11. 1. 2022

 

Pak choi je nabité živinami. Přidejte ho k masu nebo uvařte polévku:

Pak choi s masem 

Zeleninu pak choi už u nás běžně seženete téměř v každém supermarketu a to po celý rok. Využívá se ve studené i teplé kuchyni a má skvělé výživové hodnoty.

Pak choi pročistí tělo a podpoří trávení

Pak choi má svůj původ v Číně a řadí se stejně jako naše zelí do brukvovité zeleniny. Má skvělou chuť i složení. Obsahuje zejména draslík, hořčík, fosfor, selen, vápník, zinek, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K a další antioxidanty. Dokáže pročistit organismus, posílit imunitu, popohnat trávení a má i protirakovinné a antisklerotické účinky. A protože má v sobě jen minimum kalorií, patří mezi oblíbené suroviny všech hubnoucích.

Pak choi a pěstování

Vypěstovat si můžete i vlastní pak choi, a to na zahradě nebo doma. Výhodou je, že snese téměř jakoukoliv půdu a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Začněte vysetím semínek. Zasadit byste je měli do rašeliny v průběhu jara. Nejlepší čas pro pak choi je konec března až polovina dubna. Pokud byste chtěli zeleninu zasít přímo do půdy, udělejte to během června, kdy už nehrozí přízemní mrazíky a venku je teplo. K rašelině můžete přidat i trochu humusu, který často pomáhá k lepšímu klíčení semínek. Vysazené pak choi lehce zalijte a dejte ho na slunné místo. Semena zalévejte každých 5 dnů, a jakmile vyraší první listy, zalévejte častěji, aby byla půda stále navlhčená.

Zelí pak choi – úprava

Listy pak choi se hodí do studené i teplé kuchyně. Použít je můžete do zeleninového salátu nebo třeba do smoothies. Dobře chutná s melounem, avokádem, mrkví, pomerančem a citrónem. Pokud se budete chtít pustit do vaření, budete mít jídlo připravené během chvilky. Listy totiž velmi rychle vadnou a tak jim stačí jen krátké povaření ve vodě či v páře. Pak choi je možné také zapékat, grilovat, dusit, smažit nebo přidat do polévky. Asijská kuchyně má pro pak choi mnoho receptů. Nejčastěji se setkáte se smaženými nudlemi s masem, pak choi a další zeleninou. Bez problémů ale na internetu najdete i vegan recepty s pak choi. Velmi oblíbená je kombinace listů pak choi s marinovaným tofu, seitanem nebo tempehem.

Pak choi polévka

Ingredience:

  • 2 ks pak choi
  • 0,5 cukety
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • mletý kmín

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na jemno. Cuketu i pak choi omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hrnci rozpusťte máslo s olejem a osmahněte cibuli, cuketu i pak choi.
  3. Zaprašte moukou a krátce osmahněte.
  4. K zelenině přidejte sůl i trochu kmínu a zalijte vývarem. Vše vařte, dokud zelenina nezměkne.
  5. Hotovou polévku rozmixujte tyčovými mixérem do hladka.

    Pak choi polévka s rýžovými nudlemi

    Ingredience:

  6. 1 pak choi
  7. 6 žampionů
  8. 1 lžíce oleje
  9. 1,5 l zeleninového vývaru
  10. 100 g rýžových nudlí
  11. 15 g miso pasty

Postup:

  1. Do hrnce nalijte rostlinný olej a krátce na ně osmahněte žampiony. Poté zalijte vodou a nechte pár minut dusit.
  2. Z pak choi odřízněte bílé části, pokrájejte je na kousky a hoďte do hrnce k žampionům.
  3. Plotýnku vypněte a do polévky přidejte pokrájené zelené části pak choi. Zavřete pokličkou a nechte listy na 5 minut zavadnout.
  4. V polévce rozpusťte miso pastu a v případě potřeby ještě dosolte.
  5. Nudle uvařte dle návodu na obalu a podávejte společně s polévkou.
  6. https://www.womanonly.cz/pak-choi-je-nabite-zivinami-pridejte-ho-k-masu-nebo-uvarte-polevku/ 

 

2 komentáře: