28. 5. 2022

 

Jak připravit salát z pampelišek: Když ochutnáte tenhle, budete ho dělat pořád:

 

Pampelišky nejsou jen krásné květinky, ze kterých si můžou vaše děti uplést věneček nebo suroviny potřebné pro med, ale také zelenina, ze které si můžete připravit čerstvý a svěží salát s příjemnou chutí. Ve Francii jsou tyto žluté krásky v kuchyni velmi oblíbené a navíc se o nich ví, že mají léčivé účinky.

U nás je pampeliška většinou považována za otravný plevel, který hyzdí stylově posekané trávníky u rodinných domů, ale třeba ve Francii ji pěstují jako zeleninu. Není se čemu divit, má totiž spoustu zázračných účinků. 

Využít můžete její květy, listy i kořeny. Ne nadarmo se totiž jmenuje smetánka lékařská. Obsahuje vitamíny A,B,C a D, navíc je zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a hořčíku. Dokonce svým množstvím vitamínů a minerálních látek může konkurovat listové zelenině.

Potíže s trávením

Pokud máte problémy s trávením, i pro vás je pampeliška skvělou volbou. Je pomocníkem i při cukrovce, chronické únavě či zánětech močového ústrojí. Odstraňuje škodliviny z těla, a také odvádí přebytečnou vodu.

Existuje mnoho pokrmů, které si můžete z pampelišek připravit. Díky vysokému obsahu vitamínu C je skvělý salát z jarních lístků, z kořene si zase můžete připravit náhražku kávy a z květů je možné uvařit med nebo pampeliškové víno.

 

Ochrana před rakovinou

Konzumací pampelišek lze také zvýšit příjem vlákniny, čímž se budete chránit před rakovinou tlustého střeva, která je v našich končinách velmi rozšířená.

Na rozdíl od Francie navíc nemusíme pampelišky pěstovat, ale rostou nám na zahrádkách i přilehlých travnatých plochách. Stačí si jen vybrat mladé a šťavnaté rostlinky, které budou skvělé na chuť. Jsou mírně nahořklé a chuťově by se daly přirovnat k čekance.

Ideální volbou v tomto slunečném počasí je například jarní salát z pampelišek, na který vám nyní přinášíme recept.

Suroviny:

  • pampeliška listy i květy
  • sedmikráska květy
  • jitrocel
  • řebříček
  • jako základ můžeme dát salát, nebo čínské zelí
  • jablečný ocet
  • sůl, pepř
  • parmezán

Postup:

Vše pokrájíme a smícháme se zálivkou, kterou naředíme vodou.

Zdroj:https://www.ireceptar.cz/zdravi/salat-z-pampelisek.html

 

 

 

 

6 komentářů:

  1. Zajímavé, já si myslím, žet to musím být dost hořké Leni ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Květuško, no asi ano. Ona je hořká ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Taky mě to napadlo,že to musí být hořké

    OdpovědětVymazat
  3. Pampeliška je moje oblíbená. Líbí se mi její sluníčková barva a vím, že je hodně zdravá, vařím si hlavně čaj. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Leni, u ní je zdravé vše i kořen.⚛ ღ ♥

      Vymazat