Původ a výroba manukového medu:
Originální med manuka vzniká
z nektaru keřů manuka (lat. Leptospermum scoparium) rostoucích v čisté,
nedotčené oblasti Nového Zélandu. Keře Manuka lze nalézt v jiných
regionech světa, např. v Austrálii. Vzhledem k tomu, že na Novém Zélandu
rostou také jiné medonosné rostliny jako kanuka (Kunzea ericoides),
zelený čaj (Camellia sinensis) nebo tantoon (Leptospermum
poligalifolium), získání jednodruhového medu je velmi obtížné.
Leptospermum
scoparium je keřem běžně se vyskytujícím na obou ostrovech s unikátním
genomem – nezměněným pod vlivem druhů dovezených na Nový Zéland spolu s
Maory a evropskými osadníky. Vzhledem k zeměpisné poloze Nového Zélandu
vrchol kvetení květů manuka připadá na období od listopadu do ledna.
Včely sbírající nektar z divokých keřů manuka vytvářejí jedinečný med
odlišný od jiných medů díky vysokému obsahu účinné látky -
methyloglyoxalu, který je rozhodující pro své jedinečné vlastnosti.
Přečtěte si více o methylglyoxalu
Od úlu až k vašemu domovu
Novozélandský med se vyrábí v
centru města Wairarapa na Novém Zélandu. K dispozici je jeden z
největších skladů medu na Novém Zélandu a laboratoř akreditovaná podle
normy ISO17025. Skladování medu v sudu, míchání, balení a distribuce -
to vše se děje na jednom místě. To znamená, že je zaručena bezpečnost
dodávky od včelaře po připravenou sklenici medu.
Laboratoř
provádí komplexní zkoušky pravosti a kvality medu, a to jak ve fázi
suroviny, tak v hotových výrobcích, což zaručuje jejich kvalitu, čistotu
a bezpečnost.
Přečtěte si více o našich včelách a včelařích
Fáze vývoje květů Manuka - pomáhají nám při výrobě nejlepší kvality medu
Fáze výroby medu Manuka
Manuka med na Novém Zélandu
vyrábí včely sbírající nektar z křovin manuka. Jedná se o vzácný a
jedinečný med, který se vyrábí jen několik týdnů během roku, když manuka
keře kvetou. Když včely vykonávají svou práci, med je pečlivě odebírán z
voštiny ve specializovaném zařízení pro těžbu včelařství Wairarapa v
Cartertonu na Novém Zélandu. Kromě toho se odebírá vzorek pro potvrzení
kvality medu.
Med je poté odeslán do zpracovatelského a balicího
závodu v Te Awamutu na Novém Zélandu, kde probíhá druhý test kvality.
Med je skladován při takové teplotě jaká vystupuje v úlu a je filtrován,
aby byla zajištěna čistota. Pro jemnou a sametovou texturu je med jemně
promíchán. Po tomto procesu je med zabalen do nádob a označen podle
obsahu methylglyoxalu před konečným testem kvality.
Protože MHNZ
řídí všechny fáze procesu ve svých vlastních zařízeních, mohou zaručit
pečlivé zpracování a skladování s co nejmenší možnou interferencí.
Zdroj: https://medymanuka.cz/puvod-a-vyroba-manukoveho-medu
Vůbec neznám
OdpovědětVymazatTaké jsem to četla poprvé.
Vymazat