Kimchi – kvašený zelný salát z Koreje pro lepší trávení a silný imunitní systém (+ 6 receptů):
Kimchi (čte se a u nás se i často píše Kimči) je národní korejské jídlo připravené z kvašené a nakládané zeleniny společně s dalšími ingrediencemi.
Jak už to u národních jídel bývá, neexistuje jeden jediný správný recept. Receptů na pikantní kimči je nespočet, každá korejská rodina má svůj vlastní. Podává se jako příloha s rýží, polévkou či jiným hlavním jídlem.
Proč ale nějakému salátu až z daleké Koreje věnujeme celý článek? Kimči totiž není obyčejný salát. Kromě neobyčejné chuti se jedná o velmi zdravé jídlo, které si našlo cestičku do různých koutů světa včetně naší naší malé krásné země. O kimči se tvrdí, že zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a má spoustu dalších pozitivních účinků na lidské zdraví.
Ostrý korejský salát, jehož základem je pekingské zelí, se podává samostatně i jako příloha k hlavnímu jídlu.
Co je kimchi?
Národní korejský pokrm kimči je domácí kvašený salát, který Korejčané nejčastěji s rýži konzumují dennodenně už přes 2 000 let. Kvašení je přitom osvědčený celosvětově známý a používaný způsob, jak uchovat sezónní zeleninu přes celou zimu, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek.
Kvašením si zelenina uchovává cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Však si stačí vzpomenout jenom na úplně obyčejné tradiční české kysané zelí.
Z čeho se korejské kimči připravuje a bez čeho se nikdy neobejde? Základní surovinou je pekingské zelí, ke kterému se přidávají další suroviny dle chuti.
Nejčastěji je to okurka, mrkev, ředkve, papriky, jarní cibulka a další zeleniny. O nevšední chuť tradičního salátu se postarají mleté krevetky, ústřice, rýžová kaše či pražené sezamové semínko.
Součástí receptu na kimči je samozřejmě různé koření. V kimči nesmí chybět pálivé chilli, česnek a sójová nebo rybí omáčka. Někdo přidává také zázvor nebo sekanou pažitku. Kimchi může být velmi pálivý salát, ale také jemně pikantní. Záleží, co máte rádi, a jak si pohrajete s kořením a jeho množstvím.
V žádném kimchi nesmí chybět čínské zelí a ostré chilli.
Kimči – jak jíst korejské národní jídlo?
Nečekejte žádné složité rituály spojené s konzumací kimči podobně jako u sushi nebo pití zeleného čaje. Kimči se prostě jí jako salát nebo příloha k hlavnímu jídlu.
Můžete si doma nachystat klidně celé korejské menu. Ke kimchi Korejci často podávají rýži, která mírní jeho pikantní chuť. Kimchi salát si ale můžete dát například ke grilovanému masu jako chutnou a zdravou přílohu neobyčejné chuti.
Kimči je v českém podání ještě netradiční příloha k hlavnímu jídlu.
Pálivý korejský salát kimči jako nejzdravější pokrm na světě
Než se vrhneme do tipů na variace tohoto úžasného korejského salátu, povězme si něco málo o jeho pozitivních účincích na lidské zdraví.
Možná vám bude jako důvod k jeho ochutnání stačit pouze fakt, že kimchi chutná naprosto famózně. Pokud si libujete v pálivém, kimči je skvělá volba k osvěžení každého zdravého jídelníčku.
Označení salát vlastně není v případě kimči úplně přesné. Kimči je spíše něco jako naše nakládané okurky, červená řepa a další nakládaná zelenina. V tomto konkrétním případě se jedná o kvašenou (fermentovanou) zeleninu nebo spíše směs zeleniny a koření. Procesem kvašení se likvidují žádné prospěšné látky, naopak se jejich množství v některých případech zvýší. Zdraví prospěšné kimči je navíc nízkokalorické a nízkosacharidové jídlo.
Obsah nutričních látek:
- vitamín A
- vitamín B1 a B2
- vitamín C
- vápník
- selen
- železo
- vlákninu
- esenciální mastné kyseliny
- probiotika
- kapsaicin
- chlorofyl
- karotenoidy
- flavonoidy
7 pozitivních účinků na zdraví
Korejský všelék kimči je doslova nadupané cennými látkami. Jeho konzumací tedy děláte dobře nejen svým chutím, ale také svému zdraví. Korejci jej berou jakou národní poklad a lék na dlouhověkost.
Zlepšuje funkce trávicího systému
Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravou střevní mikroflóru. Kimči tedy funguje jako probiotikum, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy.
Snižuje hladinu cholesterolu
Česnek, který se do kimči přidává, obsahuje selen a alicin. Alicin je prvek, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu – konzumací kimči tedy můžete regulovat hladinu cholesterolu. Selen zase brání kornatění tepen. Oba prvky mají nezanedbatelný vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob.
Má antioxidační účinky
Kimči je významný zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. To má vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunitního systému.
Posiluje imunitní systém
Kimči obsahuje pouze potraviny jako zázvor, česnek, paprika, zelí, které samy o sobě zvyšují ochranu přirozeného imunitního systému.
Prospívá diabetikům
Některé studie naznačily, že diabetici mají po konzumaci kimči nižší hladinu glukózy. Je to tedy perfektní příloha i pro ně.
Chrání před rakovinou
Zelí obsažené v kimči obsahuje flavonoidy, o nichž se ví, že brání organismus před růstem a množením rakovinových buněk. Kimči podporuje zdraví mozku, tlustého střeva, konečníku i kůže.
Podporuje hubnutí
V žádném případě nebudeme tvrdit, že konzumací kimči zhubnete. Nicméně kimči obsahuje zdravou bakterii Lactobacillus kimchi, která zmírňuje chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi, díky čemuž nedochází ke kolísání a vzniku tzv. vlčího hladu vedoucího k přejídání.
Negativní účinky na zdraví kimči nejsou známy. Negativem může být maximálně to, že se jedná o relativně hodně pálivé jídlo. Míru ostrosti však lze zmírnit přidáním menšího množství pálivého koření. Docílit se tak dá velmi jemné pikantní chuti.
Leni, kvašení zeleninu si dělám a mám ji moc ráda, tak by mě to určitě chutnalo. Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Mám jí také ráda, toto jsem ještě nezkoušela.
VymazatLeni,to je výborný recept,akorát bych nemohla pálivé papričky.Kvašenou zeleninu si také dělám a vím,že je velmi zdravá.Recept se pokusím okopírovat.
OdpovědětVymazatDíky se seznámení.
Měj hezký den
Jíťo to já bych bvyla také opatrná na ty papričky. Určitě to je dobré.
VymazatLeni samou dobrotu tady máš všechno jsem prohlédla také mám ráda kvašené já si sice dělám hodně čalamadu naloženou mám to ráda a nakladané zelí kysele to jim surové krásně jsi to všechno napsala nafotila obrázky děkuji
OdpovědětVymazatDěkuji Bětuško, že jsi zavítala, občas tu je něco zajímavého.
Vymazat