28. 9. 2021

 

Pěstování hyacintů:

Hyacinty, patří mezi posly jara – stejně jako tulipán a narcis. Patří mezi nejoblíbenější a nejvoňavější cibuloviny. Rostlinám se daří v květinových záhonech, na balkonech  i v interiéru. V době kvetení zaplní místnost nezaměnitelnou vůní a rozzáří veselými barvami. Planě rostoucí hyacinty pocházejí z oblastí Turecka a Blízkého východu, znali je už staří Řekové a Římané.

Jak o hyacinty správně pečovatHyacinty

Hyacinty všech barev potěší každé oko nesčetnými odstíny bílé, broskvové, pomerančové, lososové, fialové či levandulové. V květináči jsou populární zejména v jarním období, kdy si rostliny můžete přinést přímo z květinářství. Kvetou při teplotě kolem 15 ºC zhruba 3 týdny. Pokud chcete dobu kvetení prodloužit, umístěte je na chladnější místo. Rostliny nemusíte hnojit a ani zálivku nepřehánějte. Půdu ale udržujeme stále mírně vlhkou.

Když hyacinty odkvetou – kam s nimi

Důležitá je péče po odkvětu – zbytky odkvetlých květů odstraňte. Pokud tak neučiníte, vytvoří se semena a cibulka bude zbytečně ztrácet živiny, které si mohla uchovat do příštího roku. Zežloutlé listy a stonek jsou znakem, že je třeba odstranit celou nadzemní část rostliny (pokud neodpadne sama).

Cibulka vám poslouží i příští rok

Hyacint - cibulkaPo odkvětu je postup v péči v podstatě stejný u hyacintů pěstovaných na zahradě i doma v květináči. Po odstranění květů počkáte na žloutnutí listů, a pak skončíte se zálivkou. Počkáte na seschnutí a zatažení cibulek (u cibulovin jsou to letní měsíce). Potom cibulky vyjmete z květináče, necháte proschnout a odložíte na chladné a tmavé místo až do podzimní výsadby.

U hyacintů, které máte zasazené na zahradě, mohou zůstat cibulky v zemi. Pokud se rozhodnete cibulky vyndat, postupujte jako v případě hrnkových hyacintů.

Při zacházení s hyacinty je vhodné používat rukavice, protože jejich cibulky jsou jedovaté a mohou způsobit i jemné podráždění pokožky. Pokud navíc patříte mezi alergiky, dobře si rozmyslete, zda je vhodné, abyste hyacinty umístili v interiéru. Jejich výrazná vůně vás může dráždit.

Sázejte na podzim – radujte se na jaře

Hyacint je cibulovina odolná vůči mrazům. Cibulky se umísťují špičkou nahoru do zkypřené a kompostem obohacené půdy na podzim – přibližně 6 až 8 týdnů před začátkem trvalých mrazů . Vhodné je slunné místo, nebo polostín.

Pokud na vaší zahrádce bydlí i větší množství hrabošů, vysazujte hyacinty do ochranných košíků. Cibulky sázejte do hloubky 15 centimetrů, přitlačte a zasypte hlínou. Jednotlivé hyacinty sázejte  na vzdálenost 15 až 20 cm. Na zimu se doporučuje přikrýt je ochranou vrstvou – suchým listím, chvojím, slámou.

A nezapomeňte, chcete-li se kochat velkými květy každý rok  je velmi důležité hned po odkvětu odstranit seschlé květy, aby se rostlina nevyčerpávala tvorbou semen.

Zdroj:https://www.obyvat.cz/pestovani-hyacintu/

 

 

1 komentář:

  1. Moje hyacinta má teď období klidu.Vždy vykvete na jaře.Jsou to krásné květinky

    OdpovědětVymazat