Recept na domácí věnečky:
1) Příprava surovin.
Těsto: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 250 g vody, 300 g vajec (cca 6 ks) a špetka soli.
Odlehčený krém: 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 100 g moučkového cukru a 250 ml 33% šlehačky.
Poleva: 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody, cukr moučka dle potřeby.
2) Nejprve dáme do hrnce vodu, máslo a na sporáku zahříváme na nejvyšším stupni, za občasného míchání.
3) Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypeme předem odváženou (nejlépe i prosátou) mouku a svižně mícháme, aby se vše spojilo, poté ještě cca 2 minuty promícháváme, těsto se začne odlepovat od stěn.
4) Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotovo, jakmile se na dně hrnce napálí tenký povlak těsta, odstavte hrnec a nechte částečně vychladnout.
5) Těsto přesuneme do mísy, osolíme a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašleháme vajíčka.
6) Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci.
7) Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvoříme kolečka.
8) Plech zlehka pokropíme vodou. A vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 30 minut, dozlatova. NEOTVÍRÁME troubu během pečení, těsto by spadlo.
9) Během pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme pudink dle návodu na obalu, z mléka, cukru a pudinkového prášku, jen mléka dáme pouze 300 ml. Pokud nemáme nepřilnavý rendlík, cukr přidáváme až úplně nakonec, aby se pudink nepřichytával ke dnu hrnce. Po zhoustnutí odstavíme a potravinovou folii přitiskneme na povrch pudinku, aby se neudělal škraloup, necháme úplně vychladnout.
10) Vyšleháme si smetanu ke šlehání a poté zvlášť vychladlý pudink.
11) Lžící vmícháme vyšlehanou smetanu do vyšlehaného pudinku, vznikne hladký lehký krém.
12) Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme, cukrářským sáčkem se zdobící špičkou naplníme pudinkovým krémem a přiklopíme vrchní částí.
13) Posledním krokem je potření věnečků citronovou polevou, kterou snadno vytvoříme smícháním citronové šťávy, rumu, horké vody a moučkového cukru.
14) Hotové věnečky necháme v lednici odležet a poté servírujeme například jako zákusek ke kávě.

https://www.vareni.cz/magazin/tip-na-vikend-uzasne-domaci-venecky-krok-za-krokem/?fbclid=IwAR0xbGcnijIeMBUaUcNb57SBEPY7UQa_SPG7BDKmto3qGxuT6hfUZ_ePEmE
Leni, věnečky dělám na oslavy. Miluje je i můj brácha, když byl malej snědl přes noc celej plech, co udělala mamka na zabíjačku, nechal jen 2...:o) Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Mám je také ráda, ale moc často je nedělám Je vidět , že bráškovi chutnalo :-)
VymazatTy můžu Leni...😄😄😄
OdpovědětVymazatJindří já také .
VymazatLeni,velké díky.Na věnečky se chystám už dlouho a tady mám i vše nafocené.
OdpovědětVymazatUž hodně dlouho jsem je nedělala.V sobotu máme velkou oslavu,lákají mě
Jíťo, mám je také ráda,tak ať se povedou ⚛ ღ ♥
VymazatJá je peču jinak zakápnu věnečky vodou a při pečení přímo do trouby přidávám plechový hrnek s vodou :-) a už mizím jelikož mě kručí v žaludku hihi Díky moc vše jsem Leničko zkoukla máš to zde super♥♥♥
OdpovědětVymazatděkuji Ivetko, ale Ty je máš také výstavní ⚛ ღ ♥
OdpovědětVymazat