní kompost a pomalu se uvolňující hnojivo.

Květinový záhon

Různobarevné trvalky nádherně vyniknou v pestrém záhoně. Při jeho vytváření je důležité správné výškové umístění jednotlivých druhů a pozice, ze které záhon budete pozorovat.

  • Pokud bude viditelný jen z jedné strany, nejvyšší rostliny umístěte dozadu.
  • Při pohledu ze všech stran musí růst uprostřed. Můžete je vysadit centrálně ve středu nebo vytvořit souvislou linii.

Záhon můžete vysázet tak, aby byl různobarevný nebo jej sestavit pouze v odstínech jedné barvy, od nejsvětlejší po nejtmavší.

Kvetoucí trvalky zkombinujte s druhy, které jsou okrasné listem.

Krásná zahrada po celý rok

Jaro vítají kromě cibulovin i čemeřice, bergenie a srdcovky.

Celé léto potěší záplavou květů voňavé a nenáročné plaménky, něžné šatery, třapatky, kokardy, denivky, pivoňky a kosatce. Zapomenout nesmíme na voňavou – levanduli a echinaceu.

(Potěšení a užitek přinesou bylinky: mateřídouška, šalvěj, máta nebo meduňka.)

Dlouhé podzimní období vám zpříjemní kvetoucí sasanka, různé druhy aster a chryzantémy, které vydrží i první mrazy.

Zdroj: https://www.obyvat.cz/trvalky-ktere-vydrzi-mraz/

 

 

2 komentáře:

  1. Poučné čtení,ale když není zahrada...Čím dál více lituji,že jsem ji prodala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrada je zahrada, ne vše jde pěstovat v nádobě. I když šeříku se v nádobě daří.

      Vymazat