27. 9. 2021

 

Chryzantémy – pěstování:

Pokud existuje něco jako jednoznačný symbol Svátku všech svatých, pak chryzantémy (listopadky) aspirují na vítězství. Bohaté květy, nádherné barvy, různé velikosti těchto vděčných rostlinek, vytvářejí tu pravou podzimní atmosféru.

Původ chryzantém vás možná překvapí

Chryzantémy pocházejí z Číny, kde byly známy již 500 let před Kristem. Původní květiny byly žluté, o čemž svědčí i doslovný překlad jejich jména v původní vlasti – zlatá květina.

V Číně vznikly i první kulturní formy.

Z Číny se chryzantémy dostaly do Japonska, kde se dodnes těší neobyčejné oblibě, která přerostla až v kultovní záležitost. Roku 797 se chryzantéma stala součástí erbu japonského císaře. Dodnes její květ se šestnácti paprsky zdobí tamní státní znak a císařský trůn. Postupně se tato kouzelná rostlinka zemité kořeněné vůně šířila přes Nizozemsko, Francii a Anglii do dalších zemí.

Sortiment chryzantém uspokojí naprosto každého

Intenzivní a cílevědomou prací z původně jednoduchých žlutých květů vytvořili šlechtitelé široký sortiment odrůd různých tvarů, barev a vzrůstu. Dnes máme odrůdy vhodné do květináčů, trvalky do zahrádky i velké dekorativní odrůdy na řezání.

Pěstování chryzantém určitě zvládnete i vy. Co vyžadují?


  • Úrodnou půdu, slunné stanoviště, chráněnou polohu a dostatek vláhy v období růstu, dostatek prostoru.
  • Dávku živin – kompost nebo zralý hnůj. Zavděčíte se jim zkvašeným slepičím trusem. Přihnojování ukončete, jakmile se objeví první poupata.
  • Vyvazování, abyste docílili jejich rovný růst.
  • Ochranu proti mšicím červce a háďátkům.
  • Pravidelné vyštipování.

Jak na to

  • Na jaře si kupte v dobrém květinářství sazeničky mrazuvzdorných odrůd v plastovém květináči a vysaďte je ven do zahrady.
  • Pro jejich výsadbu zvolte vhodné stanoviště a vytvořte podmínky, o kterých již byla řeč. (Pokud byste se náhodou rozhodli vysadit kvetoucí rostlinu z květináče do volné půdy na podzim, téměř s jistotou vám chryzantéma nepřezimuje a zahyne.)
  • Připravte v půdě jamku velikosti kořenového balu. Vykopanou zeminu smíchejte s trochou kompostu. Rostlinu zasaďte tak, aby původní bal mírně převyšoval úroveň záhonu. Jamku zaplňte směsí kompostu a původní zeminy. Kolem rostliny pak trochu zeminu navršte. Důkladně zalijte.
  • Pokud budete chtít vypěstovat na rostlině dostatek velkých květů, nezapomeňte vyštipovat boční výhonky a druhotné květní pupeny.
  • Chryzantémy vám budou neúnavně kvést  od konce srpna do pozdního podzimu. Jejich kvetení závisí na délce dne. Květy se zakládají a tvoří pouze tehdy, když je den kratší než 14 hodin. U nás se začínají dny zkracovat již v létě. V druhé polovině září, při podzimní rovnodennosti, má den jen 12 hodin – to jsou nejvhodnější podmínky pro kvetení chryzantém. Umělým zkracováním dne (většinou zakrýváním černou fólií) je možno dobu kvetení chryzantém načasovat. (Proto jsou dnes v obchodech tyto kouzelné květiny k dispozici téměř po celý rok).
  • Po odkvětu rostliny hluboce seřízněte a připravte na přezimování zakrytím chvojím, listím či jiným vhodným materiálem.
  • Trsy chryzantém se stále rozrůstají. Proto je každé tři až čtyři roky rozdělte, a to vždy zásadně na jaře.

O množení chryzantém vrcholovými řízky zase někdy příště.

A na závěr mi dovolte ještě jednu malou poznámku:

I když jsme pasovali chryzantémy především na květiny, které využíváme zejména na výzdobu hrobů a hřbitovů, a jejich charakteristickou vůni jsme zvyklí spojovat především se Svátkem všech svatých, květomluva praví, že chryzantéma upozorňuje na fakt, že stará láska nerezaví. Nuže, neostýchejte se ji podarovat!

Zdroj:https://www.obyvat.cz/chryzantemy-pestovani-a-par-slov-navic/

 

2 komentáře:

  1. Leni, chryzantémy mám taky ráda. Teď jsem si koupila před vchod žlutou v květináči, úplně to tam rozsvítila. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky Leni, mám je také ráda. Dlouho vydrří i řezané. Hezký večer ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat