29. 5. 2022

 

Růže z Jericha – pěstování:

Růže z Jericha neboli Selaginella lepidophylla je plavuňovitá rostlina, která se vyskytuje v asijských a afrických pouštích, v Texasu či Mexiku. Je opravdu zajímavou rostlinou, která zaujme nejednoho pěstitele. Protože přirozeně roste opravdu v nehostinných podmínkách, je schopná zcela vyschnout a opět se rozvít.

Její oddenky se stáčí do pevného a lehkého klubíčka, které vítr pohání po poušti. Jakmile toto klubíčko zvlhne, rostlina se rozvije. Její rozvinutí může být na opravdu krátkou dobu – třeba i na několik minut. Záleží na tom, jak hodně bude rostlina zavlažena. Po vyschnutí se růže opět sbalí do klubka. Kvůli postupu, jakým se růže oživuje, se jí někdy přezdívá také „květina vzkříšení“. V hrobkách faraonů se našly velmi staré růže, které zde byly uloženy třeba až 4 000 let a po orosení se rozvinuly.

Jak pěstovat růže z Jericha

Růže z Jericha – vraneček

Ačkoliv se tato rostlina označuje jako růže, žádnou růži pod ní nehledejte. Jedná se spíše o div světa, který však zaujme každého, kdo má rád záhady. Rostlina rovněž osloví všechny, kteří nemají čas na to, aby o svůj bujný porost pečovali. Tato je opravdu nenáročná, obzvlášť co se zálivky týká. Na naší planetě se údajně vyskytuje již od období prvohor a přežívá zde tedy miliony let.

Růže z Jericha neboli vraneček není na pohled příliš pěkná rostlina. Dala by se totiž označit za nekvetoucí, případně její květy jsou tak malé, že byste je bez mikroskopu beztak nemohli spatřit. Aby rostlina prospívala potřebuje stálou teplotu a vlhkost, její pěstování tedy nemusí být nakonec tak jednoduché, jak se na první pohled mohlo zdát.

https://www.sklizej.cz/wp-content/uploads/R%C5%AF%C5%BEe-z-Jericha.jpg

Pěstování ve skleníku

K pěstování této rostliny nepotřebujete žádnou zeminu. Abyste nasimulovali její přirozený koloběh, umístěte ji do nádoby s vodou. V té ji nemusíte nechat dlouho plavat, stačí opravdu jen namočit. Protože pokud by vody bylo příliš, mohla by růže začít chřadnout a hnít. Nechte ji tedy nasát vodu a počkejte až se rozvije.

Poté vodu slijte, můžete ponechat pouze trochu vody na dně. Pokud chcete, aby rostlina kvetla stále, roste ji a doplňujte k ní opravdu malé množství vody. Růže bude mít v domácích podmínkách hnědozelenou barvu – rozhodně nebude jasně zelená, jak můžete vidět na fotografiích z pralesa.

Vhodné je její umístění i do vytápěného skleníku, ve kterém třeba už pěstujete další druhy exotických rostlin. Stejně tak se bude hodit i do vitríny s těmito rostlinami. Vyžaduje spíše polostinné stanoviště, rozhodně byste ji neměli dávat na přímé sluníčko.

Jak rostlinu zalévat?

Již jsme zmínili, že by se vraneček měl zalévat pravidelně a vydatně. K zálivce používejte měkkou dešťovou (nebo alespoň odstátou) vodu. Rostlinu také roste, protože nároky na její vzdušnou vlhkost jsou téměř 100%. Teplota, v níž byste ji měli pěstovat, se pohybuje od 17 do 22 stupňů, a to jak během léta, tak i v zimních měsících.

https://www.sklizej.cz/ruze-z-jericha-pestovani/ 

 

4 komentáře: