Nakládaná jablka - co to je a k čemu je sloužit?
Nakládaná jablka - tradiční pochoutka Slovanů
Nakládaná jablka se objevují v kulinářské tradici většiny slovanských zemí. Možná proto, že jabloň byla prvním domestikovaným a zkříženým stromem ve střední Evropě, možná proto, že moření bylo zpočátku jediným způsobem, jak použít ovoce a uložit jej na zimu - se u nás cukr objevil poměrně pozdě.
Z jakéhokoli důvodu byla nakládaná jablka kdysi velmi populární. Často je bylo vidět na stolech před sto lety. V dnešní době nejsou nijak zvlášť běžní. Stojí však za to je dělat, protože moření jablek zachovává jejich nutriční hodnotu. Všechny siláže mají mnoho zdravotních vlastností a mají pozitivní vliv na trávicí systém. V případě jablek je účinek dvojnásobný, protože jsou samy plné pektinu a vlákniny.
Nakládaná jablka ve sklenicích vypadají krásně a mohou být nádhernou výzdobou kuchyně. Skutečně však stojí za to, abyste je nakládali pro jejich úžasnou chuť. Jsou mírně kyselé, ale s ovocnou sladkostí, díky které jsou brilantní pro mnoho aplikací.
S čím podávat nakládaná jablka?
Nakládané ovoce pravděpodobně nebude konzumováno bez jakýchkoli přísad. Nejsou například jako okurky, které můžete jednoduše vyjmout ze sklenice a ochutnat s chutí, i když vám v tom nic nebrání. Nakládaná jablka však fungují dobře jako doplněk k různým pokrmům. Doplňují chuťové kompozice mimořádně zajímavými tóny.
Nakládaná jablka lze použít k přípravě salátu. Zvláště pokud nakládáte zelí s jablkem v sudu, ale nejen to. Nakládaná jablka lze jednoduše nastrouhat a přidat do jakýchkoli salátů - budou mít výjimečný vliv na jeho chuť a výrazně ji změní. Tato pochoutka se však nepoužívá jen do salátů. Přidávají se do masového gulášu, díky kterému maso získává úplně jinou, delikátnější dochuť a omáčka se stává trochu sladkou a kyselou. Někdy také přidáváte kyselá jablka do jídel ... s fazolemi. Zní to překvapivě, ale je to skvělé řešení, které by měli využít zejména vegani a vegetariáni. Pokud máte hodně konzervování jablek, podívejte se také na tento článek o receptech na jablková vína .
Nakládaná jablka - krok za krokem recept
Nakládání jablek - výběr a příprava ovoce
Nakládaná jablka jsou umístěna do 4-5 litrových nádob. Proto pro moření byste měli zvolit menší ovoce, které se do nich perfektně vejde a bude vypadat atraktivně. Vybírejte pouze jablka organického původu, ne nastříkaná. Nejlepší jsou samozřejmě ty z vašeho vlastního pozemku, můžete si je také koupit přímo ze sadu od farmáře.
Ovoce by mělo být velmi kvalitní. Je známo, že na jablek pěstovaných amatérem se někdy objevují skvrny a nepravidelnosti - neměly by být nijak rušivé. Stojí však za zmínku, že jablka nakládaná ve sklenicích musí být pevná, takže nejsou možné žádné modřiny. Je lepší použít krvácení k výrobě jablečné omáčky nebo džemu a pro moření si vyberte pouze natrhaná jablka dokonalé kvality.
Vybrali jsme ty nejnápaditější sklenice - podívejte se na ně!
Která odrůda je nejlepší pro moření? Tvrdší a maloplodé odrůdy jsou perfektní. Ušlechtilé a starší odrůdy jako 'Kosztele', 'Królowa Renet' a 'Piękna z Rept' jsou perfektní. Z novějších odrůd bude fungovat „Ligole“, ale pro moření byste si měli vybrat menší ovoce. Tvrdé, šťavnaté maso je nejlepší volbou, takže „Antonówki“ a „Malinówki“ nebudou fungovat. Ale časně sklizená, stále tvrdá jablka „Olive Żółtej“ (populární Papierówki), ano.
Jablka ve sklenicích - recept s kořením
Koření dává nakládaným jablkům neobvyklou, velmi jemnou chuť. Proto je používají téměř všechny recepty, zejména hřebíček a skořici najdete poměrně často. Koneckonců, existuje lepší kombinace než jablka a skořice? Asi ne! Proto stojí za to vyzkoušet tento recept.
- 1 pětilitrová nádoba,
- 3 kg jablek,
- 10 hřebíček,
- 4 cm zázvoru,
- 1 tyčinka skořicového kořene,
- 2 lžíce nejodované kamenné soli,
- pár lžící šťávy z kysaného zelí.
Příprava nakládaných jablek je velmi jednoduchá. Na začátku musíte nádobu vydrhnout a připravit. Jablka lze nakládat po dlouhou dobu, můžete je také dát do sklenice a pravidelně je jíst. Doba moření je obvykle asi 8 dní, ale čím tvrdší je ovoce, tím déle to může trvat. Přidání vody z kysaného zelí způsobí, že ovoce lépe bodne - voda obsahuje prospěšné bakterie odpovědné za moření jablek.
- Ovoce umyjte, nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Velmi malá jablka můžete nechat celá.
- Nakrájejte zázvor, aniž byste ho oloupali.
- Vložte jablka, zázvor, skořici a hřebíček do nádoby.
- Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme zelný džus.
- Nalijte nálev do nádoby a okamžitě ji našroubujte.
- Uchovávejte nakládaná jablka ve sklenicích v chladničce.
To je zajímavé.Já znám kompot a nebo nastrouhaná do sklenice.
OdpovědětVymazatDělala jsem většinou strouhaná.
OdpovědětVymazatzajímavé Leničko....opatruj se a prima adventní dny přeji♥
OdpovědětVymazatDěkuji Ivetko, hezký advetní čas ve zdraví, pa
Vymazat