7. 12. 2021

 

Nakládaná jablka - co to je a k čemu je sloužit?

Nakládaná jablka - tradiční pochoutka Slovanů

Nakládaná jablka se objevují v kulinářské tradici většiny slovanských zemí. Možná proto, že jabloň byla prvním domestikovaným a zkříženým stromem ve střední Evropě, možná proto, že moření bylo zpočátku jediným způsobem, jak použít ovoce a uložit jej na zimu - se u nás cukr objevil poměrně pozdě.

Z jakéhokoli důvodu byla nakládaná jablka kdysi velmi populární. Často je bylo vidět na stolech před sto lety. V dnešní době nejsou nijak zvlášť běžní. Stojí však za to je dělat, protože moření jablek zachovává jejich nutriční hodnotu. Všechny siláže mají mnoho zdravotních vlastností a mají pozitivní vliv na trávicí systém. V případě jablek je účinek dvojnásobný, protože jsou samy plné pektinu a vlákniny.

Nakládaná jablka ve sklenicích vypadají krásně a mohou být nádhernou výzdobou kuchyně. Skutečně však stojí za to, abyste je nakládali pro jejich úžasnou chuť. Jsou mírně kyselé, ale s ovocnou sladkostí, díky které jsou brilantní pro mnoho aplikací.

S čím podávat nakládaná jablka?

Nakládané ovoce pravděpodobně nebude konzumováno bez jakýchkoli přísad. Nejsou například jako okurky, které můžete jednoduše vyjmout ze sklenice a ochutnat s chutí, i když vám v tom nic nebrání. Nakládaná jablka však fungují dobře jako doplněk k různým pokrmům. Doplňují chuťové kompozice mimořádně zajímavými tóny.

Nakládaná jablka lze použít k přípravě salátu. Zvláště pokud nakládáte zelí s jablkem v sudu, ale nejen to. Nakládaná jablka lze jednoduše nastrouhat a přidat do jakýchkoli salátů - budou mít výjimečný vliv na jeho chuť a výrazně ji změní. Tato pochoutka se však nepoužívá jen do salátů. Přidávají se do masového gulášu, díky kterému maso získává úplně jinou, delikátnější dochuť a omáčka se stává trochu sladkou a kyselou. Někdy také přidáváte kyselá jablka do jídel ... s fazolemi. Zní to překvapivě, ale je to skvělé řešení, které by měli využít zejména vegani a vegetariáni. Pokud máte hodně konzervování jablek, podívejte se také na tento článek o receptech na jablková vína .

Nakládaná jablka - krok za krokem recept

Nakládání jablek - výběr a příprava ovoce

Nakládaná jablka jsou umístěna do 4-5 litrových nádob. Proto pro moření byste měli zvolit menší ovoce, které se do nich perfektně vejde a bude vypadat atraktivně. Vybírejte pouze jablka organického původu, ne nastříkaná. Nejlepší jsou samozřejmě ty z vašeho vlastního pozemku, můžete si je také koupit přímo ze sadu od farmáře.

Ovoce by mělo být velmi kvalitní. Je známo, že na jablek pěstovaných amatérem se někdy objevují skvrny a nepravidelnosti - neměly by být nijak rušivé. Stojí však za zmínku, že jablka nakládaná ve sklenicích musí být pevná, takže nejsou možné žádné modřiny. Je lepší použít krvácení k výrobě jablečné omáčky nebo džemu a pro moření si vyberte pouze natrhaná jablka dokonalé kvality.

Vybrali jsme ty nejnápaditější sklenice - podívejte se na ně!

Která odrůda je nejlepší pro moření? Tvrdší a maloplodé odrůdy jsou perfektní. Ušlechtilé a starší odrůdy jako 'Kosztele', 'Królowa Renet' a 'Piękna z Rept' jsou perfektní. Z novějších odrůd bude fungovat „Ligole“, ale pro moření byste si měli vybrat menší ovoce. Tvrdé, šťavnaté maso je nejlepší volbou, takže „Antonówki“ a „Malinówki“ nebudou fungovat. Ale časně sklizená, stále tvrdá jablka „Olive Żółtej“ (populární Papierówki), ano.

Jablka ve sklenicích - recept s kořením

Koření dává nakládaným jablkům neobvyklou, velmi jemnou chuť. Proto je používají téměř všechny recepty, zejména hřebíček a skořici najdete poměrně často. Koneckonců, existuje lepší kombinace než jablka a skořice? Asi ne! Proto stojí za to vyzkoušet tento recept.

  • 1 pětilitrová nádoba,
  • 3 kg jablek,
  • 10 hřebíček,
  • 4 cm zázvoru,
  • 1 tyčinka skořicového kořene,
  • 2 lžíce nejodované kamenné soli,
  • pár lžící šťávy z kysaného zelí.

Příprava nakládaných jablek je velmi jednoduchá. Na začátku musíte nádobu vydrhnout a připravit. Jablka lze nakládat po dlouhou dobu, můžete je také dát do sklenice a pravidelně je jíst. Doba moření je obvykle asi 8 dní, ale čím tvrdší je ovoce, tím déle to může trvat. Přidání vody z kysaného zelí způsobí, že ovoce lépe bodne - voda obsahuje prospěšné bakterie odpovědné za moření jablek.

  1. Ovoce umyjte, nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Velmi malá jablka můžete nechat celá.
  2. Nakrájejte zázvor, aniž byste ho oloupali.
  3. Vložte jablka, zázvor, skořici a hřebíček do nádoby.
  4. Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme zelný džus.
  5. Nalijte nálev do nádoby a okamžitě ji našroubujte.
  6. Uchovávejte nakládaná jablka ve sklenicích v chladničce.

 

 Zdroj: https://cs.moorefoamsystems.com/1199-pickled-apples-in-jars-the-best-step-by-step-recipes



4 komentáře:

  1. To je zajímavé.Já znám kompot a nebo nastrouhaná do sklenice.

    OdpovědětVymazat
  2. Dělala jsem většinou strouhaná.

    OdpovědětVymazat
  3. zajímavé Leničko....opatruj se a prima adventní dny přeji♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ivetko, hezký advetní čas ve zdraví, pa

      Vymazat