5. 6. 2022

 

Muchovník – pěstování:

Amelanchier lamarckii - Havlis.cz 

Muchovník neboli Amelanchier se stává v posledních letech velice populární. Jedná se o keř, který si můžete vsadit do své zahrady a sklízet z něj lahodné plody, mající mnoho pozitivních účinků na celkové zdraví organismu. Jedná se o velmi univerzální rostlinu, která klade nenáročné podmínky na pěstování a asi i proto je mezi zahrádkáři tak oblíbená.

V tomto článku vás seznámíme nejen se samotným muchovníkem, ale také vám povíme, jak byste ho měli pěstovat, abyste se co nejdříve dočkali velké úrody. Muchovník je dostupný hned v několika druzích. Mezi ty nejznámější patří muchovník oválný, původem z Evropy, a muchovník olšolistý. Muchovník se často označuje také jako indiánská borůvka.

Nenáročné pěstování muchovníku

Jestliže i vy toužíte mít na své zahrádce vlastní „borůvky“, které muchovník velice připomíná, máme pro vás dobrou zprávu. Pěstování je opravdu velmi nenáročné a usnadňuje ho i skutečnost, že rostliny jsou velmi odolné proti silným mrazům – jsou schopné překonat teploty i 30 °C pod nulou.

Plody jsou charakteristické svým časným zráním a muchovník se proto pěstuje nejen v nížinách, ale také v horských oblastech. Typické pro ně také je, že keře jsou samosprašné a hodí se tedy i do zahrad, v nichž není tolik prostoru. Znamená to, že vám stačí pěstovat pouze jeden keř (nemusíte mít v zahradě samce i samici pro nutné opylení).

Muchovník je také velmi odolný proti různým chorobám a škůdcům, které často keře v zahradách trápí. Svůj podíl na tom jistě mají i jeho tuhé listy, jelikož je lze jenom těžko napadnout.

Kdy vysadit muchovník a jak se o něj starat

Při výsadbě muchovníku je klíčová doba, během které se vysazuje, a také stanoviště, které pro něj vyberete. Při výsadbě doporučujeme postupovat jako u jiných ovocných stromů či keřů. Vyberte pro muchovník slunné stanoviště, které vám zajistí dostatečně vyzrálé plody. Ocení i kompost, který při vysazení pomůže lépe zakořenit.

Během velkého sucha muchovník zalévejte, jinak se o něj příliš starat nemusíte. Během roku, když prší, ho však zalévat nemusíte, jelikož snáší sucha lépe než kdejaké ovocné stromy.

Plody už tři roky po výsadbě

Muchovník začíná plodit přibližně po dvou až třech letech od výsadby a doba plodnosti trvá i desítky let. Důležité je však během růstu provádět zmlazovací řezy a muchovník zastřihovat nejvýše na délku tří metrů. Jelikož se plody objevují po celých větvích, tak kompaktnější strom snadněji očešete.

Plody dozrávají od června až do srpna a pokud chcete, aby byly sladší, můžete je nechat i přezrát. Jeden keř vám může dát úrodu až patnáct kilogramů. Závisí to však i na zvolené odrůdě a také na podmínkách, v jakých rostlinu pěstujete. Muchovník se pak hodí nejen k přímé konzumaci, ale i k přípravě domácích kompotů, marmelád nebo třeba šťáv.

https://www.sklizej.cz/muchovnik-pestovani/ 

https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=822

 

 

4 komentáře:

  1. Tuhle kytičku vídávám,ale nevěděla jsem,jak se jmenuje.Bohužel,jak se znám si ji pamatovat nebudu

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za inspiraci, bude se Leni hodit jelikož stále dáváme do kupy zahrádku tak vím co zasadit už jsem si koupila Oleandr ale pěkná drahota no tak snad mi neumře hihi.

    OdpovědětVymazat