4. 6. 2022

 

Petúnie – pěstování:

Nejdůležitější pravidla pěstování petúnií od jara do podzimu | Prima Living

Petúnie jsou velmi oblíbené letničky, které se od května do srpna stávají ozdobou mnoha balkonů, teras a okenních parapetů. Krásně vypadají samostatně jednobarevné i různě barevně namíchané. Hodí se též k dalším letničkám, kdy vhodnou kombinací rostlin dosáhnete opravdu překrásné květinové dekorace.

Petúnie nabývají celé škály barevných odstínů a skvěle tak přitáhnou pozornost vašich hostů i náhodných kolemjdoucích. Připravili jsme pro vás tipy na to, jak dosáhnout pěkných petúnií. Jsou vhodné i pro ty z vás, kteří s pěstování letniček teprve začínají. Hned vedle pelargonií či verben patří petúnie mezi ty nejpopulárnější.

Jak pěstovat petúnie

Při pěstování petúnií si můžete vybrat, zda je vysejete nebo si pořídíte již vzrostlé sazenice. Se sazeničkami je sice méně práce a máte větší šanci na úspěch, na druhou stranu si za ně ale připlatíte. Jestliže se rozhodnete petúnie pěstovat ze semínek, tak je potřeba vyset je opravdu brzy – již v polovině měsíce ledna, aby se sazenice mohly řádně vyvinout. Jelikož jsou citlivé i na drobné mrazíky, počkejte s jejich výsadbou až do druhé poloviny měsíce května.

Výsadba do truhlíků a květináčů

Do truhlíků vsaďte středně vzrostlé rostliny a pro ty vyberte kvalitní substrát, který navíc ještě přihnojujte. Petúnie jsou na hnojení poměrně náročné, naštěstí substrát i hnojiva jsou dnes již běžně k dostání v obchodě, takže stačí pouze nezapomenout a pravidelně hnojit.

Půda by měla být neutrální nebo mírně kyselá. Určitě se vyhněte zásaditému prostředí, které blokuje příjem železa. Kromě železa je potřeba dbát také na doplnění vápníku. Tyto dva minerály jsou zásadní pro optimální růst rostlin. Po vysazení petúnií do truhlíků je možné je ošetřit postřikem, pokud se chcete vyhnout možnému napadení nepříjemnými škůdci.

Vhodné stanoviště

Petúniím svědčí teplá místa s dostatkem slunce. Mohou být vystaveny i přímým slunečním paprskům, které jim velice svědčí. Co jim ale škodí, to je déšť. Jakmile jejich květy totiž zmoknou, už nevypadají tak dobře jako dříve. Navíc může dojít k poškození rostlin, které jsou jinak poměrně křehké, a k zahnívání kořenů. Problémem jsou i špatně větraná místa, kde petúnie mohou být postiženy plísní.

Pěstovat lze v truhlíku i na záhonu

Kromě truhlíků a květináčů je možné petúnie pěstovat i v záhonech, kde se nemusejí tak často zalévat, jelikož jsou odolné proti suchu. Hodně zde však záleží na tom, jaký druh petúnií si vyberete. Do truhlíků jsou například ideální převislé druhy, které vytvářejí opravdu nádhernou záplavu květů. Na záhonu zase oceníte spíše rostliny kompaktního vzrůstu.

Stačí zajít na trh nebo zajet do supermarketu se zahradnickými potřebami, kde si v ohromné nabídce petúnií jistě vyberete ty pravé. K dostání jsou jak odrůdy s drobnými kvítky, tak i velkokvěté druhy. Populární jsou též petúnie s netradičními třepenitými květy.

https://www.sklizej.cz/petunie-pestovani/ 

 

4 komentáře:

  1. Krásně mně teď kvetou.Mám je ráda

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem letos pořídila. Zatím moc nerostou.

    OdpovědětVymazat
  3. I já letos je mám a už mi hezky kvetou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem letos pořídila takovou zvláštní temnou. Musím jí vyfotit. ⚛ ღ ♥

      Vymazat