14. 2. 2022

 Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

Recept na domácí věnečky:

1) Příprava surovin.

Těsto: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 250 g vody, 300 g vajec (cca 6 ks) a špetka soli.

Odlehčený krém: 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 100 g moučkového cukru a 250 ml 33% šlehačky.

Poleva: 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody, cukr moučka dle potřeby.

 

2) Nejprve dáme do hrnce vodu, máslo a na sporáku zahříváme na nejvyšším stupni, za občasného míchání.

 

3) Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypeme předem odváženou (nejlépe i prosátou) mouku a svižně mícháme, aby se vše spojilo, poté ještě cca 2 minuty promícháváme, těsto se začne odlepovat od stěn.

 

4) Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotovo, jakmile se na dně hrnce napálí tenký povlak těsta, odstavte hrnec a nechte částečně vychladnout.

 

5) Těsto přesuneme do mísy, osolíme a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašleháme vajíčka.

 

6) Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci.

 

7) Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvoříme kolečka.

 


8) Plech zlehka pokropíme vodou. A vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 30 minut, dozlatova. NEOTVÍRÁME troubu během pečení, těsto by spadlo.

 

9) Během pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme pudink dle návodu na obalu, z mléka, cukru a pudinkového prášku, jen mléka dáme pouze 300 ml. Pokud nemáme nepřilnavý rendlík, cukr přidáváme až úplně nakonec, aby se pudink nepřichytával ke dnu hrnce. Po zhoustnutí odstavíme a potravinovou folii přitiskneme na povrch pudinku, aby se neudělal škraloup, necháme úplně vychladnout.

 

10) Vyšleháme si smetanu ke šlehání a poté zvlášť vychladlý pudink.

 


11) Lžící vmícháme vyšlehanou smetanu do vyšlehaného pudinku, vznikne hladký lehký krém.

 

 

12) Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme, cukrářským sáčkem se zdobící špičkou naplníme pudinkovým krémem a přiklopíme vrchní částí.

 


13) Posledním krokem je potření věnečků citronovou polevou, kterou snadno vytvoříme smícháním citronové šťávy, rumu, horké vody a moučkového cukru.

 

14) Hotové věnečky necháme v lednici odležet a poté servírujeme například jako zákusek ke kávě.

 

 https://www.vareni.cz/magazin/tip-na-vikend-uzasne-domaci-venecky-krok-za-krokem/?fbclid=IwAR0xbGcnijIeMBUaUcNb57SBEPY7UQa_SPG7BDKmto3qGxuT6hfUZ_ePEmE

 

 

 

 

 

 

 

 

8 komentářů:

  1. Leni, věnečky dělám na oslavy. Miluje je i můj brácha, když byl malej snědl přes noc celej plech, co udělala mamka na zabíjačku, nechal jen 2...:o) Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je také ráda, ale moc často je nedělám Je vidět , že bráškovi chutnalo :-)

      Vymazat
  2. Leni,velké díky.Na věnečky se chystám už dlouho a tady mám i vše nafocené.
    Už hodně dlouho jsem je nedělala.V sobotu máme velkou oslavu,lákají mě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, mám je také ráda,tak ať se povedou ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  3. Já je peču jinak zakápnu věnečky vodou a při pečení přímo do trouby přidávám plechový hrnek s vodou :-) a už mizím jelikož mě kručí v žaludku hihi Díky moc vše jsem Leničko zkoukla máš to zde super♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  4. děkuji Ivetko, ale Ty je máš také výstavní ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat