29. 9. 2021

 

Zantedeschia – pěstování:

I když Zantedeschia může na první pohled vypadat jako každá jiná květina, obyčejná v žádném případě není. Je rafinovaně výstřední a přitom se vyznačuje elegantními čistými tvary. Floristé ji milují nejen pro její obdivuhodné toulce, ale i pro pružné stonky, které bez vody měknou, což usnadňuje formování do požadovaných tvarů. Díky tomu mohou vznikat neobvyklá aranžmá a úchvatné aranžérské kousky.

Původ

Všechny druhy rodu Zantedeschia, který patří do čeledi áronovitých (Araceae), pocházejí z bažinatých oblastní tropické jižní Afriky. Jako bažinné rostliny potřebují během vegetační doby hojně vody.

V 17. století se začala pěstovat v Nizozemsku. U nás je Zantedeschia známá spíše pod názvem kala.

Správná volba

Aby vaše pěstování Zantedeschie bylo úspěšné, musíte vědět to nejdůležitější – zda pěstujete zimní nebo letní druh. Zimní kaly jsou určeny do bytu, ty letní do zahrady, na balkon či terasu.


Snad nejoblíbenější, největší a nejčastěji pěstovaná je

Zantedeschia aethiopica – kala bílá

Kala bílá

a její odrůdy či hybridy. Počítejte s tím, že tato pokojová rostlina je pořádně velká (někdy více než 100 cm) a pronikavě voní.

V jižní Africe, odkud tato rostlina pochází, se pravidelně střídají období dešťů a období sucha. Podobné podmínky jí tedy musíte připravit i vy:

Pěstování

Zantedeschia aethiopica kvete koncem zimy nebo na jaře. Po odkvětu – většinou v pozdním jaru – prodělává období klidu.

  • Na konci května postavte rostlinu na slunné místo v zahradě, a ponechte ji tam až do konce července. Zalévejte ji jen velmi nepatrně. (Zkušenosti ukázaly, že dříve často doporučovaný úplně “suchý klid” žádný pozitivní účinek na kvetení nemá.)
  • Na konci července rostlinu přesaďte do nové zeminy a začněte ji pozvolna opět více zalévat. (Během vegetačního období může stát voda v misce pod květináčem – v žádném případě nesmí kale proschnout kořeny.)
  • Před začátkem mrazů rostlinu přeneste do domu a ponechte ji z počátku v chladnu – nejlépe při teplotě 8 až 10 ° C, nejvíce však při 15 ° C.
  • Jakmile se na rostlině objeví květ, přeneste ji do místnosti s obvyklou pokojovou teplotou.
  • Během období růstu (ještě před květem) přidávejte každé dva týdny hnojivo, během kvetení pak každý týden.

Kala je citlivá na mšice, bakterie a viry. Abyste předešli jejich výskytu, používejte čisté nádoby, kvalitní substrát a snažte se zabránit poškození rostliny. Právě poškozená místa jsou vstupní branou místa jsou vstupní branou pro škůdce i nemoci.

Úplně stejně, jako se pěstují dobře známé a oblíbené jiřiny, můžete pěstovat i letní kaly (Zantedeschia elliottiana, Zantedeschia Rehmanii, …)
Letní kaly jsou vhodné na řez, protože vydrží krásné i více než dva týdny. Vyznačují se pestrou paletou barev.

Zdroj:https://www.obyvat.cz/zantedeschia-pestovani/

 

2 komentáře:

  1. Kalu mám doma,ale nekvete.Dokonce mi zahynula,květník jsem dala stranou a najednou koukám,co má výhonků.Teď je krásně rozrostlá,ale nekvete.Třeba v zimě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem v létě přišla o tu žlutou co mi přivezla kámoška. Ale už byla uhnilá z obchodu. Mám od loňska jednu malou v kočíčku je venku, ale také nevyjvetla. Tak uvidím co udělá přes zimu.

      Vymazat