Oblíbené švédské masové kuličky si lze udělat i doma:
Milujete švédské masové kuličky? Zkuste si oblíbený pokrm udělat sami.
Masové kuličky:
600 g mletého masa (mix vepřové/hovězí)
1 menší cibule
1 lžička sušeného česneku
sůl
pepř
1 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
olivový olej na opečení
omáčka:
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
250 ml smetany
1,5 lžičky dijonské hořčice
2 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce worcesterské omáčky
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup:
Cibulku nasekáme najemno a necháme opéct na olivovém oleji, dokud nezačne lehce chytat barvu.
Mleté maso smícháme s vejcem, kořením a petrželkou. Přidáme opečenou cibulku a promícháme. Necháme aspoň 30 minut odpočinout
Z mletého masa vytvoříme malé kuličky (cca 20 g každá). Směs bude reaktivně měkká a lepivá, proto si namočte ruce do vody
Kuličky opečeme ze všech strach na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Klademe jednu po druhé opatrně do pánve. necháme nejprve důkladně opéct z jedné strany, poté otáčíme.
Opečené kuličky dáme ven z pánve. Pánev z plotny stáhneme. Necháme cca 2 minuty vychladnout.
Do pánve po kuličkách dáme máslo a mouku. Rozmícháme a cca 2 minuty mícháme na mírném ohni. Následně zalijeme vývarem, postupně a mícháme metlou, aby nevznikly hrudky.
Přivedeme k varu, přidáme smetanu a vaříme 25 minut.
Do omáčky přidáme sójovou a worcesterskou omáčku, dijonskou hořčici, trochu muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem.
Kuličky vložíme do omáčky a necháme 3 minuty provařit.
Podáváme kuličky s omáčkou a hranolkami, posypeme nasekanou petrželkou a přidáme vařenou brokolici a brusinky.
Zdroj: https://www.denik.cz/gastronomie/svedske-masove-kulicky.html
To je lakave.Mam obdobi,že už nevim co vařit
OdpovědětVymazatHi hi hi vypadá to lákavě. V Ikea mají výborné.
VymazatTy kráááááááááso to bych si Leni dala hihi...škoda,že nemáme Ikeu:-))🙂
OdpovědětVymazatJe to dobré :-)
Vymazat