29. 8. 2021

 

Vějířovka převislá – pěstování:

Také jste s prvním závanem jarního vzduchu pocítili příliv energie a zmocnila se vás touha po změnách ve vlastním bytě, na balkoně či terase? Květiny v květináčích a truhlících jsou nejen krásné, ale pohled na ně člověku dodává i příjemný pocit vyrovnanosti. A pokud se o tu krásu zasloužíte vlastním přičiněním a naplní vás pocit, že ta nádhera, která se jmenuje vějířovka převislá (Scaevola aemula), je do značné míry vaším dílem, které vzniklo správným osázením truhlíků (např. samozavlažovacích) a správnou péčí o rostlinu, vaše spokojenost bude završena. Co je vějířovka vlastně zač a jak ji pěstovat? Dozvíte se v následujících řádcích.

Robustnější balkónová rostlina – vějířovka převislá

Pokud hledáte nějaký zajímavý tip na výsadbu, jeden pro vás mám. Jde o nádhernou letničku, která pochází ze západní Austrálie, Tasmánie a Nové Kaledonie, kde roste jako vytrvalá bylina. U nás ji pěstujeme jako letničku.


Má charakteristický název – vějířovka. Vytváří drobná květenství, která vypadají jako otevřený vějíř.

Vějířovku převislou z čeledi Scrophulariaceae charakterizují

  • převislé výhony
  •  
  • listy přisedlé a jednoduché;
  • květy ve tvaru vějířku – pětičetné a zpravidla modrofialové (donedávna byly známy pouze odrůdy s modrofialovými květy, v současné době je nabízena řada kultivarů různých odstínů modré a fialové. V posledních letech se objevily odrůdy bílé a bílo-fialové);
  • květy – schopnost samočištění, nemusejí být odstraňována odkvetlá květenství;
  • květy si i na prudkém slunci udržují svoji barvu.

Vějířovka převislá se hodí se do kombinací s většinou letniček okrasných květem či listem. Vějířovka je rostlina, jejíž název velmi dobře charakterizuje naprosto ojedinělý tvar květu. Jednotlivé kvítky opravdu věrně připomínají miniaturní vějíře.  Rostlina je vhodná jak do truhlíků, tak i do závěsných nádob. Její pěstování zvládnou i začínající pěstitelé. Jak na její pěstování?

Vějířovka převislá – pěstování

  • Při výsadbě rostlinek dodržujte vzdálenost cca 20 cm.
  • Zajímavostí je, že jednotlivá květenství vějířovky neodkvétají, ale postupně odrůstají, takže se na nich objevují stále nové vějířky – “bezúdržbová rostlina”.
  • Vějířovka převislá nepřetržitě kvete až do zámrazu. V paždí listů se objevují další a další kvetoucí výhony, rostlina se postupně zahušťuje a může se tak stát skutečnou ozdobou vašeho letního balkonu. Výhonky dosahují délky až jednoho metru.
  • Vějířovka má ráda slunečné až polostinné místo. (Pokud rostlinu umístíte na slunce, barva jejích květů bude výrazně tmavší a sytější.)

  • Vějířovku vysazujte do běžného substrátu pro balkónové rostliny, musí však být humózní a mírně kyselý.
  • Rostlina nemá vysoké nároky na zálivku – substrát je třeba udržovat mírně vlhký. Nadměrná vlhkost rostlině škodí. Na zálivku je nejlepší měkká voda, protože vějířovka je citlivá na vápník a další soli.
  • V období kvetení přidávejte rostlině do zálivky 1x týdně hnojivo na podporu kvetení – například Kristalon Plod a květ.
  • Vějířovku je možno množit řízkováním, ale je to docela složitý úkon, který je lepší přenechat odborníkům.
  • Problematické je i přezimování, které musí probíhat na světlém a chladném stanovišti a při mírné zálivce.

Osázejte svůj balkon vějířovkou převislou, jejíž květ kromě vějíře tak trochu připomíná i úsměv, a nechte se každé ráno touto rozesmátou rostlinkou vítat.

Inspirace pro příští rok: 

Zdroj:  https://www.obyvat.cz/vejirovka-previsla-pestovani/

 

 

2 komentáře:

  1. Tu možná mám na balkoně bílou a fialovou,pokud jsou to drobná kvítka.Mám někde seznam
    Leni,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, to je vděčnáá letnička, občas jí mám také. Ona má květy jako půl-květ.

      Vymazat