26. 4. 2022

 

Které bylinky vydrží venku i přes zimu:

bylinková zahrada 

Mnoho z nás si zvyklo pěstovat na zahradě bylinky, které se staly nepostradatelnou součástí naší kuchyně. Ovšem jak s bylinkovou zahrádkou naložit přes zimu?  

Pokud jste si na své zahradě vytvořili koutek, v kterém pěstujete čerstvé bylinky, jistě vás zajímá, jak s ním naložit před zimou. Zazimování bylinek není těžké, jen je potřeba je rozdělit do několika skupin a s každou naložit trochu jinak. Pokud budete vědět, jak na to, všechny skupiny zimu přežijí, nebo z nich alespoň budete mít po celou zimu užitek. Zásadní dělení je na jednoleté a víceleté bylinky, ty víceleté se dále dělí na mrazuvzdorné a choulostivější.

Jednoleté bylinky

Jednoleté bylinky, jako je například bazalka, kopr, koriandr, majoránka, saturejka nebo petržel, na podzim prostě skliďte a zvolte vhodný způsob jejich uchování. To může být podle druhu rostliny i zamýšleného účelu použití nejčastěji sušení, zamrazení nebo nakládání do oleje, octa, či dokonce soli.

Dvouleté a víceleté bylinky

Zde záleží na tom, jestli jsou tyto trvalky mrazuvzdorné, či nikoliv. Mrazuvzdorné stačí po sklizni zazimovat na záhoncích a počkat na jaro, kdy znovu obrazí. Mezi mrazuvzdorné bylinky patří například máta, šalvěj, meduňka, levandule, libeček, tymián nebo pažitka. Tyto bylinky, pokud jsou mladé, můžete na zimu přihrnout mulčovací kůrou a přikrýt větvičkami z jehličnanů, což je ochrání před mrazem a tíhou případného sněhu. Starší rostliny ochranu před mrazem nutně nepotřebují, ale zakrytí větvičkou jehličnanu prospěje i jim, minimálně jim odlehčí od napadaného sněhu.

bylinky Bylinky v květináčích či truhlících jsou na zimu náchylnější než bylinky v záhoně Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com

Naopak vavřín, rozmarýn, stévie, citronová tráva, oregano a další bylinky pocházející ze Středomoří či jiných teplejších míst naší planety patří mezi bylinky, které zimu na zahradě nepřežijí. Tyto bylinky, pokud je máte zasazené v záhoně, proto před zimou opatrně vykopejte a přesaďte do přiměřeně velkých květináčů. Ty přemístěte do bytu, domu nebo alespoň skleníku. V interiéru je můžete nechat při teplotě 15–20 °C, ale podmínkou je co nejsvětlejší stanoviště. Ideální proto je jižní či východní okno, květináče můžete i pravidelně otáčet, ovšem neměly by stát v průvanu, vhodné není ani místo, kde dochází ke kolísání teplot. Zálivka stačí mírná, půda by neměla vyschnout, ale rozhodně nesmí být přemokřená. Naopak rosení je žádoucí, protože obzvlášť v zimě bývá v bytech suchý vzduch. Bylinky v zimním období nehnojte.

Bylinky v květináčích

Schovat domů nebo vhodně ochránit před mrazem je potřeba i bylinky pěstované v květináčích nebo truhlících, protože tam jsou kořeny mnohem náchylnější k promrznutí než v půdě. To platí i pro rostliny, které by na záhonku zimu zvládly bez větších problémů, jako je již výše zmíněná máta, šalvěj, tymián či pažitka.

Zdroj:https://www.dumazahrada.cz/clanek/ktere-bylinky-vydrzi-zimu-20211019.html

 

 

4 komentáře:

  1. Leni, ahoj. Já mám bylinkové zahrádku malou, je v ní jen máta, pažitka, libeček, mateřídouška, rozmarýn. Ale bylinky miluju, hodně je sbírám při svých toulkách přírodou, vařím čaje, suším. Měj hezký den. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Leni, já nemám zahrádku, ale mám jen lodžii, teď mám jen rozmarýnu a docela pěkně roste levandule.
      Hezký večer.

      Vymazat
  2. Uvažuji,které bylinky si dám na lodžii.Poučný článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam mám jen rozmarýnu a levandule, už se zmátořila. Dnes jsem koukala, že rozmarýna i kvete ⚛ ღ ♥

      Vymazat