Sladko-ostrá medová variace kimči
Suroviny na 4 až 5 porcí:
1 kg pekingského zelí 1 na jemno nakrájená cibule 1-2 svazky jarní cibulky nakrájené na 5 cm dlouhé kousky tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jablka sezam na posypání 5 lžic korejské mořské soli 2 lžíce prášku z chilli papriček (nebo 5 lžic drcených čerstvých korejských feferonek) 4 stroužky utřeného česneku 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru 2 lžíce rybí omáčky 1 lžíce medu
Zelí nasolíme a propláchneme dle
prvního receptu. Připravené zelí smícháme s ostatní zeleninou a nakonec
důkladně avšak jemně promícháme s medovou zálivkou. Na závěr posypejte
sezamovými semínky.
Do zálivky na kimči lze přidat i med, který ostrou chuť´zmírní. Jednoduché kimči se sójovou omáčkou
Suroviny na 4 až 5 porcí:
1 kg pekingského zelí 3 mrkve 2 šalotky 1 stroužek utřeného česneku 1 lžička nastrouhaného zázvoru 2 lžíce chilli 3 lžíce sójové omáčky lžička mořské soli
Nasolené a pokrájené zelí smíchejte s nakrájenou mrkví a šalotku a promíchejte s pastou s ostatních ingrediencí. Kimči
vložte do nádoby, pevně uzavřete a nechte fermentovat v lednici alespoň
2 dny. Hotové kimči vám v lednici vydrží cca 1 měsíc. Do té doby jej
ale určitě sníte.
Veganská verze bez rybí omáčky
Suroviny:
1 kg pekingské zelí 2 mrkve 2 bílá ředkev daikon 3 zelené šalotky
Na pastu:
2 hnědé cibule 1 lžička soli 1 lžička mletého sušeného zázvoru 1 lžíce utřeného česneku 2 lžíce chilli vloček
Na zálivku:
Nakrájené zelí smícháme s nakrájenou
šalotkou. Mrkev rozmixujeme s ředkví. Zvlášť rozmixujeme surovinu na
pastu a smícháme suroviny na zálivku. Nakonec vše promícháme a poté vše
umístíme do sklenice a pevně uzavřeme. Necháme zrát 4 až 7 dní při
pokojové teplotě. Jakmile kimči ochutnáme, skladujeme v lednici.
Kimči může mít tisíce různých podob. Kimči s krevetami a ústřicovou omáčkou
Suroviny:
2 hlávky čínského zelí 700 gramů hrubé soli 4 litry vody 1 kg ředkve 100 g řeřichy 200 g jarní cibulky 1 litr ústřicové omáčky 1 litr rybí omáčky 130 g mletých červených chilli papriček 80 g nasekaného česneku 35 g nasekaného zázvoru 100 g solených minikrevet
Chili smícháme s nasekanou ředkví a
zbylým kořením. Promícháme s nakrájenou zeleninou a přidáme ústřicovou
omáčku. Osolíme. Směsí naplníme předem prosolené zelné listy, naložíme
do sklenice a zalijeme zálivkou připravenou z vody a soli.
TIP NA VIDEO RECEPT: Kimči podle Kluků v akci
Kde koupit Kimči, když se vám nechce čekat ?
Chcete
ochutnat pravé kimči, ale nemáte odvahu si jej připravit doma? Kupte si
jej již hotové. Navíc je pravda, že je lepší nejprve ochutnat kimči od
Korejců, než se o něj pokusíte doma. Přece jen byste měli vědět, jak
takové správné originální kimči má chutnat.
3 možnosti, kde koupit pravé korejské kimči:
Navštivte korejskou restauraci a ochutnejte kimči i další korejské pokrmy. Zajděte
do asijského obchodu, které nabízí nejen čínské, japonské, indické,
vietnamské, thajské, ale také korejské suroviny a potraviny. Kimči prodej na e-shopu – objednejte si kimči on-line. Kimči mají například v e-shopu Bezobalu.cz (100 g za 27 Kč), Rohlik.cz (Noptaste Mat Kimchi 119,90 Kč za 300 g), Bionebio.cz (62,10 Kč za 200 g) a další. Zdroj: https://www.slimming.cz/kimchi/
Ráda bych to ochutnala,ale spíše někde v restauraci.
OdpovědětVymazatUrčitě je to dobré, ale jak píšeš, restaurace by to jistila.
Vymazat