Nakládání jablek s medem:
Nejen pikantní nakládaná jablka jsou chutná. Mnoho lidí je vyrábí trochu jiným způsobem, sladším a do nálevu přidávají trochu medu. Díky této neobvyklé kombinaci jsou jablka připravená tímto způsobem opravdu vynikající. Doporučuje se připravit alespoň jednu porci k přímému jídlu.
- 3 kilogramy malých jablek,
- filtrovaná voda (množství závisí na velikosti nádoby),
- na 1 litr vody: 80 g medu a 15 g soli,
- několik listů třešní nebo černého rybízu.
Třešňové a rybízové listy, jako v případě nakládaných okurek, dodávají pokrmu chuť a jedinečnou chuť. Jejich přidání může také prospět nakládané mrkvi a zelí. Nejlepší je samozřejmě vybrat si ty beze změn, z nedotčených stromů z vlastní zahrady.
- Jablka umyjte, v případě potřeby rozdělte na poloviny nebo čtvrtiny.
- Vodu zahřejte v hrnci, rozpusťte v ní med a sůl. Míchejte, dokud se nerozpustí.
- Uspořádejte jablka do 4-5 litrové nádoby.
- Umyjte listy a položte je na jablka.
- Celé to zalijte připravenou, teplou, ale ne horkou, marinádou a okamžitě točte.
- Doba moření je 7-8 dní.
Zelí s jablky
Pokud chcete nakládat jablka jen proto, abyste je přidali do svých zelných salátů, můžete saláty okamžitě připravit na moření. Když nastrouháte zelí v sudu, odložte trochu stranou a připravte salát. Bude to chutné a zdravé as přidáním mrkve to bude skutečná vitamínová bomba.
- 2 kg zelí,
- 3 jablka,
- 3 mrkev,
- lžíci nasekaného kopru,
- kopr umbel,
- 5 čajových lžiček soli.
Příprava tohoto surového železa trvá jen minutu. Na večeři můžete okamžitě zásobit zdravým salátem. Kysané zelí s jablky opravdu zasáhne. K přípravě jídla můžete použít kamenný hrnec nebo velkou skleněnou nádobu.
- Nakrájejte zelí.
- Oloupejte jablka a mrkev a nastrúhejte je na hrubo.
- Posypte každou vrstvu solí a koprem.
- Uspořádejte zeleninu ve vrstvách a každou vrstvu pevně šlehejte, dokud se neobjeví šťáva.
- Sklenici přikryjte naloženým talířem a odložte na nakládání.
- Pomocí špejle občas propíchněte všechny vrstvy ke dnu, aby se vzduch dostal ven.
- Jakmile je zelí pro vás dostatečně kyselé, můžete salát promíchat a dát do menších nádob. Skladujte na chladném místě.
Leni, díky za prima recepty. Ty nás tedy zásobuješ... Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Pěkný den Leni, ono se to někdy může hodit. papa
VymazatTy v medu bude určitě mňammka.Do zelí dávala už moje babička jablko,ale celé.Hezký den Leni.🎄🎄🎄
OdpovědětVymazatJindří určitě to bude ňamka.
VymazatTo je zajímavý recept a určitě chutný.
OdpovědětVymazatLeni,měj hezký večer
Mě by to chutnalo.
Vymazat