Smažená rýže se zeleninou:
SUROVINY
- 800 g uvařené jasmínové rýže
- 3 vejce
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2 mrkve
- 1 ks pak choi
- Jarní cibulka
- Hrstka koriandru
- Bílý sezam na zdobení
- 2 lžíce sezamového oleje
- Sůl
- Pepř
POSTUP
- 1Rýži uvařte podle návodu. Na smaženou rýži se hodí rýže z předešlého dne. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkve a pak choi očistěte a nakrájejte
- na úzké dlouhé (julienne) nudličky. Jarní cibulku nasekejte na menší kousky.
- 2Rozpalte pánev, přidejte olej, šalotku a česnek a restujte dosklovata. Přidejte vejce, chvíli opékejte a rozmíchejte, přidejte uvařenou rýži, rybí omáčku, sójovou omáčku a opékejte 5 minut, dokud rýže nezhnědne.
- 3Mrkev, pak choi a jarní cibulku přidejte na konec a restujte další 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem. Smaženou rýži dozdobte sezamem a koriandrem.
Jak používat zeleninu pak choi:
Jak používat zeleninu pak choi | rady a tipy. Pak choi
neboli čínské zelí je brukvovitá zelenina stejně jako naše klasické
zelí. Jeho využití se u nás omezilo pouze na přípravu zeleninových
salátů, existuje však více způsobů, jak pak choi v kuchyni používat. V
dnešní době je již pak choi k sehnání i v běžných supermarketech.
Pak choi je rostlina příbuzná mangoldu, která pochází z Číny a dá se pěstovat celoročně. Využívá se zejména v asijské kuchyni. Mimo skvělé chuti a křupavosti dodá pokrmům také mnoho cenných látek, např. vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, betakaroten, antioxidanty, z minerálů pak vápník, draslík, železo a hořčík. Pak choi má protisklerotické a protinádorové účinky, čistí organismus a pomáhá trávení. Tato zelenina navíc obsahuje jen velmi málo kalorií a napomáhá hubnutí. Používá se v nejrůznějších kuchyňských úpravách.
Využití ve studené kuchyni
Nejlepší je konzumovat pak choi v syrovém stavu, zachová si tak nejvíce cenných látek. Syrové listy můžete přidat do již zmíněných zeleninových salátů nebo do smoothies. Pak choi se dá kombinovat třeba s melounem, avokádem a citronovou nebo octovou zálivkou.
Výživovou hodnotu čínského zelí je možné podpořit mléčným kvašením.

Využití v teplé kuchyni
Při tepelném zpracování mají listy tendenci rychle vadnout. Před použitím je proto na několik minut vložíme do misky s vroucí vodou a následně je na minutu ponoříme do ledové vody a osušíme.
Pak choi poté můžeme dále využít při zapékání, grilování, dušení, smažení, ale i při přípravě polévek. Velmi vhodná je kombinace česneku a zázvoru.
V asijské kuchyni existuje nepřeberné množství receptů s použitím čínského zelí. Mezi nejpopulárnější úpravy patří nudle s masem, pak choi a další zeleninou připravované ve woku.
To je jídlo akorát pro mě
OdpovědětVymazatAhojky mě by to také chutnalo .....
VymazatLeni, vůbec mě nešlo se k Tobě dostat ke komentářům, tak jsem ráda, že se to teď povedlo. To mám moc ráda, taková jídla... Podobná dělám. Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Pěkný večer Leni, no tento blog občas zlobí. Ani nejde nastavit upozornění na napsaný komentář. Prostě ta kolonka, kde se to nastavuje je hluchá. Jednoduché receptíky mám ráda.
Vymazat