27. 12. 2021

 

Mátová šťáva - nejlepší recept na mátový sirup na zimu:

Máta a mnoho jejích odrůd se již pěstovalo ve středověké Evropě, což ocenilo její chuť a léčivé vlastnosti. I dnes se aromatické listy používají ve vaření a v medicíně. Jen pár čerstvých listů přidaných do vody s plátky citronu nebo s kyselinou citronovou vám poskytne osvěžující nápoj, který v horkých dnech uhasí žízeň. Také stojí za to připravit si na zimu mátový sirup, abyste si mohli pochutnat na chutném a zdravém doplnění dezertů a při zažívacích potížích. Dáme vám nejlepší domácí recept na mátový džus na zimu.

Mátová šťáva - nejlepší recept na mátový sirup na zimu 

Máta je bylina s velmi intenzivní vůní, která se používá jak ve formě čerstvých listů, tak ve formě sušených semen. Je zdrojem mnoha živin, jako je hořčík, železo, kyselina listová, vitamíny A a B3 (niacin). Mátová šťáva pomáhá očistit tělo od škodlivých metabolických produktů, což vám umožní udržet si pěknou postavu.

Mátový sirup pomůže při trávicích potížích a posiluje tělo na podzim a v zimě. Usrkávání teplé infuze máty pomůže vykašlat hlen v plicích a antiseptický mentol přítomný v mincovně zmírní bolest v krku. Studený nápoj z máty a citronu, opitý v horkém počasí, účinně uhasí vaši žízeň a ochladí horké tělo.

Studená mátová šťáva umytá malými doušky pomůže zbavit se škytavek a plynu. Směs bylin z máty peprné, kořene kozlíku lékařského, byliny z meduňky, levandule a třezalky tečkované se doporučuje lidem trpícím nespavostí. Chcete-li připravit infuzi, nalijte 3 lžíce bylin do 2 šálků horké vody a nechte 4 hodiny. Po uplynutí doporučené doby směs vařte a před spaním pijte teplý čaj. Nebo byste možná chtěli také tento článek o pěstování máty peprné ?

Mátový džus na zimu - nejlepší recept krok za krokem

Pro přípravu domácí šťávy jsou vhodné lístky máty peprné nebo máty peprné:

  • Mentha spicata máta zelená má dlouhé, světle zelené listy, které voní jako jablko. Má jemnou chuť, protože obsahuje málo mentolu,
  • Máta peprná máta má silnou mentolově-pepřovou vůni tmavě zelených listů.

    Složení:

  • Čerstvé zelené nebo máty peprné - asi 30 větviček
  • Cukr - 2 sklenice
  • Citronová šťáva - vymačkejte 1 citron. Místo citronu si můžeme připravit šťávu s kyselinou citronovou pomocí 1 čajové lžičky kyseliny citrónové
  • Voda - 2 l

Příprava:

  1. Opláchněte a vypusťte větvičky máty.
  2. Vařte vodu, poté, co se vaří, odložte nádobu z plynu.
  3. Nalijte cukr do vody a vymačkejte citronovou šťávu - vše míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Do sirupu vložte čerstvou mátu, přikryjte nádobu a obsah macerujte 24 hodin.
  5. Po uplynutí doporučené doby vyjměte mátu. Výsledný mátový sirup by měl být přefiltrován přes cedník a vařen.
  6. Nalijte horký mátový a citronový nápoj do dříve opařených nádob. matice opatrně utáhněte.
  • Zdroj: https://cs.moorefoamsystems.com/5-mint-juice-the-best-mint-syrup-recipe-for-the-winter

 

 

4 komentáře:

  1. Mně máta nedělá dobře.Nemohu ani čaj.Je zajímavé ale,když byla sestra na dovolené v Maroku a přivezla mi mátový čaj,který se tam pořád pije,nic mi nedělal a byl výborný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé ⚛ ღ ♥ no já jí mám ráda ⚛ ღ ♥

      Vymazat