25. 9. 2021

 

Gladioly – pěstování:

Říká se o nich, že vyjadřují upřímnost. Jsou označovány za květinu králů a gladiátorů. Jedna románská legenda dokonce praví, že kořeny této rostliny zavěšené na krku jako amulet ochrání každého ode všeho zlého a pomohou mu vyhrát každý spor.

Název rostliny pochází z latinského slova gladius, což v překladu znamená meč. A tak i rostlina dostala své pojmenování podle tvaru listů, které jsou dlouhé a ostré.

Ano je to tak – řeč je o gladiole neboli mečíku.

Pokud jste doposud závistivě pokukovali po sousedovic zahrádce, kde byly záhony posety těmito kouzelnými květinami,

Gladioly
Gladioly

vlastníte-li kousek půdy i vy, poradíme vám jak na to, abyste se z jejich krásy mohli příští léto těšit také. Pro krásná a plná květenství těchto rostlin je totiž nezbytné zohlednit celý komplex faktorů. Někdy stačí zanedbat jen jeden a celé vaše pěstitelské snažení může být zmařeno.

Kvalitní sadba

Pokud jste doposud gladioly na vlastní zahrádce nepěstovali, budete si muset na jaře zakoupit hlízy těchto rostlin. Dostanete je v každém dobrém květinářství. Můžete však také poprosit svého souseda, jehož mečíky tolik obdivujete, zda by vám nějaké ze svých uskladněných hlíz neprodal či nepodaroval.

Budete-li mít zajištěnu kvalitní sadbu, vyberete lehkou a dobře propustnou půdu s mírně kyselou reakcí, s dostatečným množstvím humusu (nikdy však ne hnojenou čerstvým chlévským hnojem), zvolíte prosluněné a teplé místo (aby se rostlinky nevytahovaly a nebyly napadány houbovými chorobami), počkáte na konec dubna či začátek května (aby hlízy nepoškodil mráz) a budete moci sázet.

Výsadba

Hlízy gladiol sázejte do řádků širokých 20 až 30 centimetrů na vzdálenost 10 až 15 centimetrů. Hloubku volte 7 až 12 centimetrů podle druhu půdy. Je totiž velmi důležité, aby rostliny byly dobře ukotveny a v době nasazení květů se nenakláněly, protože v opačném případě by výsledkem byla nevzhledná a pokřivená lodyha. Příliš mělké vysázení může mít za následek dokonce vyvrácení rostliny a strádání suchem v důsledku nedostatku vláhy v povrchových vrstvách půdy.

Péče o rostliny

Rostlinky gladiol pravidelně zalévejte, hlavně po výsadbě a před kvetením. Platí, že méně je více, a proto raději zalévejte menšími dávkami a častěji.  Mečíky pravidelně okopávejte, přihnojujte vhodnými hnojivy, kterých je na trhu celá řada, a kontrolujte průběžně jejich zdravotní stav.

Před chorobami a škůdci (nejčastěji botrytida, septorióza, suchá hniloba, ze škůdců třásněnka mečíková) můžete gladioly chránit postřikem. Jinou variantou je nemocné a napadené rostliny raději odstranit dříve, než se nenakazí i ty ostatní.

Přezimování gladiol

Pokud gladioly odkvetou, neodstraňujte listy, ale jen seřízněte zbylé květy. Koncem září, když začínají jejich listy žloutnout, můžete začít se sklizní hlíz. Vidlemi opatrně gladioly vyryjete a seříznete nadzemní část tak, aby byly zachovány zhruba dvacet centimetrů dlouhé listy. Po proschnutí (poznáte jednoduše tak, že jde snadno vylomit nadzemní část od hlíz) odstraníte nadzemní část i staré poškozené hlízy a ponecháte pouze zdravé.

Očištěné hlízy gladiol uskladníte v bedýnkách na suchém místě s teplotou kolem 10 ° C. Je dobré tyto hlízy během zimy alespoň čas od času zkontrolovat.

Zdroj:https://www.obyvat.cz/gladioly-pestovani/

 

3 komentáře:

  1. Gladioly nebo-li Mečíky jsou nádherné kytky, jediná nevýhoda je , že jsou dlouhé a rády se lamou. Pěkně napsané Leni ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Děvčata mám je také ráda. Hezký večer ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat