31. 8. 2021

ECHINACEA

 

ECHINACEA: Jak pěstovat krásnou květinu i domácí lék proti chřipce a nachlazení:

Třapatka nachová - Echinacea a její léčivé účinky

 Echinacea, česky třapatkovka postaru třapatka, se snadno pěstuje na zahradě i na balkoně, nadělá spoustu parády a navíc se přirozeně postará o zdraví celé rodiny. Echinacea pochází z Ameriky, kde ji indiánské kmeny používaly k hojení zánětů, při zažívacích potížích, bolesti v krku i proti hadímu uštknutí. V Evropě se objevila jako dekorativní květina a teprve na počátku 20. století začaly první pokusy o její terapeutické využití. Dnes je jedním z nejúčinnější rostlinných léčiv, protože podporuje imunitu, jejíž kvalita v podstatě rozhoduje o našem zdraví nebo nemoci. Poradíme, jak léčivou echinaceu pěstovat a prozradíme nejlepší domácí recepty na léky proti chřipce a nachlazení. 

Echinacea obsahuje mj. silice, pryskyřice, inulin, pentosany, vyšší mastné kyseliny palmitovou a lonolovou, deriváty kyseliny kávové, polysacharidy, alkaloidy, třísloviny, steroly, flavonoidy. Za imunostimulační efekt jsou významnou měrou zodpovědné polysacharidy.

Echinacea stimuluje buňky imunitního systému, které jsou klíčovou zbraní v boji proti infekci. Aktivuje bílé krvinky, lymfocyty, které jsou potom schopné pohltit a likvidovat bakterie a viry v napadeném organismu a také produkovat protilátky. Echinacea vykazuje značnou antibiotickou aktivitu. Preventivním a pravidelným užíváním se dá zvýšit odolnost proti běžným infekčním onemocněním. Echinacea normalizuje imunitní odpověď i při autoimunitních stavech, například při ekzému.

U nás je neznámější echinacea purpurea – třapatkovka nachová, která nám nejvíce pomůže v boji s běžným nachlazením,

Echinacea pomáhá v prevenci dvou nejčastějších virových onemocnění – zánětu dýchacích cest a chřipky. Nejúčinnější je při prvních příznacích onemocnění. Užívání echinacey má velmi kladný efekt – zkracuje dobu onemocnění, zmírňuje jeho průběh a zabraňuje recidivám. Přípravky se používají vnitřně (nejlépe ve formě extraktu z kořenů nebo květů) i zevně (nálev nebo mast). Echinaceová kúra by neměla trvat déle než jeden měsíc. Pokud ji potřebujete zopakovat, nechte si mezi dvěma kúrami alespoň týdenní pauzu.

Z devíti druhů echinacei jsou léčivé tři

  1. Echinacea purpurea – třapatkovka nachová – bývá vysoká až 140 centimetrů a má mnohočetný hnědý svazčitý kořen, listy jsou drsné, podlouhle vejčité až trojúhelníkové se zubatými okraji. Purpurové květy jsou 4–6 cm dlouhé. Nejznámější třapatkovka nám nejvíce pomůže v boji s běžným nachlazením, kašlem, rýmou a infekcí močových cest. Má blahodárný vliv na imunitní systém.
 
       2. Echinacea angustifolia třapatkovka úzkolistá – dorůstá výšky 1 metru a má šedohnědé          kořeny. Listy jsou drsné, podlouhlé a po obou stranách chlupaté. Světle purpurové květy tvoří řidší paprsek. Tento druh se vyznačuje vyšším obsahem léčivých látek než Echinacea purpurea. Má výrazný vliv na posílení imunitního systému, účinkuje proti baktériím a virům, doporučuje se při zánětlivých onemocněních.

3. Echinacea pallida třapatkovka bledá – je vysoká zhruba 120 centimetrů a hodně se podobá třapatce úzkolisté, jen úzké jazykové květy jsou výrazně ohnuté směrem k lodyze a relativně dlouhé. Má bílý pyl. Třapatka bledá je nejlepším pomocníkem při léčení i prevenci chřipky. Podporuje obranyschopnost a dodává organismu sílu a energii, bez nichž se boj s nemocí neobejde.
 

ECHINACEA:  z devíti druhů  jsou léčivé tři  - třapatkovka nachová, třapatkovka úzkolistá a třapatkovka bledá
 
 

Tinktura z kořene echinacei proti chřipce

Asi 100 g drceného kořene třapatkovky bledé přelijeme 500 ml nejméně 60% alkoholu a necháme 10 dní za občasného protřepání macerovat při pokojové teplotě v uzavřené nádobě. Jedenáctý den tinkturu přefiltrujeme. K prevenci chřipky se používá jedna lžička tinktury ráno nalačno, v době chřipkové epidemie přidáme jednu lžičku i večer. V době nemoci se doporučuje užívat jednu lžičku každé 3 hodiny.

ECHINACEA:  kořen sbíráme v září a říjnu, podélně ho rozřízneme, omyjeme a usušíme

 ECHINACEA:  kořen sbíráme v září a říjnu, podélně ho rozřízneme, omyjeme a usušímeEchinacea Root Vs. Leaf 

 

 

ECHINACEA: kořen sbíráme v září a říjnu, podélně ho rozřízneme, omyjeme a usušíme

Tinktura z květů echinacei proti nachlazení

Okvětní lístky třapatkovky nachové nebo třapatkovky bledé zalijeme vysokoprocentním čirým alkoholem (nejlépe lékárenský líh) v poměru 1 díl byliny na 4 díly alkoholu. Za občasného protřepání necháme 3 týdny vyluhovat, potom tekutinu přefiltrujeme a nalijeme do tmavé lahvičky. Její okamžitý účinek je však poměrně krátký, proto ačkoli je preventivní užívání tinktury vhodné v dávkách max. 20 kapek třikrát denně, pokud právě propuká některá z chorob z nachlazení, ihned si dopřejeme až 50 kapek a posléze užíváme každé dvě hodiny 10 kapek po dobu dvou až tří dnů, až do vymizení potíží. Čím dříve po extraktu sáhneme, tím větší je šance propukající onemocnění zcela zastavit.

ECHINACEA: Domácí recept na tinkturu z květů proti nachlazení

Echinaceový sirup proti kašli

Čerstvé květy třapatkovky nachové (5 vrchovatých lžic) nakrájíme a krátce (1–2 minuty) povaříme v 500 ml vody a necháme přikryté vychladnout. Scedíme. Přidáme šťávu vymačkanou z 1 velkého citronu a 500 g tekutého medu. Pečlivě promícháme. V kastrolu zahřejeme a při mírné teplotě necháme probublávat – nevaříme – do sirupové konzistence. Echinaceový sirup z užíváme po 1 lžičce až třikrát denně. Sirup pomáhá při chorobách z nachlazení, především při úporném kašli .

 ECHINACEA: nenáročná dekorativní léčivá rostlina se hodí k pěstování na záhonech i v nádobách na balkoně.

 ECHINACEA: nenáročná dekorativní léčivá rostlina se hodí k pěstování na záhonech i v nádobách na balkoně.

9 pravidel pěstování echinacei

  1. Echinacea je rostlina s purpurovými kvítky, která připomíná květem kopretinu. Jméno echinacea je odvozeno od řeckého slova echinos, což znamená ježek. U echinacei ze středu vystupují pichlavé, ježaté útvary, soubory drobných květů uprostřed složeného květenství, nastavené jako by k obraně.
  2. Tato nenáročná dekorativní léčivá rostlina se hodí k pěstování na trvalkových záhonech i v nádobách na balkoně. Je vhodná k řezu, protože ve váze vydrží poměrně dlouho.
  3. Echinacea miluje slunce, proto bychom ji měli dát na světlé a slunné místo, ale nevadí jí ani mírný polostín. Nevyhovují jí otevřené, větrné prostory.
  4. Daří se jí v dobře propustné, sušší, hlinitopísčité zemině. Není ale nijak náročná a spokojí se i s chudšími kamenitými půdami. Rostliny jsou tolerantní k suchu, naopak nesnášejí přemokření.
  5. Semena vyséváme v březnu do studeného pařeniště nebo doma do truhlíku za oknem. Vzrostlé sazeničky vysazujeme v druhé polovině května na záhon, nebo do nádob. Předpěstované sazenice můžeme také koupit v zahradnictví. Starší, dobře rostlé rostliny můžeme množit dělením trsů.
  6. Echinacea kvete většinou až druhým rokem a pak jako trvalka zůstává na záhonu mnoho let. Na záhoně doroste až do výšky 140 centimetrů ve struktuře rozvětveného keříku.
  7. Po skončení vegetačního období rostlinu sestřihneme a zahrneme půdou nebo mulčem. Není to ale nutnost, protože třapatka je mrazuvzdorná .
  8. Terapeuticky se využívají všechny části rostliny – květ, list, stonek a kořen, ve kterém jsou účinné látky koncentrovány nejvíce. Květy a listy se sbírají v době květu od června do září. Suší se ve stínu při teplotě do 30 °C.

Kořen sbíráme v září a říjnu, podélně ho rozřízneme, omyjeme a usušíme nejlépe umělým teplem do 45 °C. Kořeny však doporučujeme vykopávat jenom tehdy, když už je bylinka dostatečně rozrostlá. Jinak bychom ji mohli poškodit. 

 

TŘAPATKA NACHOVÁ - JEJÍ ČAS NASTÁVÁ UŽ TEĎ - Umění Zahrad  
 
ECHINACEA V Evropě se třapatkovky objevily nejdříve jako okrasné květiny a až na přelomu 19. a 20. století se začaly používat jako léčivé rostliny
  1. Střípky z historie léčení echinaceou

    Indiánské kmeny po staletí echinaceu používaly k hojení ran a jako prostředek proti hadímu uštknutí. Například příslušníci kmene Omaha používali šťávu z čerstvých rostlin na záněty a poranění kůže, kaši z rozemletých kořenů jako anestetikum při bolestech končetin, infekčních chorobách a při pobodání hmyzem a uštknutí hady. U kmene Delaware se užívala echinacea k léčení kapavky, příslušníci kmene Choctaw zase žvýkali kořeny při kašli a zažívacích problémech.

    Echinacea se postupně stala nejpoužívanější léčivkou Evropanů při osídlování Ameriky. Pro ně platilo, že když se na poraněné místo přiloží mezi kameny roztlučený kořen echinacei, zahojí se všechny rány. Květy i kořen využívali také jako univerzální prostředek proti všem infekčním chorobám, včetně pohlavních. V Evropě se třapatky objevily zhruba před 330 lety, nejdříve jako okrasné květiny. Teprve na přelomu 19. a 20. století se začaly používat jako léčivé rostliny, a to nejen v lidovém léčitelství.

Léčivá echinacea | TikaroEchinacea - květ 

Zdroj: https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/echinacea-jak-pestovat-domaci-lek-proti-kasli-chripce-nachlazeni-zdravi-recepty-trapatka

https://search.seznam.cz/obrazky/?q=echinacea+l%C3%A9%C4%8Divka&oq=echinacea+l%C3%A9%C4%8Divka&aq=-1&ms=3142&ks=7&sourceid=top&color=any&size=any&pornFilter=1&sId=CQo0o5pmr5LVAERGyZ99&sgId=MTQxODc0NzAgMTYyNzIzMTQ2NS4zNjk%3D

 

4 komentáře:

  1. Ahojky Leni, máš zde opět suprové rady aj recepty. Děkuji za ně hlavně se opatruj a měj krásné skoro už podzimní dny. Děkuji za všechny komentáře, které mě vždy potěší. Omlouvám se za moji nepřítomnost snad zase někdy budu mít chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Ivetko, když někde něco zahlédnu zajímavého, tak přidám článek. Měj se moc hezky a také na sebe dávej pozor.

      Vymazat
  2. Včera mi tu pořád mizel komentář.Jinde zlobil robot.
    Tuhle květinku mám moc ráda a o jejich léčivých účincích vím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, děkuji. Mám jí také ráda. Sice jí nepěstuji ani jsem to nezkoušela, ale občas si koupím čaj nebo kapičky. pa hezký den.

      Vymazat